ΤΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ;

Η καντονοποίηση του κρατιδίου θα αποδείξει ότι οι δήθεν «Μακεδόνες» αποτελούν μειοψηφία 

Προ ημερών παρουσιάζαμε ένα βιβλίο μαζί με τον Σάββα Καλεντερίδη και από παριστάμενο ακροατή ήλθε το ερώτημα: Τι μας συμφέρει να γίνει στα Σκόπια; Υπενθυμίζω τα γεγονότα.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου προέκυψε πολιτικό αδιέξοδο. Με μικρή διαφορά βγήκε πρώτο κόμμα το εθνικιστικό VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι. Δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση, διότι τα αλβανικά κόμματα, που εκπροσωπούν πάνω από το 25% του πληθυσμού, αρνήθηκαν να συνεργασθούν. Δεύτερο ήλθε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ζόραν Ζάεφ, το οποίο έχει τη στήριξη των αλβανικών κομμάτων και θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση. Ομως ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν του έδωσε την εντολή, γεγονός που χαρακτηρίσθηκε συνταγματικό πραξικόπημα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, που απέστειλε επί τόπου την κυρία Μογκερίνι, και ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια υποστηρίζουν ότι πρέπει να δοθεί η εντολή στον Ζάεφ, εφόσον συγκεντρώνει την πλειοψηφία των εδρών μαζί με τους Αλβανούς.

Η Ελλάς δεν έχει λόγο να υποστηρίξει μια αυθαιρεσία η οποία ευνοεί τον Γκρούεφσκι. Γιατί να στηρίξουμε έναν ακραίο εθνικιστή πολιτικό, ο οποίος επιδόθηκε σε επιθέσεις κατά της ελληνικής Ιστορίας; Γιατί να στηρίξουμε τον πρωθυπουργό που γέμισε τη χώρα του με αγάλματα, ονόματα αεροδρομίων, σταδίων κ.λπ. που παρουσιάζουν τον Φίλιππο και τον Αλέξανδρο αποκομμένους από τον Ελληνισμό; Γιατί να φανεί η Ελλάς ως υποστηρίκτρια ενός πολιτικού ο οποίος καταγγέλλεται για παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων;

Ορισμένοι φοβούνται τη συγκυβέρνηση του Ζάεφ με τα αλβανικά κόμματα διότι αυτά ζητούν τη μετατροπή του κράτους σε χαλαρή ομοσπονδία με ισότιμη μεταχείριση της αλβανικής γλώσσας και σημαίας. Πρέπει, όμως, να σημειώσουμε ότι μετά την ένοπλη σύγκρουση Αλβανών και Σλάβων το 2001 συμφωνήθηκε να μετέχουν πάντα κάποια αλβανικά κόμματα στην κυβέρνηση. Οτι οι Αλβανοί των Σκοπίων βρίσκονται σε συνεννόηση με τα Τίρανα είναι γεγονός, όμως η προσπάθειά τους να αποδομήσουν τη ψευδομακεδονική ταυτότητα και να καταδείξουν ότι το κράτος είναι διεθνικό ή πολυεθνικό εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα.

Δεν είναι μόνο οι Αλβανοί που αμφισβητούν τον ψευδομακεδονισμό. Οι Βούλγαροι θεωρούν τους Σλάβους των Σκοπίων ως Βουλγάρους και έχουν εξαπολύσει επίθεση εναντίον του «Μακεδονικού Εθνους», το οποίο δεν αναγνωρίζουν. Προσφάτως η Βουλγαρία πέρασε μέσω του Ευρωκοινοβουλίου τις θέσεις της ότι η «μακεδονική» μειονότητα στην Αλβανία είναι βουλγαρική. Η δε Σερβία, παρά τη σαφή σύγκρουσή της με τις αλβανικές επιδιώξεις στο Κόσοβο, ανακοίνωσε προσφάτως ότι σκληραίνει τη στάση της προς τα Σκόπια. Μας συμφέρει η καντονοποίηση των Σκοπίων, διότι έτσι θα αποδειχθεί ότι οι δήθεν «Μακεδόνες» αποτελούν μειοψηφία ανάμεσα σε Αλβανούς, Βουλγάρους και άλλες εθνότητες. Μόνον έτσι θα αλλάξει η ονομασία του κράτους.

Κωνσταντίνος Χολέβας

* Πολιτικός επιστήμων

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα