Ο νέος γύρος στο δήθεν… παζάρι κυβέρνησης και δανειστών!

Τα «αιματηρά» μέτρα και τα… αντίμετρα που θα τεθούν στο σημερινό Eurogroup

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup μεταφέρεται το δήθεν «παζάρι» κυβέρνησης και δανειστών για την προκαταβολική ψήφιση των σκληρών φορολογικών μέτρων που θα «ξεπαγώσουν» τη δεύτερη αξιολόγηση. Τα μέτρα αυτά ανέρχονται στο 2% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 3,6 δισ. ευρώ, και αφορούν επώδυνες παρεμβάσεις στο αφορολόγητο και στις φοροαπαλλαγές. Για να μειώσει το πολιτικό αντίκτυπο η κυβέρνηση ζητεί ως… αντίδωρο μειώσεις στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, στον ΕΝΦΙΑ κ.α. Ειδικότερα, το πακέτο των μέτρων 3,6 δισ. ευρώ που θα παρουσιαστεί στο σημερινό Eurogroup περιλαμβάνει:

• Μείωση αφορολόγητου ορίου. Δεδομένη είναι πλέον η δραστική μείωση της έκπτωσης φόρου των 1.900 ευρώ, που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο στα 8.636 ευρώ για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους αγρότες χωρίς παιδιά.

• Στην περίπτωση που αποφασιστεί η μείωση του έμμεσου αφορολογήτου στα επίπεδα των 5.900-6.000 ευρώ, τότε μισθωτοί και συνταξιούχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις που αρχίζουν από 22 ευρώ για τους έχοντες ετήσια εισοδήματα 6.000 ευρώ και φτάνουν τα 602 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα 8.700 ευρώ και άνω.

• «Μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές. Υποψήφιες για κατάργηση ή περικοπή είναι οι ιατρικές δαπάνες, το επίδομα θέρμανσης, η παρακράτηση φόρου, καθώς και οι εκπτώσεις που εφαρμόζονται στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Σε κάθε περίπτωση, η κατάργηση ή ο περιορισμός των εκπτώσεων φόρου που ισχύουν σήμερα θα επιβαρύνει σημαντικά τους φορολογουμένους -κυρίως τα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια- και τους συνταξιούχους.
Η κυβέρνηση ζητεί να υπάρξουν αντίβαρα στον νέο, βαρύ «λογαριασμό» μέτρων, ώστε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα προκύψει να είναι ουδέτερο. Μεταξύ των αντισταθμιστικών μέτρων που διαπραγματεύεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους θεσμούς περιλαμβάνονται:

• Μείωση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά μία μονάδα, από το 13% στο 12%. Το μέτρο θα οδηγήσει σε μειώσεις τιμών σε βασικά είδη διατροφής, φαρμακευτικά προϊόντα, λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και ύδρευσης, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα κ.ά.

• Ελαφρύνσεις στον φόρο των ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με την προσαρμογή των αντικειμενικών αξίων στις τιμές που επικρατούν στην αγορά και προσαρμογές στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου προκειμένου τα φορολογικά βάρη να μεταφερθούν από τους μικρούς και τους μεσαίους ιδιοκτήτες ακινήτων στους μεγαλοϊδιοκτήτες.

• Μείωση συντελεστών στην κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα, που σήμερα αρχίζουν από το 22% (για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ) και φτάνουν στο 45% (για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ). Η πρόταση λειτουργεί αντισταθμιστικά με τη μείωση του αφορολογήτου στα επίπεδα των 5.900-7.000 ευρώ, όπως ζητούν οι δανειστές, ώστε να υπάρξει ελάφρυνση από τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν στα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα.

• Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων, που ανέρχεται σήμερα στο 29%.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα