«Νεκρανάσταση» μαμούθ!

Το πρώτο υβρίδιο θα είναι έτοιμο σε δύο χρόνια. Ανοίγει ο δρόμος για την αναγέννηση κι άλλων ζώων 

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Το πρώτο βήμα για τη «νεκρανάσταση» των μαμούθ έκαναν γενετιστές στις ΗΠΑ έπειτα από χιλιάδες χρόνια που οι πρόγονοι των ελεφάντων έχουν εξαφανιστεί από τη Γη. Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν πως σε περίπου δύο χρόνια θα δημιουργηθεί το πρώτο υβρίδιο μαμούθ-ελέφαντα με απώτερο στόχο, έπειτα από κάποια έτη, την πλήρη αναγέννηση ενός καθαρού γενετικά μαμούθ.

Η εξέλιξη, που θα ανοίξει τον δρόμο για την αναγέννηση κι άλλων εξαφανισμένων εδώ και πολλά χρόνια ζώων, έχει προκαλέσει και τις ανάλογες αντιδράσεις, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως η «νεκρανάσταση» δεν θα αποδειχθεί τελικά τεχνικά εφικτή.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Γενετικής Τζορτζ Τσερτς, πήραν DNA από μαμούθ που έχει βρεθεί στο παρελθόν και διατηρηθεί, και το συνδύασαν με DNA ελέφαντα, ευελπιστώντας πως το «μείγμα» θα τους δώσει ένα ζώο υβρίδιο, κάτι ανάμεσα σε μαμούθ και ελέφαντα, που θα διαθέτει χαρακτηριστικά και από τα δύο είδη.

Αυτά που ελπίζουν να διατηρήσει το υβρίδιο από το μαμούθ είναι κυρίως το αίμα του, που προσαρμόζεται στις χαμηλές θερμοκρασίες, τα υποδόρια στρώματα λίπους, τα μακριά αυτιά και το μακρύ τρίχωμα, χαρακτηριστικά που έχουν χάσει οι απόγονοι ελέφαντες.
Ως βάση οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το DNA του ασιατικού ελέφαντα, του πιο κοντινού συγγενούς των μαμούθ, και σε αυτό έκαναν 45 μεταλλάξεις χρησιμοποιώντας τη γονιδιακή επεξεργασία CRISPR, μια τεχνική «αποκοπής και επεξεργασίας» γονιδιωμάτων που εξετάζεται τώρα και για ανθρώπινη χρήση. Αφαιρώντας κομμάτια από το DNA του ελέφαντα και προσθέτοντας στη θέση τους τμήματα του DNA του μαμούθ, οι γενετιστές προσβλέπουν στη δημιουργία του υβριδίου.

Η ομάδα άρχισε την έρευνά της το 2015 και αρχικά δούλεψε σε κυτταρικό επίπεδο, όμως πλέον, όπως δήλωσε ο Τσερτς, οι επιστήμονες είναι έτοιμοι για το επόμενο βήμα. Στα άμεσα σχέδια είναι η δημιουργία του υβριδικού εμβρύου, το οποίο θα αναπτυχθεί σε μια τεχνητή μήτρα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα