«Διαρροή» φοιτητών από τα ΤΕΙ

Δραματικά μειώθηκε (κατά 30%) ο αριθμός τους μεταξύ 2003-2010, βάσει έρευνας του υπ. Παιδείας

Ρεπορτάζ
Εύη Πανταζοπούλου

Βουτιά» έκανε, τα προηγούμενα χρόνια (μεταξύ 2003 και 2010), ο αριθμός των φοιτητών στα ΤΕΙ, σύμφωνα με μελέτη του υπουργείου Παιδείας. Ειδικότερα, στο διάστημα αυτό, μειώθηκε ο φοιτητικός πληθυσμός κατά 30% (από 139.097 σε 97.310) και τελικά σταθεροποιήθηκε, την τελευταία διετία, στους 99.500.

Αντιθέτως, ο τακτικός φοιτητικός πληθυσμός (δεν περιλαμβάνονται οι «αιώνιοι» ) των πανεπιστημίων έχει αυξηθεί κατά 7%, από το 2014 κι έπειτα, και ανέρχεται σε 180.000. Την ίδια ώρα, προκύπτει πως, μεταξύ 2004 και 2014, τα ΑΕΙ έχουν ιδρύσει μεγάλο αριθμό μεταπτυχιακών προγραμμάτων προσελκύοντας σημαντικό αριθμό φοιτητών. Ωστόσο, μόλις το 1/4 των συμμετεχόντων σε αυτά λαμβάνει τελικά το πολυπόθητο πτυχίο.

Την ίδια ώρα, φαίνεται πως η Ανώτατη Εκπαίδευση είναι… γυναικεία υπόθεση! Μεταξύ 2004 και 2015, το 59,1% των φοιτητών στα πανεπιστήμια είναι γυναίκες και το 40,9% άνδρες. Στην έρευνα επισημαίνεται η δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Ιδρύματα λόγω των περικοπών στη χρηματοδότησή τους, από το 2010 έως σήμερα, όπου το ποσοστό αγγίζει το 32%.

Ομως- όπως τονίζεται- οι πραγματικές μειώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες, αν συνυπολογιστούν οι περικοπές στους μισθούς του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού (30%), σε λειτουργικά έξοδα (50%) και στον προϋπολογισμό των δημόσιων επενδύσεων που αφορούν, μεταξύ άλλων, επιστημονικό εξοπλισμό για τα εργαστήρια και την έρευνα (80%). Παρ’ όλα αυτά, τα ελληνικά ΑΕΙ συνεχίζουν να αντέχουν στην κρίση.

Σύμφωνα με διεθνείς αξιολογήσεις, η πλειονότητα των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων κατέχει υψηλή θέση στις πιο γνωστές λίστες κατάταξης. Χαρακτηριστική είναι η αξιολόγηση του Webometrics, όπου 18 από τα 22 ελληνικά ΑΕΙ συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των ιδρυμάτων με το 10% των καλύτερων ΑΕΙ διεθνώς για το 2015. Επιπλέον, σε ευρωπαϊκά δεδομένα, η Ελλάδα έχει κατορθώσει να εντάξει 13 πανεπιστήμια στα καλύτερα 100 των ευρωπαϊκών.

Ποια ξένα πτυχία αναγνωρίζονται

Την ιστοσελίδα του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) καλούνται να επισκέπτονται όσοι πτυχιούχοι ξένων ιδρυμάτων επιθυμούν να αναγνωρίσουν τον τίτλο σπουδών τους.

Εκεί θα βρουν αναρτημένο σε ειδική πλατφόρμα κατάλογο των ομοταγών πανεπιστημίων της αλλοδαπής, των οποίων τα πτυχία αναγνωρίζονται, προκειμένου να ενημερωθούν για το αν ο τίτλος σπουδών τους δύναται να λάβει ισοτιμία.

Ο ΔΟΑΤΑΠ τονίζει, ωστόσο, ότι οι πληροφορίες που δίνονται είναι ενδεικτικές, καθώς πραγματοποιούνται διαρκώς κρίσεις για το ισότιμο διάφορων σχολών και ιδρυμάτων και, ως εκ τούτου, ο κατάλογος ανανεώνεται συνεχώς. Στην ιστοσελίδα του οργανισμού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν και για τη διαδικασία αναγνώρισης του πτυχίου τους.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα