Ιδρύεται σώμα «Ράμπο» Δικαστικής Αστυνομίας

Ο υπ. Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής δρομολογεί τις διαδικασίες 24 χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου 

Ενα πάγιο αίτημα δικαστικών ενώσεων, δικαστών και εισαγγελέων, που παρέμενε στα χαρτιά επί 24 ολόκληρα χρόνια, υλοποιεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, δρομολογώντας τις διαδικασίες για τη δημιουργία Δικαστικής Αστυνομίας.

Εικοσιτέσσερα χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου και ενώ η Δικαστική Αστυνομία παραμένει στα χαρτιά, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής πήρε την πρωτοβουλία να προχωρήσει στη συγκρότηση ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που θα ασχοληθεί με το θέμα. Ο νόμος 2145/9 προέβλεψε την ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας χωρίς, ωστόσο, μέχρι τώρα να έχει γίνει καμία ουσιαστική κίνηση για την υλοποίησή του, παρά τις προσπάθειες που κατά καιρούς έχουν γίνει.

Αυτάρκεια

Στόχος είναι η αυτάρκεια των δικαστικών Αρχών στις έρευνες και τις δικαστικές ενέργειες, οι οποίες θα απεμπλέξουν τη Δικαιοσύνη από γραφειοκρατία, ασυνεννοησία, έλλειψη κακής συνεργασίας και άλλες παθογένειες που έχουν παρατηρηθεί στη σχέση Δικαιοσύνης – Αστυνομίας.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, στην ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή συμμετέχουν οι εξής: η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αννα Ζαΐρη με την ιδιότητα της προέδρου, ενώ μέλη είναι η εφέτης Μαρία Σιμιτσή – Βετούλα, ο αντιεισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, οι πρόεδροι Πρωτοδικών Κωνσταντίνος Σαργιώτης και Αντώνης Αλαπάντας, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Νικόλαος Δεληδήμος καθώς και η ειδική συνεργάτις στο γραφείο του γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης Ελένη Λάππα.

Η επιτροπή οφείλει να ολοκληρώσει το έργο της έως τις 30 Απριλίου 2017. Ο υπουργός Δικαιοσύνης συγκρότησε, επίσης, πολυμελή νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αναμόρφωση του Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, με καταληκτική ημερομηνία παράδοσης του νομοσχεδίου την 31η Ιουλίου 2017.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα