«Καταφύγια» έκφρασης και απόδρασης

Η Κατερίνα Σταμπολίτη παρουσιάζει νέες και παλαιότερες ζωγραφικές συνθέσεις της στην γκαλερί Art Ζone 42 της Αθήνας Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Οι πίνακές της είναι τα «καταφύγια» από την ασφυκτική και συχνά πνιγηρή καθημερινότητα. Κάθε έργο της, μια δυνατή ζωγραφική σύνθεση που αναδίδει το πάθος για δημιουργία, το οποίο σιγοκαίει εδώ και χρόνια το μυαλό και την ψυχή της. Η γνωστή και καταξιωμένη εικαστικός Κατερίνα Σταμπολίτη παρουσιάζει, αρχής γενομένης από αύριο, τη νέα δουλειά της στο αγαπημένο καλλιτεχνικό στέκι της Αθήνας, την γκαλερί Art Ζone 42.

Ο τίτλος της παρουσίασης της είναι «Καταφύγια», μια λέξη η οποία μέσα από τα έργα της αποκτά συμβολική αλλά και κυριολεκτική σημασία.

Συνολικά 20 έργα θα εκτίθενται στην γκαλερί έως την 1η Απριλίου, πίνακες μικρών και μεγάλων διαστάσεων, κάποιοι εκ των οποίων έχουν δημιουργηθεί από την καλλιτέχνιδα το τελευταίο διάστημα. Φυσικά, ανάμεσά τους υπάρχουν και παλαιότερες συνθέσεις.

Μεταξύ των έργων που ξεχωρίζουν είναι αναμφίβολα η «Γέννεση», ένας πίνακας με εκφραστική δύναμη, που κοσμεί και την πρόσκληση της παρουσίασης, το «Πάθος», καθώς και ακόμη18 έργα, στα οποία η ζωγράφος έχει βάλει όλη την εικαστική μαεστρία της.

Επηρεασμένη πάντοτε από τη ροή των γεγονότων, σε αυτή την έκθεση η ταλαντούχα δημιουργός παρουσιάζει τον ρόλο της γυναίκας όσον αφορά τις κοινωνικές συνθήκες διαβίωσής της, αλλά και το σθένος που εκείνη πρέπει να επιδεικνύει ως μάνα, τροφός και προστάτιδα των παιδιών της, όταν εξαναγκάζεται να εγκαταλείψει την εστία της για να βρει περίθαλψη σε άλλον τόπο.

Σε αυτή την ενότητα, η μορφή της γυναίκας, με γυρισμένη συνήθως την πλάτη, συναντάται συχνά. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει και η Κατερίνα Σταμπολίτη, το γεγονός ότι η γυναίκα καταγράφεται στον καμβά με γυρισμένη πλάτη θα μπορούσε να σημαίνει ότι κάπου βαθιά μέσα της ελπίζει και προχωρά ανασυγκροτώντας τις δυνάμεις της.

Συναισθήματα

Μέσα από τις μαύρες και γκρι αποχρώσεις των έργων της, τα συμβολικά και ενίοτε φωτεινά χρώματα «ξεπροβάλλουν» δειλά, αφήνοντας την αίσθηση της αναδημιουργίας και της αναγέννησης από τις στάχτες. Οπως τονίζει και η εικαστικός, η πηγή έμπνευσης των έργων της είναι οι καθημερινές και ανθρώπινες εικόνες, η ίδια η ζωή, η ρουτίνα, αλλά και οι δικές της συναισθηματικές διακυμάνσεις. Γι’ αυτό σε πολλά από τα έργα της τα συναισθήματα αλλά και οι σκέψεις της «αποκαλύπτονται» στον θεατή.

• INFO: Η έκθεση της Κατερίνας Σταμπολίτη με τίτλο «Καταφύγια» εγκαινιάζεται αύριο στην γκαλερί Art zone 42 (Βασιλέως Κωνσταντίνου 42, Αθήνα) και θα διαρκέσει έως την 1η Απριλίου. Η γκαλερί λειτουργεί Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή από τις 10.00 έως τις 14.00 και από τις 18.00 έως τις 21.00, και την Τετάρτη και το Σάββατο από 11.00 έως τις 15.00. Την Κυριακή και τη Δευτέρα θα παραμένει κλειστή. MORE INFO

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα