Πρόταση του Γκέιτς για φορολόγηση στα… ρομπότ

Για να μη χαθούν θέσεις εργασίας

Σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μέσα στα επόμενα 20 χρόνια υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να χαθεί το 47% των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, εξαιτίας της αυτοματοποίησης. Για τον λόγο αυτό, ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς έχει μια ανατρεπτική -αλλά λογική- πρόταση: να καθιερωθεί ειδικός φόρος για κάθε ρομπότ που «τρώει» τη δουλειά ενός ανθρώπου!

Με αυτό τον τρόπο, ο Γκέιτς θεωρεί ότι θα επιβραδυνθεί η εξάπλωση της αυτοματοποίησης. Μάλιστα, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο πάει ένα βήμα παρακάτω και προτείνει, με τα έσοδα που θα συγκεντρώνονται από τη φορολόγηση των ρομπότ (η οποία θα επιβάλλεται προφανώς σε όσους τα απασχολούν) να χρηματοδοτούν την επαγγελματική κατάρτιση των εκτοπισμένων εργαζομένων, σε τομείς που τα ρομπότ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους. Σύμφωνα με τον Γκέιτς, αυτοί μπορεί να είναι η φροντίδα των ηλικιωμένων και η διδασκαλία των παιδιών στα σχολεία.

Κατανόηση
«Ολες αυτές είναι θέσεις που η ανθρώπινη ευαισθησία και η κατανόηση είναι ακόμα πολύ μοναδικές. Και εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε μια τεράστια έλλειψη ανθρώπων που απαιτούνται για τη βοήθεια που χρειάζονται οι άλλοι» αναφέρει ο Γκέιτς χαρακτηριστικά, μιλώντας στο διαδικτυακό περιοδικό «Quartz».

Την ίδια ώρα, σε άλλη συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Telegraph», ο Γκέιτς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι η βιολογική τρομοκρατία θα μπορούσε να σκοτώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Σύμφωνα με τον Γκέιτς, οι κυβερνήσεις δεν κάνουν αρκετά για να προετοιμαστούν για τη βιοτρομοκρατία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα