«Καίγονται» τώρα για την (ποινική) προστασία των τραπεζιτών Στουρνάρας και Προβόπουλος

Ομπρέλα προστασίας για τα τραπεζικά στελέχη που διαχειρίζονται «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, ώστε να μην έχουν ποινικές και αστικές ευθύνες για τους χειρισμούς τους σε αναδιαρθρώσεις, ρυθμίσεις και πωλήσεις δανείων, και άμεσο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ζήτησαν ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας και ο προκάτοχός του Γιώργος Προβόπουλος στις προχθεσινές ομιλίες τους στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.

«Ποιο τραπεζικό στέλεχος θα υπογράψει αναδιάρθρωση χρέους, όταν οι εισαγγελείς το τρέχουν στα δικαστήρια;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος, ενώ ο κ. Στουρνάρας ζήτησε να ψηφιστεί άμεσα ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την απαλλαγή των τραπεζικών στελεχών από ποινικές ευθύνες για την αναδιάρθρωση δανείων και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Πέραν αυτού όμως οι δύο κορυφαίοι τραπεζίτες κινήθηκαν σε εκ διαμέτρου αντίθετες κατευθύνσεις, με τον κ. Στουρνάρα να θεωρεί ότι δεν υπάρχει θέμα εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και τον κ. Προβόπουλο να δηλώνει ότι το Grexit δεν θα φύγει εύκολα από το προσκήνιο. Ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε όμως το γεγονός ότι ο τέως διοικητής της ΤτΕ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί και νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών το 2018.

Η αναδιάρθρωση

Ο κ. Στουρνάρας επικεντρώθηκε στην παρουσίαση πρότασης για μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται πολύ κοντά σε όσα συζητούν αυτή τη στιγμή Βερολίνο, Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσινγκτον, δηλαδή πληροί πολλές από τις προϋποθέσεις που θέτουν οι δανειστές, ώστε να υποστούν τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Η πρόταση προβλέπει μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ από το 2021, με παράλληλη αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής ώστε να υπάρξει μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και αποπληρωμή μέρους του δανείου του EFSF σε ισόποσες δόσεις, με κεφαλαιοποίηση της διαφοράς που θα προκύψει, ώστε η συγκεκριμένη λύση να είναι πολιτικά διαχειρίσιμη για τους Ευρωπαίους πιστωτές μας.

Ο κεντρικός τραπεζίτης εκτίμησε ότι το πλεόνασμα του 2016 ξεπέρασε το 2% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 0,5%, και τόνισε ότι «η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει… χθες». Ανάλογες θέσεις εξέφρασε και ο κ. Προβόπουλος, ο οποίος προέβλεψε ότι η καθυστέρηση που έχει ήδη σημειωθεί δεν θα επιτρέψει να κλείσει το 2017 με ανάπτυξη άνω του 2%, έναντι πρόβλεψης 2,7%. Ο πρώην διοικητής της ΤτΕ και νυν επικεφαλής της βουλγαρικής Postbank (θυγατρική της Eurobank) είπε ότι το θετικό σενάριο είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ως τον Μάιο. Ο κ. Προβόπουλος απέκλεισε το ενδεχόμενο 4ου Μνημονίου και σημείωσε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες μπορούν να καλυφθούν με αναδιάρθρωση χρέους και μέρος του 3ου προγράμματος που δεν χρησιμοποιήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα