Θάλασσες και λιμάνια σε καμβά

Αφιέρωμα στους μεγάλους ζωγράφους που αγάπησαν τη «γαλανή θεά», από  το Ιδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Οι ωραιότερες ελληνικές θαλασσογραφίες την περίοδο αυτή βρίσκονται στο Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη. Μιλάμε για μια σειρά έργων τέχνης, που περιλαμβάνονται στην έκθεση με τίτλο «Παρά θίν’ αλός. Θαλασσινά θέματα στη Νεοελληνική Ζωγραφική», στην οποία συγκεντρώνονται δημιουργίες από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη, στην οποία το κοινό έχει την ευκαιρία να… πλεύσει στα ανοιχτά με πυξίδα τους καμβάδες και τα χρώματα.

Συνολικά 74 πίνακες, διά χειρός Κωνσταντίνου Βολανάκη, Βασίλειου Χατζή, Ιωάννη Αλταμούρα, Κωνσταντίνου Μαλέα, Νικόλαου Λύτρα, Κωνσταντίνου Παρθένη, Μιχάλη Οικονόμου, Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα, Γεράσιμου Στέρη, Σπύρου Παπαλουκά, Παναγιώτη Τέτση και άλλων γνωστών εικαστικών βρίσκονται στις προθήκες του πολιτιστικού ιδρύματος, σε μια παρουσίαση η οποία διατρέχει τις τρεις αίθουσες του οργανισμού. Η έκθεση είναι διαρθρωμένη σε ενότητες βάσει των μορφολογικών στοιχείων που τη διακρίνουν. «Η σύντομη αυτή αναδρομή και οι αναφορές σε έργα Ελλήνων καλλιτεχνών αποτελεί μια προσπάθεια εικαστικής περιήγησης και γενικής θεώρησης της εξέλιξης της θαλασσογραφίας στη νεοελληνική τέχνη» επισημαίνει η επιμελήτρια της έκθεσης, κυρία Λαμπρινή Καρακούρτη – Ορφανοπούλου.

«Πώς ήταν δυνατόν να μην εμπνεύσει τους Ελληνες καλλιτέχνες το συναρπαστικό θέμα και θέαμα της θάλασσας; Θάλασσα και θαλασσινά θέματα κυριαρχούν στην τέχνη που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα από το 3.000 π.Χ., από τις νωπογραφίες της Θήρας και της μινωικής Κρήτης έως τις αγγειογραφίες με τριήρεις, ιστιοφόρα ή θαλασσινούς θεούς και ήρωες. Η θαλασσογραφία επιβιώνει στη λαϊκή τέχνη στη διάρκεια της μακράς τουρκικής δουλείας, για να ξαναγεννηθεί με την αναγέννηση του ελληνικού κράτους μετά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος των Ελλήνων ναυτικών στον Αγώνα, οι τολμηρές επιχειρήσεις στη θάλασσα, οι ναυμαχίες θα προσπορίσουν πλούσια θέματα στην ιστορική ζωγραφική της Σχολής του Μονάχου» σημειώνει στο συνοδευτικό σημείωμά της η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, κυρία Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα.

• Info: Η έκθεση με τίτλο «Παρά θίν’ αλός. Θαλασσινά θέματα στη Νεοελληνική Ζωγραφική», που περιλαμβάνει έργα από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη, θα παραμείνει στο Ιδρυμα B & M Θεοχαράκη μέχρι και τις 7 Μαΐου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα