Δεύτερο αίτημα έκδοσης για τους 8 αξιωματικούς

Δύο νέα αδικήματα, για τα οποία ζητούν την έκδοση των οκτώ αξιωματικών, πρόσθεσαν οι τουρκικές Αρχές στο νέο αίτημα έκδοσης που έφτασε την περασμένη βδομάδα στις ελληνικές διπλωματικές Αρχές.

Η ρηματική διακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ μιλά για την ανάγκη έκδοσής τους, παραθέτοντας έξι αδικήματα (τέσσερα για τα οποία είχαν ήδη ζητήσει την έκδοση και στο πρώτο αίτημα και δύο καινούργια) και χαρακτηρίζοντάς τους «πραξικοπηματίες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρατίθενται και διαβεβαιώσεις πως θα έχουν δίκαιη δίκη, καθώς αυτό αποτελεί και τη μοναδική νομική «ντρίμπλα» που μπορεί να κάνει η Τουρκία για να διεκδικήσει την έκδοση – εκ νέου, με μηδαμινές πιθανότητες. Κι αυτό γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχει τύχη ένα παρόμοιο αίτημα μετά την ομόφωνη απόφαση 15 αρεοπαγιτών.

Στο δεύτερο αίτημα έκδοσης γίνεται αναφορά σε «νέα στοιχεία» και, συγκεκριμένα, στα ήδη γνωστά αδικήματα προστίθενται τα έξης: ότι είναι υπαίτιοι για «απόπειρα κατάλυσης της μεγάλης Εθνοσυνέλευσης» και «πρόκληση ζημίας στη δημόσια περιουσία». Παράλληλα, το αδίκημα της «αρπαγής ελικοπτέρου» μετατράπηκε πλέον σε αυτό της «λεηλασίας από κοινού». Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, παρέχονται διαβεβαιώσεις πως οι οκτώ θα δικαστούν δίκαια στην Τουρκία.

Οπως εξηγούν, όμως, ανώτερες εισαγγελικές πηγές, τα νέα στοιχεία δεν εισφέρουν ουσιαστικά τίποτα στη διαδικασία, απλώς γιατί ο Αρειος Πάγος δεν έκρινε αν οι κατηγορούμενοι είναι ένοχοι ή αθώοι, αλλά ότι, ανεξάρτητα από τη βαρύτητα των εγκλημάτων που τους βαρύνουν, δεν διασφαλίζονται τα δικαιώματά τους.

Νομικοί εκτιμούν ότι το νέο αίτημα δύσκολα θα έχει τύχη. Το αίτημα από το ΥΠΕΞ διαβιβάζεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης και από εκεί στην Εισαγγελία Εφετών ώστε να εισαχθεί προς συζήτηση στο Συμβούλιο Εφετών. Οι οκτώ κρατούνται για διοικητικούς λόγους (λόγοι ασφαλείας).

Παν. Στάθης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα