Προκλητική συγκέντρωση από Γιλντιρίμ στη Γερμανία

Την πόλη όπου έξι ιμάμηδες κατηγορήθηκαν πρόσφατα ως κατάσκοποι επέλεξε ο Τούρκος  πρωθυπουργός για προεκλογική ομιλία! 

Ρεπορτάζ
Μυρτώ Μπούτση

Aν αγαπάτε τη χώρα σας, να ψηφίσετε “ναι”!» Το περιεχόμενο της προτροπής που απηύθυνε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ το Σάββατο, εν όψει του δημοψηφίσματος για την (πολυπόθητη από τον Ερντογάν) συνταγματική αναθεώρηση της 16ης Απριλίου, δεν θα ήταν περίεργο, αν η (άτυπη) προεκλογική συγκέντρωση στην οποία μίλησε δεν είχε γίνει σε… γερμανικό έδαφος!

Κι όμως, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Γερμανία για τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια το Σαββατοκύριακο, ο άκρως προκλητικός Γιλντιρίμ επέλεξε να μιλήσει στους φιλοκυβερνητικούς Τούρκους ομογενείς, που έχουν δικαίωμα ψήφου, από το στάδιο της πόλης Ομπερχάουσεν της δυτικής Γερμανίας.

Μάλιστα προανήγγειλε πως και ο πρόεδρος Ερντογάν θα μιλήσει στους Τούρκους πολίτες στην Ευρωπη για το δημοψήφισμα!
Σε μια περίοδο τεταμένων τουρκογερμανικών σχέσεων, η πρόκληση είναι σαφής. Πρόκειται για την ίδια πόλη όπου προ ημερών οι γερμανικές Αρχές πραγματοποίησαν εφόδους στα σπίτια έξι ιμάμηδων που ανήκαν στην υπηρεσία DΙTΙB του τουρκικού κράτους, με τις κατηγορίες της παρακολούθησης γκιουλενιστών και της κατασκοπίας.

Η πρόκληση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, με δεδομένη την πρόσφατη σύλληψη στην Τουρκία του ανταποκριτή της γερμανικής «Die Welt» Ντενίζ Γιουτζέλ. Ενα θέμα το οποίο έθιξε στον Γιλντιρίμ και η ίδια η Μέρκελ, στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα προχθές, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου.

Πολλοί εκτιμούν ότι η παρουσία του Γιλντιρίμ θα πολώσει τις τουρκικές κοινότητες στη Γερμανία, εν όψει και των γερμανικών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Μάλιστα την Παρασκευή δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας «Yeni Akit» παρουσίαζε σε φωτομοντάζ τη Μέρκελ με… ναζιστική στολή στην πρώτη σελίδα.

Η συγκέντρωση παρουσιάστηκε ως «πρωτοβουλία ιδιωτών», φέρεται όμως ότι είχε την υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία πάντως -εντός Τουρκίας- έχει αναβάλει την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις 25 Φεβρουαρίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα