Στην «πυρά» δανειολήπτες για να σωθούν οι τράπεζες

Η Ευρώπη με δύο αποφάσεις στη Ρουμανία βάζει φρένο στην ευνοϊκή μεταχείριση όσων έχουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο! 

Φρένο στην ευνοϊκή μεταχείριση των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο φαίνεται ότι ετοιμάζονται να βάλουν οι ευρωπαϊκές Αρχές. Η παρέμβασή τους υπέρ των τραπεζών σε δύο υποθέσεις στη Ρουμανία θεωρείται ότι δημιουργεί δεδομένα που θα τύχουν συνολικής εφαρμογής πανευρωπαϊκά, άρα θα συμπαρασύρουν και τη χώρα μας.

Ο μόνος τρόπος να δικαιωθούν οι περίπου 70.000 δανειολήπτες στην Ελλάδα είναι να προχωρήσουν σε ομαδικές αγωγές, κάτι που εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε χθες στη Βουλή ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα αναδρομικής εφαρμογής της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας (που επιτρέπει στους δανειολήπτες να μετατρέψουν τη σύμβαση σε εναλλακτικό νόμισμα υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα αν η ισοτιμία ξεπεράσει κάποιο όριο), «δείχνοντας» ουσιαστικά ως μοναδικό δρόμο τις ομαδικές αγωγές.

«Παρακολουθούμε την έκδοση δικαστικών αποφάσεων, όχι των μεμονωμένων, αλλά των ομαδικών προσφυγών δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο. Αποφάσεις οι οποίες θα δικαιώσουν αμετάκλητα και τελεσίδικα τους δανειολήπτες στη βάση των ομαδικών αγωγών τους, αποφάσεις που έχουν ήδη συζητηθεί και εκκρεμούν στον δεύτερο βαθμό. Μόλις δημοσιευτούν, θα επιβάλουμε συγκεκριμένες συμπεριφορές στα πιστωτικά ιδρύματα» σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Γιώργου Καρρά. Οι 70.000 δανειολήπτες εμφανίζονται διπλά ζημιωμένοι, καθώς όχι μόνο είδαν τις δόσεις των δανείων τους να εκτοξεύονται λόγω της αλλαγής της ισοτιμίας, αλλά θα πρέπει να ψάξουν τη δικαίωση με δικά τους μέσα.

Δεδικασμένο

Το παρήγορο είναι ότι τα δικαστήρια δικαιώνουν τους περισσότερους απ’ όσους έχουν προσφύγει μέχρι στιγμής, δημιουργώντας δεδικασμένο και για τους υπολοίπους.

Ο κ. Παπαδημητρίου είπε επίσης ότι οι δανειολήπτες που έχουν δανειστεί σε συνάλλαγμα, αν είναι φυσικά πρόσωπα και πήραν στεγαστικό δάνειο για να χρηματοδοτηθεί η αγορά πρώτης κατοικίας, μπορούν να επωφεληθούν των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου Κατσέλη και να επιδιώξουν δικαστική ρύθμιση της οφειλής τους. Η κίνηση αυτή, ωστόσο, κρύβει παγίδες, σύμφωνα με τον κ. Καρρά, καθώς εάν κάποιος προσφύγει στον νόμο Κατσέλη, θα πρέπει να κάνει πρώτα αποδοχή του ποσού, γεγονός που καθιστά δώρον άδωρο την προσφυγή.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής περιέγραψε το αδιέξοδο των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο μετά τη μεταβολή της ισοτιμίας του νομίσματος και κάλεσε τον υπουργό να λάβει πρωτοβουλίες για το θέμα προτού κλείσει η β’ αξιολόγηση, «γιατί αλλιώς χαθήκαμε», όπως είπε χαρακτηριστικά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα