«Ορφανή» η συλλογή του Νόμπελ

«Εσβησε» ο καθηγητής Γεώργιος Μάρκου, που είχε αποκτήσει το πολύτιμο αρχείο του διάσημου Σουηδού εφευρέτη

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών ο καθηγητής Γεώργιος Μάρκου, αφοσιωμένος ερευνητής, διδάκτωρ του Βυζαντινού και Μεταβυζαντινού Δικαίου και συλλέκτης, που χάρισε στη χώρα μας έναν πολύτιμο θησαυρό, το προσωπικό αρχείο του Αλφρεντ Νόμπελ, του εφευρέτη της δυναμίτιδας και εμπνευστή των διάσημων επιστημονικών και πνευματικών βραβείων.

Ο Γεώργιος Μάρκου, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέπνευσε την Κυριακή σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας, όπου νοσηλευόταν από τις αρχές του έτους με πολλαπλά προβλήματα υγείας. Ο καθηγητής Βυζαντινού και Μεταβυζαντινού Δικαίου αφιέρωσε τη ζωή του στη συγκέντρωση της χαμένης συλλογής του Αλφρεντ Νόμπελ και ξοδεύοντας μια περιουσία κατάφερε να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος του αρχείου του διάσημου Σουηδού εφευρέτη.
Μεγάλο του όνειρο ήταν να δημιουργήσει έναν χώρο πολιτισμού και τέχνης, υπό τη μορφή μουσείου, κατάλληλο για να στεγάσει και να καταστήσει επισκέψιμη την αυθεντική συλλογή του «πατέρα» της δυναμίτιδας.

Το όνειρό του

Το ελληνικό μουσείο Νόμπελ, όμως, έμεινε ανεκπλήρωτο όνειρο για τον Γεώργιο Μάρκου, καθώς το κτίριο που ξεκίνησε να κατασκευάζεται στο Χαλάνδρι, τη γενέτειρα και τόπο κατοικίας του, παρέμεινε ημιτελές λόγω της οικονομικής κρίσης.
Ο Γεώργιος Μάρκου γεννήθηκε το 1946 και σπούδασε νομικά στα πανεπιστήμια της Αθήνας και της Ρώμης, ενώ το 1976 έγινε ο πρώτος ορθόδοξος λαϊκός που ανακηρύχθηκε καθηγητής Βυζαντινού και Μεταβυζαντινού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Ποντιφίκιου Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών στο Βατικανό.

Περίπου το 1980 ξεκίνησε την προσπάθεια για τη συγκέντρωση του αρχείου Νόμπελ, μια επίπονη διαδικασία που ολοκλήρωσε τρεις δεκαετίες αργότερα.

«Σήμερα έχω κατορθώσει να συγκεντρώσω το 97% της αρχικής συλλογής του Νόμπελ» είχε δηλώσει ο καθηγητής σε συνέντευξή του στην «Espresso». Οπως ανέφερε τότε, η συλλογή αποτελείται από 6.560 καταμετρημένα αντικείμενα που αφορούν τον Νόμπελ και τους νομπελίστες του 20ού αιώνα και προέρχονται από 161 ιδιωτικές συλλογές από 62 χώρες. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει χειρόγραφα, επιστολές, άδειες εφευρέσεων, σχέδια, χαρακτικά, χάρτες, φωτογραφίες, μετάλλια, αντικείμενα από τα εργοστάσια παραγωγής εκρηκτικών υλών του Νόμπελ κ.ά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα