Ελληνική πατέντα για SOS εν πλω

Φανταστείτε ότι ταξιδεύετε με ιστιοπλοϊκό στο Αιγαίο Πέλαγος και ξαφνικά ξεσπά μια καταιγίδα. Σηκώνετε το κινητό τηλέφωνο για να ειδοποιήσετε έναν συγγενή ή φίλο και συνειδητοποιείτε ότι δεν υπάρχει σήμα.

Το παραπάνω «κενό» που δημιουργείται στην επικοινωνία και θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο έρχεται να καλύψει η συσκευή OpenIchnos, δημιούργημα μιας ομάδας τεσσάρων επιστημόνων πληροφορικής. Πρόκειται για ένα GPS θαλάσσης, το οποίο έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει τη γεωγραφική θέση ιστιοπλοϊκών και μικρότερων σκαφών και να στέλνει σήμα SOS σε περίπτωση κινδύνου.

Οπως ανέφερε στη «δημοκρατία» ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της νεοφυούς επιχείρησης (start up) OpenIchnos Γιώργος Κούτρας, η συσκευή «φορτίζει από τον ήλιο, άρα είναι ενεργειακά αυτόνομη, παρέχει 100% παγκόσμια κάλυψη και διαθέτει κουμπί έκτακτης ανάγκης». Ουσιαστικά, η συσκευή στέλνει τις γεωγραφικές συντεταγμένες μέσω δορυφόρου στην υποδομή της εταιρίας, από όπου γίνεται και η παρακολούθηση του σκάφους.

Αν και το OpenIchnos δεν έχει βγει ακόμη στην αγορά (η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο), το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι έντονο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι η ομάδα του OpenIchnos κατέκτησε την πρώτη θέση στον τρίτο διαγωνισμό καινοτομίας για τη θαλάσσια οικονομία «Blue Growth» και προκρίθηκε στους 25 φιναλίστ στον διαγωνισμό για τις νεοφυείς επιχειρήσεις MITEF Greece Startup Competition 2017.

Π. Φ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα