ΕΝΦΙΑ: Ενα στα τέσσερα ευρώ δεν καταβάλλεται

Από τα 3,8 δισ. μπήκαν στα ταμεία (το 2016) 2,84 δισ. ευρώ

Ενα στα τέσσερα ευρώ ΕΝΦΙΑ μένει απλήρωτο. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης για την εισπραξιμότητα των φόρων, τα οποία αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για τα δημοσιονομικά.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το 2016 εισπράχθηκε συνολικός ΕΝΦΙΑ ύψους 2,84 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 200.000.000 περισσότερα από τη σχετική πρόβλεψη για τα ετήσια έσοδα από τον φόρο (2,65 δισ. ευρώ). Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι εντός του 2016 εισπράχθηκαν έξι δόσεις του ΕΝΦΙΑ – οι δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ 2015, καθώς και οι τέσσερις δόσεις του ΕΝΦΙΑ 2016.

Ο συνολικός ΕΝΦΙΑ που έπρεπε να εξοφληθεί εντός του 2016 ανέρχεται σε 3,8 δισ. ευρώ. Από την είσπραξη των 2,84 δισ. ευρώ προκύπτει ότι η εισπραξιμότητα του φόρου διαμορφώνεται στο 74,12%, δηλαδή εμπρόθεσμα πληρώνονται τα τρία στα τέσσερα ευρώ ΕΝΦΙΑ.

Ο ΕΝΦΙΑ δεν έχει τη χαμηλότερη εισπραξιμότητα από τους βασικούς φόρους που εισπράττει το Δημόσιο. Αντιθέτως, έχει μία από τις υψηλότερες. Πιο συγκεκριμένα, την υψηλότερη εισπραξιμότητα, με ποσοστό 88,8%, εμφανίζουν οι πληρωμές φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Το 2016 ο συνολικός φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων που έπρεπε να πληρωθεί ανερχόταν σε 3,95 δισ. ευρώ, από τα οποία εμπρόθεσμα εισπράχθηκαν τα 3,51 δισ. ευρώ.

Ο ΦΠΑ

Την αμέσως χαμηλότερη εισπραξιμότητα εμφανίζει ο ΦΠΑ. Το περασμένο έτος ο συνολικός ΦΠΑ που έπρεπε να πληρωθεί ανερχόταν σε 11,46 δισ. ευρώ.
Το ποσό ΦΠΑ που τελικά πληρώθηκε ανήλθε σε 9,7 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ ανήλθε στο 84,6%. Αυτό σημαίνει ότι το 15% ακόμη και του ΦΠΑ που βεβαιώνεται δεν πληρώνεται εμπρόθεσμα.

Τη χειρότερη εισπραξιμότητα παρουσιάζει ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων. Πολλοί φορολογούμενοι επιλέγουν να μην πληρώσουν εμπρόθεσμα τις δόσεις του εκκαθαριστικού. Ο συνολικός φόρος που έπρεπε να πληρωθεί το 2016 ανέρχεται σε 3,9 δισ. ευρώ και τελικά πληρώθηκαν εμπρόθεσμα 2,7 δισ. ευρώ, δηλαδή η εισπραξιμότητα διαμορφώθηκε στο 68,6%.

Η εισπραξιμότητα συνολικά των τεσσάρων πιο σημαντικών φόρων (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, εισοδήματος νομικών και φυσικών προσώπων) ανήλθε πέρυσι στο 80,9%.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα