ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΕΝΑΡΙΑ ΔΙΑΛΥΣΕΩΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

Δεν πρέπει να παραχωρήσουμε το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας!

Προ ολίγων ημερών ο Αμερικανός βουλευτής και πρόεδρος της Υποεπιτροπής του Αμερικανικού Κογκρέσου για θέματα Ευρώπης Ντάνα Ροραμπάχερ εξέφρασε την άποψη ότι το κράτος των Σκοπίων είναι αποτυχημένο και πρέπει να διχοτομηθεί.

Πρότεινε μάλιστα το δυτικό τμήμα, το οποίο κατοικείται κυρίως από Αλβανούς, να ενωθεί με το Κόσοβο (όπου το 90% του πληθυσμού είναι Αλβανοί) και το ανατολικό τμήμα, στο οποίο κατοικούν κυρίως οι Σλάβοι (αυτοαποκαλούμενοι «Μακεδόνες»), να ενωθεί με τη Βουλγαρία. Αφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναμειχθούν στη διανομή των εδαφών και σε άλλες γειτονικές χώρες.

Ο ίδιος επανήλθε ύστερα από λίγες ημέρες με σχόλια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και απάντησε στη διαμαρτυρία του Νίκολα Ντιμιτρόφ, πρώην πρέσβη της ΠΓΔΜ στην Ολλανδία και στις ΗΠΑ. Εκεί, ο Ροραμπάχερ εξέφρασε τη γνώμη ότι τα Βαλκάνια δεν έχουν σταθεροποιηθεί και ότι τα Σκόπια πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Τσέχων και των Σλοβάκων που αποσχίσθηκαν από την ενιαία Τσεχοσλοβακία.

Τα ίδια σενάρια για το μέλλον του θνησιγενούς κράτους της περιοχής μας είχε αναφέρει και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προ δύο ετών. Μιλώντας στις 20/5/2015 στην Ανω Βουλή της χώρας του, είπε ότι υπάρχουν σκέψεις το κράτος των Σκοπίων να καταστεί μια χαλαρή ομοσπονδία με καντόνια ή να διχοτομηθεί μεταξύ Αλβανών και Βουλγάρων.

Η συζήτηση αποκτά έντονο ενδιαφέρον λόγω των αυξημένων απαιτήσεων της ισχυρής αλβανικής κοινότητας στην ΠΓΔΜ. Οι Αλβανοί, οι οποίοι δηλώνουν ότι εκπροσωπούν το 30% του πληθυσμού, έχουν πάρει τα όπλα κατά της κεντρικής κυβερνήσεως το 2001 και μετά την προσωρινή εκεχειρία ανακήρυξαν την αυτονομία των δυτικών επαρχιών με το όνομα Ιλλυρίδα. Μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου 2016 κατέστησαν ρυθμιστικός παράγων για τον σχηματισμό κυβερνήσεως.

Σε άμεση και συνεχή συνεννόηση με την κυβέρνηση των Τιράνων, τα τέσσερα αλβανικά κόμματα των Σκοπίων ζητούν να αναγνωριστούν ως ισότιμη και συγκυβερνώσα εθνότητα μαζί με τους Σλάβους ψευδομακεδόνες, να αλλάξουν τα εθνικά σύμβολα της χώρας και να μετάσχουν στον διάλογο με την Ελλάδα για το όνομα. Για την ιστορία, πρέπει να αναφέρουμε ότι ο πρώτος Ελληνας πολιτικός που είχε προβλέψει τα διαλυτικά φαινόμενα στα Σκόπια ήταν ο Αντ. Σαμαράς και μάλιστα σε τηλεοπτική συνέντευξη το 2009 προς τον Μαν. Κοττάκη.

Μερικοί διερωτώνται αν τα διαλυτικά φαινόμενα στα Σκόπια συμφέρουν την Ελλάδα, δεδομένης της αποθρασύνσεως του αλβανικού εθνικισμού. Προσωπικά πιστεύω ότι μας συμφέρουν, διότι θα έχουμε έναν εθνικισμό λιγότερο στην περιοχή. Τον αλβανικό εθνικισμό θα τον αντιμετωπίσουμε προστατεύοντας την Ιστορία και τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών. Οποια κι αν είναι η εξέλιξη, εμείς δεν πρέπει να παραχωρήσουμε το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας.

Σάββας Καλεντερίδης
* Πολιτικός επιστήμων