Η Ε.Ε. ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου και η ανάγκη για προστασία των Βορειοηπειρωτών

Την Τετάρτη 15/2/2017 δόθηκε στη δημοσιότητα και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την έκθεση της Επιτροπής για την Αλβανία. Το ψήφισμα θυμίζει ότι από τον Ιούνιο του 2014 η Αλβανία θεωρείται επισήμως χώρα υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επομένως οφείλει να κάνει σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη των δημοκρατικών θεσμών.

Το Ευρωκοινοβούλιο διαπιστώνει ότι η γείτων έχει μακρύ δρόμο να διανύσει. Ειδικότερα πρέπει να θεσμοθετήσει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, να καταπολεμήσει τη διαφθορά στον δημόσιο τομέα, να πατάξει την εγκληματικότητα, να απαγορεύσει τη συμμετοχή ποινικών καταδίκων σε δημόσια αξιώματα, να περιστείλει το λαθρεμπόριο όπλων κ.ά.

Παρά τις συνεχείς επιθέσεις της κυβερνήσεως του Εντι Ράμα κατά της ελληνικής εθνικής μειονότητος, το ψήφισμα δεν κάνει συγκεκριμένη αναφορά στους Βορειοηπειρώτες, ούτε καταγράφει τις αυθαιρεσίες των Αρχών στη Χειμάρρα. Στην παράγραφο 24 σημειώνει: «Απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων στην Αλβανία μέσω της πλήρους εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας. Συνιστά να κατοχυρωθούν στη νομοθεσία και να διασφαλιστούν στην πράξη τα δικαιώματα των πληθυσμών βουλγαρικής εθνότητας στις περιοχές της Πρέσπας, του Γκόλο Μπάρντο και της Γκόρα».

Βλέπουμε ότι γίνεται μια γενική αναφορά στις μειονότητες και στη συνέχεια για πρώτη φορά στην Ιστορία το Ευρωκοινοβούλιο αναφέρεται σε βουλγαρική μειονότητα. Ως σήμερα η Αλβανία επισήμως αναγνωρίζει την ελληνική, τη μαυροβουνιακή και τη σκοπιανή μειονότητα. Τώρα έρχεται ένας σημαντικός θεσμός της Ευρ. Ενώσεως και χαρακτηρίζει Βουλγάρους τους σλαβοφώνους της Πρέσπας και τους μουσουλμάνους Γκοράνι, τους οποίους διεκδικούν ως δική τους «μακεδονική» μειονότητα και τα Σκόπια.

Οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές έκαναν καλά τη δουλειά τους και προώθησαν τα εθνικά συμφέροντά τους μέσω του Ευρωκοινοβουλίου. Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου στην παράγραφο 43 «σημειώνει τις πρόσφατες προστριβές στις σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδος και συνιστά στις δύο πλευρές να αποφεύγουν πράξεις που θα μπορούσαν να έχουν αρνητική επίδραση στις σχέσεις τους». Η ισομερής κατανομή των ευθυνών αδικεί την Ελλάδα. Πρέπει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να ενημερώσει καλύτερα τους εταίρους μας για την προκλητικότητα των Τιράνων.

Στην παράγραφο 34 το ψήφισμα ζητεί την αποκάλυψη εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από το προηγούμενο κομμουνιστικό καθεστώς και την αποζημίωση των θιγέντων. Το θέμα αυτό αφορά και τους Βορειοηπειρώτες που φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν.
Πρέπει να προστατεύσουμε τους Ελληνες της Αλβανίας εν όψει και των εκλογών του Ιουνίου.

Κωνσταντίνος Χολέβας

* Πολιτικός επιστήμων