Βόμβα από Μέρκελ στα θεμέλια της ευρωζώνης

«Θυμήθηκε»το μάρκο και το πρόβλημα αξίας του ευρώ

Νάρκη από την ίδια την Ανγκελα Μέρκελ στο οικοδόμημα της ευρωζώνης! Αιφνιδιάζοντας πολλούς μίλησε για «πρόβλημα με την αξία του ευρώ» και έκανε έναν παραλληλισμό -«ταμπού» ως τώρα- με το μάρκο, πυροδοτώντας σενάρια για το μέλλον της ευρωζώνης.
Εκείνο που θεωρείται βέβαιο είναι ότι η Γερμανίδα καγκελάριος βρίσκεται σε δύσκολη θέση εν όψει των εκλογών, καθώς ο Μάρτιν Σουλτς παίρνει για πρώτη φορά «κεφάλι» στις δημοσκοπήσεις. Την ίδια στιγμή το Βερολίνο δέχεται συνεχείς επιθέσεις από τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ.

Από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια η Μέρκελ έκανε μια ομιλία που προκάλεσε αίσθηση, καθώς πέραν του ότι υποστήριξε ότι υπάρχει πρόβλημα με την αξία του ευρώ δήλωσε: «Η ΕΚΤ έχει μια νομισματική πολιτική που δεν βασίζεται στη Γερμανία, αλλά είναι μάλλον προσαρμοσμένη σε χώρες από την Πορτογαλία ως τη Σλοβενία ή τη Σλοβακία. Αν εξακολουθούσαμε να έχουμε το γερμανικό μάρκο, θα είχε ασφαλώς διαφορετική αξία απ’ ό,τι έχει αυτή τη στιγμή το ευρώ. Ομως πρόκειται για μια ανεξάρτητη νομισματική πολιτική επί της οποίας δεν έχω καμιά επιρροή ως Γερμανίδα καγκελάριος».

Η αναφορά της αυτή ήρθε μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε από τις ΗΠΑ ότι η Γερμανία επωφελείται από ένα «καταφανώς υποτιμημένο ευρώ». Να σημειωθεί ότι στην αίθουσα εκείνη τη στιγμή βρισκόταν και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς. Η Ουάσινγκτον έχει επανειλημμένα επιτεθεί στο Βερολίνο για την πολιτική που επιβάλλει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με συνέπεια τη συνεχή λιτότητα στις χώρες-μέλη της, η οποία οδηγεί σε αναταράξεις την παγκόσμια οικονομία.

Η Ανγκελα Μέρκελ αισθάνεται στριμωγμένη και στο εσωτερικό πεδίο, με τον Μάρτιν Σουλτς να «την παίζει» στα ίσια. Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη «Bild» δείχνει για πρώτη φορά από το 2006 τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD να προηγούνται της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU/CSU) με μία μονάδα διαφορά (33% έναντι 32%).

Και οι ΗΠΑ

Η επικριτική στάση των ΗΠΑ για τη συμμετοχή της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ είναι άλλο ένα αγκάθι στα πλευρά της καγκελαρίου, η οποία αναγκάστηκε να πει ότι «οι Ευρωπαίοι έχουν ανάγκη την ισχύ των ΗΠΑ» και η ίδια θα κάνει ό,τι μπορεί να αυξηθούν οι δαπάνες για την άμυνα στο 2% του ΑΕΠ. Από την πλευρά του ο Μάικ Πενς καθησύχασε τους Ευρωπαίους ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα στηρίξει το ΝΑΤΟ.

Αναφορικά με το 2% για την άμυνα ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επέκρινε την Ελλάδα λέγοντας ότι πληρώνει για την άμυνα αλλά δεν έχει να πληρώσει συντάξεις, ενώ η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ να μην προβούν σε «μονομερείς ενέργειες» στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, όπως στις διμερείς συνεννοήσεις με τη Ρωσία. Απάντησε έτσι στον Σεργκέι Λαβρόφ, που μίλησε για δημιουργία μιας «μετα-δυτικής» παγκόσμιας τάξης, πρότεινε στις ΗΠΑ «πραγματιστική» σχέση και χαρακτήρισε «ψυχροπολεμικό θεσμό» το ΝΑΤΟ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα