Τα «παλιοσίδερα» πετούν ακόμη

Τέλος εποχής για τα θρυλικά Airbus A340-300 της κρατικής Ολυμπιακής Αεροπορίας, που κυριαρχούσαν για πολλά χρόνια στους αιθέρες. Τα δύο (τελευταία) Airbus, που παρέμεναν καθηλωμένα από το 2009 στο «Ελ. Βενιζέλος», επρόκειτο να γίνουν παλιοσίδερα, αλλά τελικά πέταξαν αυτή την εβδομάδα για την Τεχεράνη, με τελικό προορισμό το Καζακστάν, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα χρησιμοποιηθούν από τοπική εταιρία αερομεταφορών.

Τα δύο αεροσκάφη είχαν αγοραστεί το 1999 από την παλαιά Ολυμπιακή Αεροπορία με χρηματοδοτική μίσθωση και μαζί με άλλα δύο αεροπλάνα (που τελικά έγιναν ανταλλακτικά) εκτελούσαν τη δεκαετία του 2000 πτήσεις στη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη. Τα τελευταία χρόνια, τα δύο Airbus είχαν μείνει στα αζήτητα, εξαιτίας των διαδοχικών αποτυχημένων διαγωνισμών πώλησης και των ατελείωτων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Τον Ιούνιο του 2016 το ΤΑΙΠΕΔ είχε ανακοινώσει ότι τα δύο αεροσκάφη αγοράστηκαν από την αραβικών συμφερόντων Turboshaft FZE. Η συγκεκριμένη εταιρία ασχολείται με την πώληση ανταλλακτικών αεροσκαφών και απέκτησε τα αεροπλάνα στον δεύτερο διαγωνισμό, αντί μόλις 4.200.000 δολαρίων. Ο πρώτος διαγωνισμός, στον οποίο ο αγοραστής (η Apollo Aviation) είχε προσφέρει 40.000.000 δολάρια για τέσσερα Airbus, ακυρώθηκε, εν μέσω δικαστικών εμπλοκών.

Κομμάτι κομμάτι

Ωστόσο, οι Αμερικανοί πρόλαβαν να πάρουν (κομμάτι κομμάτι) τα δύο από τα τέσσερα αεροσκάφη και τα άλλα «ξέμειναν» στο «Ελ. Βενιζέλος». Το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε έπειτα από χρόνια σε νέο διαγωνισμό, στον οποίο επικράτησε η Turboshaft FZE, ενώ μικρότερη προσφορά είχε καταθέσει η Magellan Aviation.

Υστερα από πολλές περιπέτειες, τα δύο αεροπλάνα με τους ολυμπιακούς κύκλους (το ένα με τρεις από τις τέσσερις μηχανές του) απογειώθηκαν τελικά (την περασμένη Τρίτη και την Τετάρτη) από τα Σπάτα και θα συνεχίσουν τις πτήσεις, έχοντας πλέον σαν βάση το Καζακστάν.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα