ΑΓΚΥΡΑ: Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΥ!

Ενα άρθρο που αποκαλύπτει τα σχέδια για το νέο συριακό Σύνταγμα

Υπάρχει μια απαράβατη αρχή στην ανάλυση: Ουδείς γνωρίζει καλύτερα τα προβλήματα που έχει μια χώρα από την ίδια. Υπακούοντας στην αρχή αυτή, παραθέτουμε άρθρο του Φικρέτ Μπιλά, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Hόrriyet», ο οποίος είναι αρθρογράφος, με προσβάσεις στο κράτος, στον στρατό και στην κυβέρνηση.

Το άρθρο το εκτιμούμε ως τόσο σοβαρό, που αξίζει να το «κόψει» κανείς και να το βάλει στο συρτάρι του για να παρακολουθεί καλύτερα τις εξελίξεις. Ακολουθεί το κείμενο:

«Ενα θέμα σχετικά με το οποίο λαμβάνουν χώρα κρίσιμες εξελίξεις είναι η Συρία. Μετά τη σύνοδο στην Αστάνα, που πραγματοποιήθηκε με καθοριστική συμβολή της Τουρκίας, το προσχέδιο Συντάγματος της Συρίας, που κυκλοφόρησε χωρίς να το γνωρίζει η Τουρκία, καθώς και οι επαφές που ακολούθησαν την Αστάνα μεταξύ Ρωσίας – PYD και Ρωσίας – ΗΠΑ είναι άξια προσοχής. Καθώς συνεχίζεται η επιχείρηση “Ασπίδα του Ευφράτη”, που άρχισε με πρωτοβουλία της Τουρκίας για να εμποδίσει τη δημιουργία ενός κουρδικού διαδρόμου από το ΡΚΚ στα βόρεια της Συρίας και για να απομακρύνει το ISIS από τα σύνορα, έχουν έλθει στο προσκήνιο οι επαφές που δείχνουν ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία μαγειρεύουν ένα Σύνταγμα για τη Συρία, το οποίο θα οδηγήσει στο ίδιο αποτέλεσμα.

Βάσει των άρθρων του προσχεδίου του Συντάγματος που διέρρευσαν, προβλέπεται ότι το όνομα της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας θα αλλάξει και θα γίνει σκέτη Δημοκρατία της Συρίας. Αλλο ένα προσχέδιο που αφορά την Τουρκία άμεσα είναι πως προβλέπεται η δημιουργία “Συνομοσπονδίας Βόρειας Συρίας”. Μεταξύ των πληροφοριών συμπεριλαμβάνεται ότι κατά το μεταβατικό στάδιο οι ένοπλες δυνάμεις του PYD-YPG θα διατηρηθούν ως στρατιωτική δύναμη της Συνομοσπονδίας. Στα προηγούμενα άρθρα μου είχα γράψει για την πιθανότητα δημιουργίας στα βόρεια της Συρίας μιας κρατικής δομής παρόμοιας με αυτής που ιδρύθηκε στο βόρειο Ιράκ, και πως αυτή τη φορά η νέα κρατική δομή των Κούρδων θα είναι υπό την κυριαρχία του ΡΚΚ.

Το προσχέδιο αυτό του Συντάγματος που κυκλοφόρησε δείχνει ότι αυτή η πιθανότητα δεν είναι καθόλου μηδαμινή. Η προβλεπόμενη “Ομοσπονδία Βόρειας Συρίας” θα είναι μια κρατική δομή που θα διοικείται από το ΡΚΚ. Το πρότζεκτ αυτό είναι σκέλος του στρατηγικού σχεδίου που έχει το ΡΚΚ για τη σύσταση “Συνομοσπονδίας Κουρδικών Κρατών”, με την αποκοπή και την ένωση των ομόσπονδων κουρδικών κρατών που θα ιδρυθούν σταδιακά σε τέσσερα σημεία, στην Τουρκία, τη Συρία, στο Ιράκ και το Ιράν. Αυτή η “Συνομοσπονδία Κουρδικών Κρατών” είναι ένα σχέδιο, του οποίου την πατρότητα διεκδικεί ο Οτζαλάν. Οσον αφορά τη Συρία, ο τελικός σκοπός δεν είναι μια αυτόνομη περιφερειακή διοίκηση που θα υπάγεται στην κεντρική διοίκηση της Συρίας, αλλά μια κρατική οντότητα που, όταν έρθει η ώρα, θα αποκοπεί και θα ενωθεί με τα άλλα κουρδικά κρατίδια στις άλλες χώρες.

Στην Αγκυρα είναι έντονη η ανησυχία και έχει αρχίσει να εδραιώνεται η άποψη ότι η ατζέντα αυτή έχει ως στόχο τη δημιουργία στα βόρεια της Συρίας, σε μια λωρίδα γης κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, ενός ημιαυτόνομου κουρδικού κράτους στα πρότυπα εκείνου που ήδη λειτουργεί στο βόρειο Ιράκ, με διέξοδο στη Μεσόγειο μέσω τουρκικών εδαφών. Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν σημαντικό κίνδυνο που απειλεί την εθνική ενότητα και την εδαφική ακεραιότητά της και διέρχεται μια περίοδο κατά την οποία κρίνεται η επιβίωσή της. Η Αγκυρα θα πρέπει να είναι πιο προσεκτική, ξύπνια και πονηρή όσο ποτέ άλλοτε».

Σάββας Καλεντερίδης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα