Μεγαλοαπατεώνες κρύφτηκαν πίσω από τα «ομόλογα» Σώρρα

Ρεπορτάζ
Παναγιώτης Στάθης

Eνδελεχή φορολογικό έλεγχο, που, σε περίπτωση δόλιας αποφυγής πληρωμής χρεών, μπορεί να φτάσει μέχρι και την κατάσχεση ή και την ποινική δίωξη, θα υποστούν όσοι αποφεύγουν να πληρώσουν τα οφειλόμενα στην Εφορία και στέλνουν «εξώδικα Σώρρα» ζητώντας συμψηφισμό.

Η χθεσινή συζήτηση στον Αρειο Πάγο της αναίρεσης κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου που «δικαίωσε» τον Αρτέμη Σώρρα ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για να «εξαφανιστούν» τα 600 δισεκατομμύρια του επικεφαλής της Ελλήνων Συνελεύσεως, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο σε πλήρη ολομέλεια είναι πιθανό να ακολουθήσει την εισήγηση της αντιεισαγγελέως του δικαστηρίου Ευσταθίας Σπυροπούλου, η οποία χαρακτήρισε την τότε απόφαση χωρίς ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

Η συζήτηση έγινε απουσία του Αρτέμη Σώρρα, δικηγόρων του αλλά και υποστηρικτών του. Η αντιεσαγγελέας εισηγήθηκε (προεδρεύυσας της Βασιλικής Θάνου) ότι πρέπει να ανατραπεί η απόφαση του 2013 που εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, στην οποία υπήρξε η παραδοχή ότι τα 600 δισ. δολάρια που διατείνεται ότι διαθέτει ο Αρτέμης Σώρρας είναι υπαρκτά και σε τίτλους ομολόγων.

Πώς άρχισαν όλα

Η υπόθεση είχε αρχίσει ύστερα από αναφορά του βουλευτή της Ν.Δ. Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος είχε καταγγείλει τον Αρτέμη Σώρρα για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Το δικαστήριο με το προαναφερθέν σκεπτικό είχε αθωώσει τον Σώρρα και έναν συνεργάτη του. Η συγκεκριμένη απόφαση αποτέλεσε τη βάση των ισχυρισμών Σώρρα, ο οποίος, αφού ίδρυσε την Ελλήνων Συνέλευση έπεισε χιλιάδες πολίτες ότι με τα ομόλογα αυτά μπορούν οι ίδιοι αλλά και το κράτος να σβήσουν ιδιωτικό και κρατικό χρέος.

Η ανατροπή της απόφασης θα σημάνει αυτόματα και την έναρξη του φορολογικού ελέγχου, ο οποίος είναι άλλωστε μονόδρομος. Κι αυτό γιατί μεταξύ αυτών που έστειλαν «εξώδικα Σώρρα» δεν βρίσκονται μόνο μικροοφειλέτες (συνολικά 5.000), οι οποίοι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, αλλά και οφειλέτες εκατομμυρίων, οι οποίοι χρησιμοποιούν αυτό το τέχνασμα για να αποφύγουν την πληρωμή των οφειλομένων.

Ενδεικτικά, ήδη οι φορολογικές Αρχές έχουν θέσει υπό έλεγχο την περίπτωση γνωστού προμηθευτή ΜΜΕ, ο οποίος είχε εμπλακεί με τηλεοπτικό σταθμό και ζήτησε από μεγάλη τράπεζα να συμψηφίσει οφειλές του με «ομόλογα Σώρρα». Επίσης, το ίδιο έπραξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις μεγάλες επιχειρήσεις, που χρωστούν στην Εφορία συνολικά 22.500.000 ευρώ! Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια ναυτιλιακή, η οποία χρωστά 19.500.000 ευρώ, μια αλυσίδα οπτικών ειδών, η οποία οφείλει 2.500.000 ευρώ, και μια αλυσίδα εστίασης, η οποία χρωστά 1.000.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα