Γρίπη των πτηνών σε Βόλβη, Αμύνταιο

Συναγερμός σήμανε στις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς επιβεβαιώθηκε υψηλής παθογονικότητας υπότυπος της γρίπης των πτηνών σε νεκρά πτηνά, έναν κύκνο και μία αγριόπαπια, που εντοπίστηκαν στη λίμνη Βόλβη.

Η παθογονικότητα αφορά την ικανότητα ενός λοιμογόνου παράγοντα να προκαλεί έκδηλη νόσο. Στην περίπτωση των δύο νεκρών πτηνών είναι υψηλή και για αυτό με επείγουσα ανακοίνωση η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας γνωστοποιεί ότι ενισχύει τα μέτρα βιοασφάλειας, που εφαρμόζονται για τη γρίπη των πτηνών σε πουλερικά οικόσιτα, ελευθέρας βοσκής και βιολογικής εκτροφής.

Διευκρινίζει, παράλληλα, ότι ο συγκεκριμένος υπότυπος δεν είναι υψηλής παθογονικότητας για τον άνθρωπο.

«Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγροί) εκτροφών σε όλη την επικράτεια της χώρας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Δεδομένου ότι η γρίπη των πτηνών είναι λοιμώδης ιογενής νόσος, υποχρεωτικής δηλώσεως, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή από τους ιδιοκτήτες πουλερικών στα μέτρα βιοασφάλειας και στις παραμέτρους παρακολούθησης των πτηνών» επισημαίνει η Περιφέρεια και υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τις Αρχές σε περίπτωση που εντοπίζουν νεκρά πτηνά.

Σε συναγερμό βρίσκονται οι Αρχές και στη Φλώρινα, καθώς στο Αντίγονο του Αμύνταιου Φλώρινας επιβεβαιώθηκε κρούσμα σε κοτέτσι του χωριού, όπου πέθαναν όλα τα πουλερικά.

Θ. Χερχελετζής

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα