«Σιδερένια» παιδιά με μεσογειακή δίαιτα

«Ασπίδα» κατά της παχυσαρκίας αποτελεί η κρητική διατροφή, όπως απέδειξε νέα μεγάλη έρευνα, που έγινε σε συνεργασία με το Harvard

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Ασπίδα κατά της παιδικής παχυσαρκίας είναι η μεσογειακή διατροφή που ακολουθούν οι έγκυοι, καθώς αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου και του παιδιού έως οκτώ ετών. Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη διεθνή έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης και της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Harvard στις ΗΠΑ, οι έγκυοι που τρέφονται περισσότερο με φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ελαιόλαδο, ψάρι, κοτόπουλο και λίγο κρέας γεννούν μωρά που έως την ηλικία των οκτώ ετών δεν κινδυνεύουν από παιδική παχυσαρκία.

Σημειώνεται ότι η δεκαετής έρευνα είναι από τις μεγαλύτερες επιδημιολογικές μελέτες που έχουν διενεργηθεί και δημοσιεύεται αυτόν τον μήνα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Pediatric Obesity». Συμπερασματικά αναφέρει ότι η υιοθέτηση του μοντέλου της μεσογειακής διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος του παιδιού, χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και μικρότερο κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας.

Η έρευνα καταλήγει ότι η σωστή διατροφή προστατεύει τα μωρά από την παιδική παχυσαρκία, που προκαλεί μια σειρά από σοβαρές και επικίνδυνες νόσους κατά την ενηλικίωση, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά. Στη μελέτη συμμετείχαν 997 έγκυοι και τα παιδιά τους από τη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ και 569 έγκυοι με τα παιδιά τους από την Κρήτη. Την επιστημονική ευθύνη της μελέτης έχει ο τομέας Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπό την επίβλεψη της επίκουρης καθηγήτριας Λήδας Χατζή.

«Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη σωματική ανάπτυξη του παιδιού (βάρος, ύψος, ποσοστό λίπους), τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, λιπιδίων και ορμονών ως την ηλικία των οκτώ ετών» είπε στη «δημοκρατία» η κυρία Χατζή και συνέχισε: «Διαπίστωσαν και στις δύο ομάδες ότι τα παιδιά των εγκύων που είχαν μια ισορροπημένη διατροφή είχαν μειωμένο δείκτη μάζας σώματος, κοιλιακή περίμετρο και μειωμένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης».

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Διατροφικής Επιδημιολογίας Εμιλι Οουκεν από το Harvard επεσήμανε ότι «το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της μελέτης είναι παρόμοια και στους δύο πληθυσμούς καταδεικνύει τη σταθερότητα και ομοιογένεια των ευρημάτων».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα