Νέα «βόμβα» στο Κορδελιό

Ρεπορτάζ
Φανή Χαρίση

Λάβρος κατά της επιχείρησης απομάκρυνσης 72.000 κατοίκων που στήθηκε στο Κορδελιό και στις γύρω περιοχές σε ακτίνα 1.900 μέτρων την περασμένη Κυριακή είναι ο συνταγματάρχης ε.α., ειδικός πυροτεχνουργός και πραγματογνώμονας της Εισαγγελίας Αθηνών και Πειραιά Βασίλης Καπράλος.

Ο συνταγματάρχης, που ήταν διοικητής της Διμοιρίας Εξουδετέρωσης Βομβών αεροπορίας και έχει στο ενεργητικό του εκατοντάδες εξουδετερώσεις βομβών, θεωρεί ότι η εκκένωση ήταν περιττή, όπως και τα περίπου 90.000 ευρώ που ξοδεύτηκαν, καθώς, όπως λέει στη «δημοκρατία», «το δραστικό βεληνεκές της βόμβας είναι 220 μέτρα».

«Το 1988 παρόμοια βόμβα 500 λιβρών βρέθηκε σε βάθος πέντε μέτρων δίπλα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Πήγα, την έβγαλα με τους στρατιώτες από το έδαφος και με τη βοήθεια ενός γερανού Μ62 τη φορτώσαμε σε φορτηγό κάθετα προς τους άξονές της. Την πέρασα μέσα από κατοικημένες περιοχές και την πήγα Χαλκιδική, όπου την εξουδετέρωσα» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καπράλος, προσθέτοντας ότι παρόμοιες βόμβες εξουδετέρωσε στο Αργος, στην Κρήτη και αλλού.

Υποστηρίζει ακόμη πως, αν ήταν ο ίδιος επικεφαλής, δεν θα εκκένωνε την περιοχή και επισημαίνει ότι το Τάγμα Εξουδετέρωσης Ναρκών Ξηράς που κλήθηκε να απενεργοποιήσει τη βόμβα είναι εντελώς ακατάλληλο, καθώς με απόφαση του Αρείου Πάγου (7/3/2000) ειδικοί είναι μόνο οι πυροτεχνουργοί του Στρατού Ξηράς.

«Το 2012 με απόφαση του Β΄ υπαρχηγού ΓΕΣ Λυμπέρη δόθηκε στο ΤΕΝΞ η δυνατότητα αυτή, καθώς ουσιαστικά είχε μείνει χωρίς δουλειά. Διότι οι ναρκαλιευτές είναι για να βάζουν και να βγάζουν νάρκες, δεν ξέρουν από βόμβες. Και στο Κορδελιό, όταν άκουσα να λένε ότι μπορεί ένα θραύσμα της βόμβας να εκτοξευθεί σε ακτίνα 1.800 μέτρων, γέλασα» είπε ο συνταγματάρχης.

Ο ίδιος αναφέρει ότι το 1987, στη Μαλακάσα, σε διαδικασία αχρήστευσης πυρομαχικών στην αποθήκη 655, πυροδότησαν 13.000 τόνους και το «δραστικό βεληνεκές τους ήταν 800 μέτρα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα