ΤΑΙΠΕΔ: Φιάσκο με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ!

Τους Ευρωπαίους και το υπ. Υποδομών κατηγορεί το Ταμείο για τις καθυστερήσεις στη μεταβίβαση, ενώ η Κομισιόν ερευνά παράνομες ενισχύσεις

Ρεπορτάζ
Φώτης Κόλλιας

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο υπουργείο Υποδομών και σε άλλους φορείς προσπαθούν να φορτώσουν από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) το επικείμενο φιάσκο με τις καθυστερήσεις στην υπογραφή της συμφωνίας πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική Ferrovie dello Stato Italiane (FS).

Τα ανοιχτά μέτωπα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον ΟΣΕ ήταν ούτως ή άλλως γνωστά εδώ και χρόνια, αλλά κατά σύμπτωση επανέρχονται στην επικαιρότητα τώρα που επιχειρείται η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αντί μόλις 45.000.000 ευρώ στους Ιταλούς.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την απάντησή της επιβεβαίωσε ότι η έρευνα για «παράνομες κρατικές ενισχύσεις» δεν αφορά μόνο την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και τον ΟΣΕ.

Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Υποδομών επιχειρούν να υποβαθμίσουν την τελευταία επιστολή της Κομισιόν και υποστηρίζουν ότι αφορά κοινοτικά κονδύλια που τελικά δαπανήθηκαν για σιδηροδρομικά έργα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε ότι «η Ε.Ε. αναγνωρίζει τη σημασία του διαχειριστή σιδηροδρομικής υποδομής για ένα αποτελεσματικό σύστημα σιδηροδρομικών μεταφορών, και δίνει μέγιστη έμφαση στην αξιολόγηση των μέτρων δημόσιας στήριξης που προτείνει η Ελλάδα για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ.

Οι ελληνικές Αρχές δεσμεύτηκαν να προβούν σε εσωτερική αναδιοργάνωση του ΟΣΕ, με στόχο τη διασφάλιση του σαφούς διαχωρισμού μεταξύ των αρμοδιοτήτων του ΟΣΕ, ως διαχειριστή των υποδομών και των λοιπών οικονομικών δραστηριοτήτων, με τις οποίες ασχολήθηκε στο παρελθόν. Αυτή η εσωτερική αναδιοργάνωση του ΟΣΕ έχει ολοκληρωθεί, γεγονός που επιτρέπει στην επιτροπή να προχωρήσει πλέον στη λήψη απόφασης σχετικά με τα μέτρα στήριξης που προτείνονται για τον ΟΣΕ το συντομότερο δυνατόν».

Η απάντηση καταλήγει: «Το γεγονός ότι η επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να έχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, είναι συνήθης διαδικασία και δεν συνεπάγεται, κατά κανέναν τρόπο, αρνητικό πόρισμα, σύμφωνα με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε., ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της εκτίμησής μας».
Προς το παρόν, πάντως, ουδείς υπεύθυνος ξεκαθαρίζει αν η παρέμβαση της Κομισιόν εμποδίζει ή όχι την ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλούς.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα