Με ζουρνάδες και νταούλια από σήμερα όλη η Μακεδονία

Γενίτσαροι και Μπούλες, Κουδουνοφόροι και παραδοσιακά αποκριάτικα έθιμα αναβιώνουν σε Ξάνθη, Νάουσα, Λαγκαδά, Εδεσσα, Κοζάνη 

Η σάτιρα κυριαρχεί στα παραδοσιακά έθιμα της Αποκριάς που αναβιώνουν από σήμερα Τσικνοπέμπτη σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. «Βασίλισσα» του καρναβαλιού αναδεικνύεται η Ξάνθη με τη διοργάνωση των θρακικών λαογραφικών γιορτών.

Από το περασμένο Σάββατο οι δρόμοι της πόλης άρχισαν να γεμίζουν με χρώματα, ήχους και μουσικές, ενώ οι αποκριάτικες εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 26 Φεβρουαρίου με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση και το κάψιμο του Τζάρου.
Στο επίκεντρο των αποκριάτικων εκδηλώσεων της Νάουσας βρίσκεται το παραδοσιακό δρώμενο Γενίτσαροι και Μπούλες.

Ο Γενίτσαρος φορά φουστανέλα και τσαρούχια, ενώ την Μπούλα υποδύεται άνδρας ντυμένος με φαρδιά γυναικεία ρούχα. Εως την Καθαρά Δευτέρα νταούλια και ζουρνάδες ακούγονται σε κάθε γειτονιά, συνοδεύοντας τα «μπουλούκια» των Γενιτσάρων. Η αυλαία των αποκριάτικων εκδηλώσεων ανοίγει σήμερα με ψήσιμο κρεάτων και λαϊκό γλέντι. Το δρώμενο των Κουδουνοφόρων εξελίσσεται στον Σοχό του Δήμου Λαγκαδά. Ντυμένοι με στολές που φτιάχνονται από δέρματα ζώων και ζωσμένοι με κουδούνια, οι αθυρόστομοι κουδουνοφόροι καρναβαλιστές χορεύουν και τραγουδούν, συμπαρασύροντας κατοίκους και επισκέπτες.

Από την Τσικνοπέμπτη έως την Καθαρά Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν φέτος αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Εδεσσα. Οι κάτοικοι θα γλεντήσουν με χορούς, μουσική, μεζέδες και παραδοσιακά έθιμα. Στις 25 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η αποκριάτικη παρέλαση και την Κυριακή της Αποκριάς θα ακολουθήσει το κάψιμο του Καρνάβαλου.

Στην Κοζάνη αναβιώνει το έθιμο του Φανού, με φωτιές και υπαίθρια γλέντια σε γειτονιές. Οι φανοί, οι μασκαράδες που περιφέρονται σε όλη την Κοζάνη, οι λαϊκοί οργανοπαίκτες και οι μπάντες είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του τοπικού καρναβαλιού. Η κοζανίτικη Αποκριά θα κρατήσει 12 μέρες, αρχίζοντας από σήμερα Τσικνοπέμπτη.

Παίρνουν… φωτιά οι ψησταριές στη Θεσσαλονίκη

Φωτιά αναμένεται να πάρουν σήμερα ,Τσικνοπέμπτη, οι ψησταριές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με τα κάρβουνα να ανάβουν από το μεσημέρι, όχι μόνο στις ταβέρνες αλλά και έξω από εμπορικά καταστήματα και καφέ.

«Παραδοσιακά, αυτή την ημέρα έχει πάρα πολλή κίνηση στις ταβέρνες, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας δουλεύουν και τα κρεοπωλεία. Ολο το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης κατακλύζεται από πολύ κόσμο που κατεβαίνει για να γιορτάσει» λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και γενικός γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Χρήστος Νικολόπουλος.

Ο ίδιος σημειώνει πως, αν όσοι θέλουν να τσικνίσουν δεν προνοήσουν από νωρίς για μια κράτηση στα μαγαζιά του ιστορικού κέντρου, τότε μάλλον θα μείνουν όρθιοι. «Είναι, όπως λέμε sold out. Η κίνηση αυτή τη μέρα είναι πάντα ιδιαίτερα αυξημένη» σημειώνει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Κρεοπωλών νομού Θεσσαλονίκης Δημήτρη Γκαρμπούνη, η αγορά κρεάτων την Τσικνοπέμπτη αντιστοιχεί σε μια αύξηση 20%-25% σε σχέση με άλλες ημέρες, αφού ο Ελληνας τρώει παραδοσιακά κρέας.
Η αγορά κρεάτων άρχισε από χθες και ολοκληρώνεται σήμερα, και κάθε νοικοκυριό έχει κάνει τον προγραμματισμό του για να τσικνίσει όπως πρέπει.

Παλαιότερα, πάντως, σύμφωνα με τον κ. Γκαρμπούνη, η αγορά κρέατος την Τσικνοπέμπτη ήταν πολύ μεγαλύτερη, αφού το κρέας δεν είχε μπει στην καθημερινότητα του καταναλωτή, όπως σήμερα.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα