Μια αυτοκρατορία στο Αργος

Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το μοναδικό Βυζαντινό Μουσείο σε όλη την Πελοπόννησο

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Οι Στρατώνες του Καποδίστρια στο Αργος, το ιστορικό διατηρητέο κτίριο το οποίο κατά τον 19ο αιώνα είχε φιλοξενήσει το ελληνικό Ιππικό, από σήμερα γεμίζει με γλυπτά, κεραμικά, νομίσματα και ψηφιδωτά.

Στο επιβλητικό κτίσμα, που κατασκεύασαν οι Ενετοί γύρω στο 1690 (ως Νοσοκομείο των Αδερφών του Ελέους) στεγάζεται πλέον το Βυζαντινό Μουσείο Αργολίδας, που ανοίγει επισήμως σήμερα τις πύλες του για το κοινό, ικανοποιώντας έτσι ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Η δημιουργία αυτού του πολιτιστικού ιδρύματος είχε προαναγγελθεί από το 2011 και αποτελεί το μοναδικό μουσείο αφιερωμένο στον βυζαντινό πολιτισμό για όλη την Πελοπόννησο.

Ολα τα εκθέματα, μεταξύ των οποίων τοιχογραφίες και ποικίλα μικροαντικείμενα, προέρχονται από τις σωστικές ανασκαφές των τοπικών Εφορειών Αρχαιοτήτων στο Αργος. Ακόμη, παρουσιάζονται και ευρήματα από άλλες περιοχές της Αργολίδας, όπως το Ναύπλιο, η Ανδρίτσα, η Τίρυνθα, το Λιγουριό, η Ερμιονίδα αλλά και οι νησίδες του Αργολικού. Περνώντας το κατώφλι του μουσείου, συγκεκριμένα στον όροφο της δυτικής πτέρυγας του οικοδομήματος, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει μια ενδιαφέρουσα έκθεση, η οποία έχει «στηθεί» με στόχο να παρουσιάσει αντιπροσωπευτικές πτυχές της Αργολίδας από τον 4ο αιώνα έως τους νεότερους χρόνους.

Η μόνιμη έκθεση

Τέσσερις είναι οι ενότητες της μόνιμης έκθεσης του μουσείου. Η πρώτη, με τίτλο «Μια αυτοκρατορία γεννιέται», εστιάζει στο βυζαντινό κράτος και στον χριστιανισμό, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει βασικές πτυχές του καθημερινού βίου. Για αυτό και εδώ θα δει κανείς εντυπωσιακά ψηφιδωτά από πολυτελείς οικίες.

Στη δεύτερη ενότητα, που πραγματεύεται τη μετάβαση στον Μεσαίωνα, εκτίθενται μολύβδινες σφραγίδες βυζαντινών αξιωματούχων που έζησαν στα νησάκια του Αργολικού, ενώ εδώ ξεχωρίζουν τα ευρήματα του Σπηλαίου της Ανδρίτσας, μια μοναδική αρχαιολογική ανακάλυψη της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας.

Η τρίτη ενότητα, που είναι ουσιαστικά ο πυρήνας της έκθεσης, έχει τίτλο «Η μεσοβυζαντινή Αργολίδα» και για αυτό συγκεντρώνει και την πλειονότητα των εκθεμάτων. Απαρτίζεται από τρεις υποενότητες, από τις οποίες η πρώτη είναι αφιερωμένη στην Εκκλησία, που κατά τη μεσαιωνική εποχή καθίσταται κέντρο της δημόσιας ζωής. Για αυτόν τον λόγο, ο χώρος έχει διαμορφωθεί ως μικρό παρεκκλήσι, έχοντας στο εσωτερικό του αφιερωματικές επιγραφές αλλά και τοιχογραφίες, δίνοντας στον επισκέπτη μια βιωματική προσέγγιση του μεσαιωνικού βίου.

Η δεύτερη υποενότητα «Στην αγορά της βυζαντινής Αργολίδας» παρουσιάζει αντικείμενα που χρησίμευαν στις ποικίλες συναλλαγές και στο εμπόριο, ενώ η τρίτη έχει ως θέμα τη ζωή στο βυζαντινό σπίτι. Σε αυτή θα δει κανείς κεραμικά που χρησίμευαν για το μαγείρεμα αλλά και τον καλλωπισμό.
Στην τέταρτη και τελευταία ενότητα «Αργολίδα: ένα σταυροδρόμι πολιτισμών» παρουσιάζονται χαρακτηριστικές περιπτώσεις διαφορετικών πολιτισμών που ενσωματώθηκαν στα εδάφη της αργολικής γης. Εδώ εκτίθενται κυρίως εργαλεία αλλά και κοσμήματα από το Σλαβικό Νεκροταφείο της Μάκρης στην Αρκαδία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο θησαυρός των φραγκικών νομισμάτων που βρέθηκε στο Αργος, καθώς και χαρακτηριστικά ιταλικά αγγεία.
Να σημειωθεί πως το μουσείο θα είναι ανοιχτό από Τρίτη έως Κυριακή 09.00-14.00, ενώ κάθε Δευτέρα είναι κλειστό.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα