Ελληνας ο μαέστρος-φαινόμενο

Ο πολυβραβευμένος και διεθνούς φήμης Θεόδωρος Κουρεντζής θα εμφανιστεί στις 7 Μαρτίου στο Μέγαρο 

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Τη χρονιά που μας πέρασε το έγκριτο γερμανικό περιοδικό «Opernwelt», εγκωμιάζοντας τη ριζοσπαστική ερμηνεία του στον «Μάκβεθ» του Βέρντι στην Οπερα της Ζυρίχης, τον έχρισε «μαέστρο της χρονιάς». Μέσα στο 2016 «κατέκτησε» και το βραβείο Echo Klassik στην κατηγορία «Ηχογράφηση συμφωνικής μουσικής του 20ού και 21ου αιώνα», ενώ ανάμεσα στον μακρύ κατάλογο της διακρίσεών του περιλαμβάνεται και η Χρυσή Μάσκα, το σημαντικότερο ρωσικό θεατρικό βραβείο.

«Αποδέκτης» όλων αυτών των σπουδαίων διακρίσεων είναι ο δικός μας Θεόδωρος Κουρεντζής, ο διεθνούς φήμης Ελληνας μαέστρος, ο δημιουργός που ο ξένος Τύπος λατρεύει να υμνεί σε μακροσκελή δημοσιεύματά του και ο οποίος σε λίγες ημέρες έρχεται στην Αθήνα. Συγκεκριμένα ο Κουρεντζής, που ζει στη Ρωσία, στις 7 Μαρτίου θα δώσει μια μοναδική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τα εισιτήρια της οποίας έχουν γίνει ήδη ανάρπαστα.

Ο υμνημένος μαέστρος-φαινόμενο αλλά και η ορχήστρα που δημιούργησε και αποτελεί προέκταση της καλλιτεχνικής ταυτότητάς του, η MusicAeterna, θα παρουσιάσουν συνθέσεις των Αλμπαν Μπεργκ και Γκούσταβ Μάλερ.
Μαζί του επί σκηνής (και συγκεκριμένα στο έργο «Κοντσέρτο για βιολί» του Μπεργκ) θα βρίσκεται η Πατρίτσια Κοπατσίνσκαγια, μια βιολονίστρια με έντονη προσωπικότητα και ευρύτατο ρεπερτόριο, που προτιμά να παίζει βιολί άνευ υποδημάτων! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ξυπόλυτη Μολδαβή δεξιοτέχνις έχει δηλώσει σε παλιότερη συνέντευξή της στον βρετανικό «Guardian» ότι «όλοι χρειαζόμαστε την τρέλα στον κόσμο μας»!

Χαρακτηριστικό είναι δε ότι οι δύο καλλιτέχνες έχουν συνεργαστεί ξανά ηχογραφώντας το κοινό άλμπουμ τους με τους «Γάμους» του Στραβίνσκι και το «Κοντσέρτο για βιολί», μια σύμπραξη που έχει χαρακτηριστεί «θεϊκό ντουέτο»!
Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας ο ταλαντούχος μαέστρος (διευθυντής της Οπερας και του Θεάτρου του Περμ στη Ρωσία) θα παρουσιάσει μαζί με την ορχήστρα του τη «Συμφωνία αρ. 1» του Γκούσταβ Μάλερ, ένα από τα πλέον μνημειώδη έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Αξίζει να τονιστεί δε ότι η ορχήστρα ηχογράφησε πρόσφατα -πάντοτε υπό τον καλλιτεχνικό διευθυντή της- την «Εκτη Συμφωνία» του σπουδαίου Αυστριακού συνθέτη, η οποία θα εκδοθεί σύντομα σε δίσκο, μαζί με την «Εκτη» του Τσαϊκόφσκι.

Ο φημισμένος μαέστρος πήγε για σπουδές στη Ρωσία και έκτοτε παρέμεινε εκεί χτίζοντας τη δική του καριέρα και καταφέρνοντας μόλις στα 23 χρόνια του να αναλάβει τη διεύθυνση της Φιλαρμονικής του Λένινγκραντ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στη Ρωσία ο Κουρεντζής θεωρείται μια εμβληματική φυσιογνωμία, με τα κοντσέρτα του να γίνονται εν μια νυκτί sold out.

Μάλιστα, σε μια από τις παθιασμένες συναυλίες του η χήρα του Ντμίτρι Σοστακόβιτς πήγε στο καμαρίνι του για να τον συγχαρεί προσωπικά, δηλώνοντας ενθουσιασμένη από την εμφάνισή του, ενώ και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είναι φανατικός ακροατής του.

• Info: Η συναυλία του Θεόδωρου Κουρεντζή θα δοθεί στις 7 Μαρτίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα