Λευκός καπνός με διαταγή Σόιμπλε

«Στροφή» του Βερολίνου που στήνει ξαφνικά σκηνικό «success story» λόγω… κάλπης

 Ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση με συμφωνία για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων για το 2019  Αρχίζει παζάρι με την τρόικα (εν μέσω… νηστείας) μετά την Καθαρά Δευτέρα. Στο τραπέζι πρόταση για ελαφρύνσεις σε ΕΝΦΙΑ, φόρους και ΦΠΑ, αν περάσει το βαρύ πακέτο που απαιτούν οι δανειστές

Από το πλήρες αδιέξοδο σε «λύση» που όμως φέρνει πάλι πόνο και δάκρυα

Η Θέση μας: Εναλλακτικά σχέδια και λεκτικά «ταμπού»

Διαβάστε online την «δημοκρατία» ,εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

 Διαβάστε επίσης:

►«Να εισβάλουμε στη Θράκη και τη Θεσσαλονίκη»

►Νέες αποκαλύψεις για τις πυρκαγιές του 2007 (παρουσία Καραμανλή)

►Στον εισαγγελέα τα δάνεια σε κόμματα και media!

►Θλιβερό σόου από τον Σώρρα

►«Grexit» για τα νέα φάρμακα!

►Το πολυτελές γεύμα στο Κολωνάκι του Κινέζου κατασκόπου λίγο πριν συλληφθεί

►Γιώργος Χαρβαλιάς: ΙΔΙΩΝΥΜΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

►Μισθοί Βουλγαρίας για τους Ελληνες πανεπιστημιακούς

►Περίεργη «προσέγγιση» Βόρειας Κορέας με τις ΗΠΑ

►Σβήνουν τα ίχνη των βάνδαλων

►Φωτιά ο λογαριασμός του χιονιά

«Λευκός καπνός» στο Eurogroup με διαταγή του Dr Σόιμπλε

 

Η διαπραγμάτευση ξεμπλόκαρε, αλλά με προνομοθέτηση μέτρων για το 2019

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Λευκός καπνός βγήκε από τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, που έδωσε το πράσινο φως για την επιστροφή των ελεγκτών του κουαρτέτου μετά την Καθαρά Δευτέρα στην Αθήνα, ώστε να συνεχιστεί το… παζάρι εν μέσω νηστείας!
Για να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση αποδέχθηκε την ψήφιση προληπτικών μέτρων σε Ασφαλιστικό και Φορολογικό, τα οποία θα εφαρμοστούν το 2019.

Η άρση του πολύμηνου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις έγινε κατ’ εντολήν του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που στήνει ξαφνικά σκηνικό «success story» λόγω… κάλπης σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία. Η ελληνική πλευρά κερδίζει πολιτικό χρόνο και θεωρεί αυτή την εξέλιξη επιτυχία, καθώς υποστηρίζει ότι το νέο πακέτο μέτρων θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο.

Χαρακτηριστικά, χθες, κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν «1+1=0» και εξηγούσαν ότι για κάθε πρόσθετο μέτρο που θα αποφασιστεί στις νέες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα εφαρμόζεται και ένα μέτρο ελάφρυνσης, ώστε λογιστικά η επιβάρυνση των πολιτών να είναι μηδενική.

Με την κυβερνητική λογική, μια μείωση του αφορολογήτου στα επίπεδα των 5.000 ευρώ, από 8.636 ευρώ σήμερα, που θα επιβαρύνει την πλειονότητα των μισθωτών και των συνταξιούχων, θα… αντισταθμιστεί π.χ. με μια ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ, η οποία είναι αμφίβολο αν θα ισχύσει οριζόντια ή μόνο για τις ευπαθείς ομάδες.

Το αφορολόγητο

Από τη μια πλευρά, δεδομένες θεωρούνται η δραστική μείωση του αφορολογήτου, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει (π.χ. ιατρικές δαπάνες, επιδόματα, έκπτωση προκαταβολής φόρου κ.ά.) και η κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις κύριες συντάξεις, που θα προκαλέσει απώλειες 20%-30% από το 2019. Ως «αντίδωρο», η κυβέρνηση διεκδικεί τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, την ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ και τη μείωση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 12%.

Ευχάριστη εξέλιξη είναι ότι κυβέρνηση και δανειστές φαίνεται να συμφωνούν, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, στη μείωση του συνολικού πακέτου μέτρων από τα 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) ελαφρώς χαμηλότερα, περί τα 3 δισ. ευρώ (1,7% του ΑΕΠ).
Επίσης, οι δανειστές ανοίγουν για πρώτη φορά την πόρτα της πολιτικής διαπραγμάτευσης, βάζοντας στην ατζέντα την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων μαζί με ένα πρόγραμμα δημιουργίας 100.000 νέων θέσεων εργασίας, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί όμως με περίπου 3 δισ. ευρώ από οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα.

Στα θετικά συγκαταλέγεται ακόμα η πρόθεση των Ευρωπαίων να ανοίξει η συζήτηση και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η δεύτερη αξιολόγηση, καθώς και να μειωθεί το χρονικό διάστημα που η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.

Πολύ στενά περιθώρια  ακόμα, παρά τη συμφωνία

Με κομμένη την ανάσα κινδυνεύει να αποπληρώσει η Ελλάδα τις μεγάλες λήξεις ομολόγων που έχει μπροστά της τον Ιούλιο (6,256 δισ. ευρώ), καθώς είναι μακρύς ακόμα ο δρόμος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση δανειακής δόσης.

Ακόμα κι αν όλα πάνε καλά και η δεύτερη αξιολόγηση κλείσει σε τεχνικό επίπεδο έως τα μέσα Μαρτίου, το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup είναι στις 20 του μήνα. Νωρίτερα, στις 15 Μαρτίου, θα στηθούν κάλπες στην Ολλανδία. Αν ο σχηματισμός κυβέρνησης στη χώρα καθυστερήσει, θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας ώσπου να συγκληθεί ξανά το ολλανδικό Κοινοβούλιο και να εγκρίνει μια συμφωνία Ελλάδας – δανειστών. Ετσι, όμως, θα «σκοντάψουμε» στις γαλλικές εκλογές, που διεξάγονται στις 23 Απριλίου και τις 7 Μαΐου.

Αναβλητικό

Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να συνεδριάσει και το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, που «παίζει καθυστερήσεις» ώστε να μη λάβει αποφάσεις για τον ρόλο του στο ελληνικό πρόγραμμα προτού δημοσιοποιήσει τις εαρινές προβλέψεις του τον Απρίλιο και η Eurostat οριστικοποιήσει τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2016.

Ούτε οι Ευρωπαίοι βιάζονται για μια τελική συμφωνία. «Δεν υπάρχει θέμα ρευστότητας βραχυπρόθεσμα» σημείωσε χαρακτηριστικά χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι η μεγάλη αποπληρωμή της Ελλάδας είναι τον Ιούλιο.

Διαρκείς μεθοδεύσεις με το βλέμμα στο ΔΝΤ

Η χθεσινή καταρχήν συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών στο Eurogroup φέρει τη σφραγίδα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έσπευσε να διαμορφώσει ένα ευνοϊκό πλαίσιο για τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ εν όψει της αυριανής συνάντησής της με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Οι θεσμοί έχουν καταλήξει σε κοινή θέση. Το πρόγραμμα που συμφωνήσαμε το 2015 συμπεριλαμβάνει και το ΔΝΤ» διεμήνυσε χθες ο δρ Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup.
Λίγο αργότερα, προτού ξεκινήσει το Eurogroup, οι διαπραγματεύσεις «ξεπάγωσαν», καθώς ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, αποδέχθηκαν την προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων για το 2019 στη διάρκεια συνάντησης με την ηγεσία των θεσμών και τους τεχνοκράτες τους.

«Το νέο πακέτο μέτρων θα αφορά επιπλέον μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις, στο Φορολογικό και στους κανόνες στην αγορά εργασίας. Θα απομακρυνθούμε από τη λιτότητα, δίνοντας έμφαση σε βαθιές μεταρρυθμίσεις» υποστήριξε μετά το Eurogroup ο κ. Ντάισελμπλουμ. Ωστόσο, αργότερα τόνισε ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί το τέλος της λιτότητας και πως δεν χρησιμοποίησε εκείνος τον όρο (της ελληνικής κυβέρνησης) «ούτε ένα ευρώ λιτότητα». Εκτίμησε ότι το πακέτο πρόσθετων μέτρων είναι «της αρεσκείας του ΔΝΤ» και πως πλησιάζει ο καιρός να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ ξεκαθάρισε ότι τα «αντισταθμιστικά» μέτρα θα ληφθούν εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και κατόπιν εγκρίσεως των θεσμών.

Αντιπολιτευτικά πυρά για τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς

Τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup. Η Ν.Δ. κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και έναν χρόνο.

«Αλλη μια φορά η κυβέρνηση επιχειρεί να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό. Αλλη μία ημερομηνία πέρασε χωρίς συμφωνία. Και μάλιστα με απροσδιόριστο τον χρόνο της ολοκλήρωσής της. Ολα παραπέμπονται για το μέλλον» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση. Ειρωνικό ήταν το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ. «Η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί “πέτυχε” να έρθει η τρόικα (τώρα κουαρτέτο) στην Ελλάδα. Δεσμεύτηκε βέβαια για προνομοθέτηση σε μειώσεις του αφορολογήτου, περικοπές των κύριων συντάξεων, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Με στόχο να “ικανοποιηθεί το ΔΝΤ”, το οποίο δηλώνει ότι θα επιμείνει στις απόψεις του».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σε ανάρτησή του στο twitter σημείωσε: «Οι μάχες καταλήγουν σε νίκες ή ήττες. Και στην Ελλάδα του Τσίπρα σε… μετονομασίες. Νέο μείγμα πολιτικής θα αποκαλούνται πλέον τα νέα μέτρα». Η Ενωση Κεντρώων συστήνει στην κυβέρνηση «να προσέξει μήπως κλαίει την άλλη εβδομάδα» διότι, όπως επισημαίνει, οι δανειστές ζητούν μεταρρυθμίσεις τις οποίες πρέπει να εφαρμόσει. «Τώρα όμως δεν θα μπορούμε να αδρανούμε, υπάρχουν οι “κόφτες” και οι “υπερκόφτες” και τα “Υπερταμεία”. Να προσέξει η κυβέρνηση μήπως πανηγυρίζει σήμερα και κλαίει την επόμενη εβδομάδα».

Για εξαπάτηση του ελληνικού λαού κάνει λόγο και το ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «όλα όσα “διαρρέει” η κυβέρνηση για “μεταρρυθμίσεις χωρίς δημοσιονομικό κόστος” και “αντισταθμιστικά μέτρα” είναι ακόμη μία προσπάθεια εξαπάτησης του λαού, μόνο που δεν πείθει πια κανέναν».

ΕΠΙ ΤΗΣ  ΟΥΣΙΑΣ

Οι μάσκες έπεσαν

Λίγο πριν κάνει την καθιερωμένη παρέλασή του ο «βασιλιάς Καρνάβαλος», έπεσαν οριστικά οι μάσκες περί δημοκρατικής Ευρώπης.

Οσα εξελίχθηκαν στο χθεσινό Eurogroup επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά ότι το αφεντικό στην Ε.Ε. είναι ο Dr Σόιμπλε. Εκείνος δίνει τη γραμμή των αποφάσεων και οι άλλοι απλώς κουνούν το κεφάλι, συμφωνώντας στις εντολές του. Στο παρελθόν (ακόμα και όταν το κλίμα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα) εκείνος έδινε τον τόνο και αποφάσιζε τιμωρίες, κόντρα σε όσα άφηναν να διαρρέουν οι ομόλογοί του.

Χθες με δηλώσεις του πριν ακόμη αρχίσει η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών προανήγγειλε το κλείσιμο της συμφωνίας για την Ελλάδα, επειδή έτσι βολεύει τώρα το Βερολίνο. Κάπως έτσι η συνεδρίαση έληξε σε χρόνο ρεκόρ και ο… λευκός καπνός με «γκρίζες» αποχρώσεις βγήκε από την καμινάδα των Βρυξελλών. Απορεί κανείς ακόμα ποιος κυβερνά την Ευρώπη;

 

{{-PCOUNT-}}41{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα