Οι «γαλάζιες φυλές» της Πειραιώς!

Ποιες είναι οι ομάδες που απαρτίζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ποιες είναι οι διαφορές τους σχετικά με την ταυτότητα της Ν.Δ.

Από τον
Σπύρο Γκουτζάνη

Μπορεί να ενώνονται όλοι κάτω από το γαλάζιο χρώμα και να ομνύουν πίστη στον ιδρυτή του κόμματος, ωστόσο οι διαφορετικές αποχρώσεις στις φυλές της Ν.Δ. είναι ευκρινείς.

Οι καραμανλικοί είναι πάντα η μεγαλύτερη ομάδα, οι σαμαρικοί θέλουν να είναι το πιο συγκροτημένο και ισχυρό κλαμπ μέσα στο κόμμα, ο μηχανισμός της Ντόρας Μπακογιάννη είναι πάντα υπαρκτός, ενώ παράγοντες όπως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ενίοτε δίνουν το «παρών», όπως και οι αυτόνομοι της νεότερης γενιάς. Φυσικά, το ερώτημα ποιον θα ακολουθούσε το κόμμα αν και εφόσον ο Κώστας Καραμανλής αποφάσιζε να κάνει κάποια κίνηση, όπως πολλοί του ζητούν, είναι μάλλον ρητορικό. Η έκρηξη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ενάντια σε εκείνους που χαρακτήρισε «τζάμπα μάγκες» ξύπνησε τα δαιμόνια της Ν.Δ. και προκάλεσε υπόγειες αναταράξεις.

Ερώτημα

Το ξέσπασμα Μεϊμαράκη, που «φωτογράφιζε» και τον αρχηγό (αν και κάτι τέτοιο διαψεύστηκε αργότερα), ανέδειξε το ερώτημα αρκετών στη Ν.Δ.: Πού το πάει αντιπολιτευτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τι είδους κόμμα θέλει; Το «όχι σε όλα» και το «να πέσει τώρα ο ψεύτης Τσίπρας» ενεργοποιούν αντισυσπειρώσεις βουλευτών και στελεχών που θεωρούν ότι, αφενός, αυτή η αντιπολιτευτική τακτική δεν συνάδει με τον πολιτικά μετριοπαθή χαρακτήρα του καραμανλισμού και, αφετέρου, ότι μένουν εκτός «ηγετικού νυμφώνος».

Παλαιός βουλευτής του κόμματος συμπυκνώνει τον εσωτερικό διάλογο, όπως τον βλέπει ο ίδιος, στην παρούσα φάση στην εξής πρόταση: «Η διαφορά είναι ανάμεσα στους νεοφιλελεύθερους, που κατά κύριο λόγο συσπειρώνονται γύρω από την ηγεσία, και στους κεντροδεξιούς καραμανλικούς, υπερασπιστές του κοινωνικού φιλελευθερισμού, που προτάσσουν παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία την ανάγκη του κοινωνικού κράτους και μια πιο σθεναρή εξωτερική πολιτική».

Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήλθε στο σκιώδες υπουργικό συμβούλιο με «γείωση» στην παρούσα συγκυρία: «Οποιος δεν μπορεί ή δεν θέλει να ακολουθήσει ή νιώθει ότι πρέπει να συμβιβαστεί με την τυχοδιωκτική ομάδα που κυβερνά τη χώρα θα μείνει πίσω». Απέναντι στο πολιτικό σκεπτικό Μεϊμαράκη, επανέφερε τη θεωρία του «σκιώδους συμμάχου του Τσίπρα», μια στρατηγική που σε συνδυασμό με το σαμποτάζ στην εκλογική διαδικασία που χρεώθηκε στον Μεϊμαράκη, αλλά και με άλλους παράγοντες, του έδωσε τη νίκη στην περσινή εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση.

Τα στελέχη που ακολουθούν τον πρόεδρο

Φυσικά, σε ένα κόμμα εξουσίας και δη στη Ν.Δ. όλοι συντάσσονται με τον αρχηγό, ιδιαίτερα σε συνθήκες πολιτικής πόλωσης. Ωστόσο, στην καταγραφή που έγινε κατά την τελευταία εκλογή μόνο μια ευάριθμη ομάδα βουλευτών στήριξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην ομάδα αυτή είναι ο νυν αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κώστας Τσιάρας, η βουλευτής Επικρατείας Νίκη Κεραμέως, οι ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη και Γιώργος Κύρτσος. Στην πορεία υπήρξε προσέγγιση με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αν και η σχέση στη συνέχεια ψυχράνθηκε, ενώ προσχώρησε ο νυν εκπρόσωπος του κόμματος Βασίλης Κικίλιας. Στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι, φυσικά, ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης, όπως και ο πρώην βουλευτής Γιώργος Κοντογιάννης, που προέρχονται όμως από τον μηχανισμό της Ντόρας Μπακογιάννη και την είχαν ακολουθήσει και όταν είχε ιδρύσει το δικό της κόμμα. Η ομάδα της Πειραιώς, ήτοι οι Τάκης Θεοδωρικάκος (με διαδρομή στα νιάτα του στην ΚΝΕ), Γρηγόρης Δημητριάδης (ανιψιός του προέδρου), Μακάριος Λαζαρίδης (διευθυντής του γραφείου Τύπου), Θανάσης Νέζης (εξ απορρήτων του προέδρου), Μιχάλης Μπεκίρης (διευθυντής του γραφείου του προέδρου), Κώστας Κυρανάκης (αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου), Ευτύχης Βαρδουλάκης (σύμβουλος επικοινωνίας), διαδραματίζει επιτελικό ρόλο στα τεκταινόμενα.

Η καραμανλική πλειονότητα…

Η παραδοσιακά πλέον πολυπληθής ομάδα στο εσωτερικό του κόμματος, που είναι οι καραμανλικοί, αποτελεί την πλειονότητα και στη βάση. Ηταν εκείνοι που έδωσαν τη νίκη στον Αντώνη Σαμαρά έναντι της Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ στην πρόσφατη εκλογή στην οποία επικράτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το καραμανλικό στρατόπεδο διασπάστηκε με δύο υποψηφίους, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Απόστολο Τζιτζικώστα, οι οποίοι αθροιστικά στον πρώτο γύρο έφτασαν το 60%. Οι περισσότεροι από τους καραμανλικούς βουλευτές είχαν συνταχθεί τότε με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη (Ν. Κακλαμάνης, Γ. Βλάχος, Ι. Ανδριανός, Μαρία Αντωνίου, Γ. Βαγιωνάς, Σοφία Βούλτεψη, Ι. Βρούτσης, Γ. Γιακουμάτος, Θ. Δαβάκης, Τ. Δημοσχάκης, Θ. Καββαδάς, Στ. Καλαφάτης, Αννα Καραμανλή, Κατερίνα Παπακώστα, Θ. Καράογλου, Κ. Κατσαφάδος, Μ. Κόνσολας, Κ. Κοντογιώργος, Κ. Κουκοδήμος, Γ. Κουμουτσάκος, Δ. Κυριαζίδης, Χρ. Μπουκώρος, Θ. Μπούρας, Ν. Παναγιωτόπουλος, Ι. Πλακιωτάκης, Μ.Σαλμάς, Χρ. Σταϊκούρας, Κ. Τασούλας, Κ. Τζαβάρας, Ι. Τραγάκης, Μ. Χαρακόπουλος). Στην ίδια ομάδα εντάσσονται και στελέχη, όπως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης (έχει άριστες σχέσεις και με την Ντόρα Μπακογιάννη) και, φυσικά, ο Βαγγέλης Αντώναρος, που τελευταία έχει περιορίσει τις εμφανίσεις του, καθώς θεωρείται ότι εκφράζει αυθεντικά τον Κ. Καραμανλή. Τη διάσταση απόψεων ορισμένων (όχι όλων) εκ των προαναφερθέντων με την ηγεσία της Ν.Δ. επιχειρεί να εκμεταλλευτεί ο Π. Καμμένος, ο οποίος συχνά πυκνά «φλερτάρει» ανοιχτά με τους καραμανλικούς.

… και η περίπτωση Μεϊμαράκη

Αν αναζητούσαμε τον άτυπο επικεφαλής των καραμανλικών, αυτός θα ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος όμως έχει τη δική του διαδρομή στο κόμμα και με εξαίρεση το πρόσφατο ξέσπασμά του κρατά χαμηλούς τόνους και μένει μακριά από την επικαιρότητα. Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκίνησε με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη όταν καθάρισε την ΟΝΝΕΔ, απογειώθηκε ως πρώτος γραμματέας του κόμματος και στη συνέχεια ως υπουργός του Κώστα Καραμανλή. Μάλιστα, ο Κ. Καραμανλής πρώτα βρήκε τον ιδανικό γραμματέα τότε στο πρόσωπο του Β. Μεϊμαράκη και μετά δημιούργησε τη θέση.

Το ερώτημα είναι μέχρι πού είναι διατεθειμένος να το τραβήξει ο κ. Μεϊμαράκης και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τα κότσια να τον διαγράψει, εφόσον ξεπεράσει κάποια όρια. Ο κ. Μητσοτάκης έχει δείξει εσωκομματική πυγμή στην περίπτωση της ΟΝΝΕΔ, όταν έβαλε λουκέτο (προσωρινά) στην οργάνωση αλλά και όταν «καθάρισε» από γραμματέα τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, καίτοι ο τελευταίος μεσολάβησε αργότερα για την προσέγγιση με τον Τζιτζικώστα και τους κομματικούς πυρήνες της βορείου Ελλάδος στον δεύτερο γύρο των εκλογών για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.

Ωστόσο, ο Β. Μεϊμαράκης είναι διαφορετική περίπτωση. Αν μπορούσε, θα το είχε κάνει μετά το «τζάμπα μάγκας». Αλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, η σκληρή ομάδα με πρώτο τον Τ. Θεοδωρικάκο έχει εισηγηθεί στο πλαίσιο της «τελικής λύσης» να προχωρήσει στη διαγραφή του Μεϊμαράκη ή κάποιου επιφανούς στελέχους ώστε να σταλεί το μήνυμα σε όλες τις πτέρυγες και δη στους καραμανλικούς για το ποιος είναι ο αρχηγός. Προς το παρόν, πάντως, περιορίστηκαν στην προειδοποίηση διαγραφής της Κατερίνας Παπακώστα.

Διακριτή παρουσία των σαμαρικών

Μετά τους καραμανλικούς, η πλέον διακριτή ομάδα είναι οι σαμαρικοί. Συνομιλητής του πρώην πρωθυπουργού λέει ότι «αποτελούμε το πιο ισχυρό κλαμπ στο εσωτερικό του κόμματος, με καθαρό πολιτικό στίγμα». Ο Αντώνης Σαμαράς δεν ακολουθεί την τακτική Καραμανλή, είναι πολύ πιο ενεργός. Στα εσωκομματικά συντόνισε τη μάχη κατά του Μεϊμαράκη και στη συνέχεια επέμεινε στη σκληρή γραμμή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ περιμένει την τρίτη ευκαιρία. Φρόντισε να καταθέσει τις απόψεις του για τα εθνικά ζητήματα και συντάχθηκε ανοιχτά στους χειρισμούς στο Κυπριακό με τον υπ. Εξωτερικών Ν. Κοτζιά. Στην εσωκομματική εκλογή οι σαμαρικοί βουλευτές μοιράστηκαν κυρίως στους αντιπάλους του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και έκτοτε ακολουθούν τη δική τους πορεία. Σε επαφή με τον πρώην πρωθυπουργό είναι πάντα βουλευτές, όπως ο Δ. Σταμάτης, ο Χ. Αθανασίου, ο Ανδρ. Κατσανιώτης, η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Κ. Καραγκούνης, και σε δεύτερο κύκλο ο Σ. Κεδίκογλου, ο Κ. Σκρέκας, ο Ν. Μηταράκης, ο Γ. Στύλιος, ο Β. Γιόγιακας. Στο γραφείο του είναι πάντα ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, οπαδός, αν όχι και εμπνευστής, της σκληρής αντιαριστερής γραμμής.

H «αποψιλωμένη» Ντόρα!

Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν στήριξε από την αρχή την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την επικράτησή του όμως στέκεται δίπλα του και προσπαθεί να εξομαλύνει τις διαφορές με άλλα στελέχη του κόμματος, όπως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αν και όχι πάντα με επιτυχία. Ούτε και εκείνη συμφωνεί πάντα με τους χειρισμούς του αδελφού της, ο οποίος επίσης φροντίζει να κρατά αποστάσεις και της στέρησε τη θέση της συντονίστριας Εξωτερικών και Αμυνας.
Η Ντόρα διατηρεί πάντα τον προσωπικό μηχανισμό της, που όμως είναι σημαντικά αποψιλωμένος μετά την ήττα της από τον Αντώνη Σαμαρά και εν συνεχεία τη σύντομη αποχώρησή της από τη Νέα Δημοκρατία.

Το δίδυμο από τον ΛΑΟΣ

Ξεχωριστή περίπτωση είναι ο αντιπρόεδρος Αδωνις Γεωργιάδης. Εχοντας εκκινήσει από την ΠΟΛ.ΑΝ., εντάχθηκε στη Ν.Δ. επί  Σαμαρά, μετά τη διαδρομή του στον ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη, και είναι πάντα συντονισμένος όχι μόνο με τον Κ. Μητσοτάκη, αλλά και με τον πρώην πρωθυπουργό. Η σκληρή γραμμή που εκφράζει πλησιάζει περισσότερο αυτή του Αντ. Σαμαρά, αν και όλοι είναι βέβαιοι ότι δεν θα διστάσει να τους εγκαταλείψει εάν αυτό κρίνει ότι τον συμφέρει. Αποτελεί κόκκινο πανί για τους καραμανλικούς (πολλοί λένε ότι «διαμορφώνει έναν ΛΑΟΣ μέσα στη Ν.Δ.»), ενώ στα κομματικά παρασκήνια συζητείται ακόμη και το αν θα κάνει δικό του κόμμα! Η πορεία του συνδέεται με τον έτερο προερχόμενο από τον ΛΑΟΣ Μ. Βορίδη, τον οποίο όμως στην πορεία «προσπέρασε».

Οι «μοναχικοί λύκοι» της παράταξης

Παρών – απών από τα πολιτικά και τα κομματικά τεκταινόμενα είναι ο Δ. Αβραμόπουλος (φωτό πάνω), ο οποίος «ζει τον μύθο του» ως επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στα 64 χρόνια του έχει σωρεύσει αρκετή πείρα, δεν άγχεται, αλλά δηλώνει πάντα παρών «αν κληθώ να προσφέρω στη χώρα και στην παράταξη». Από τη νέα γενιά στελεχών αυτόνομη πορεία ακολουθούν βουλευτές, όπως η Ολγα Κεφαλογιάννη και ο Ν. Δένδιας (φωτό κάτω). Τα ονόματά τους ακούστηκαν για τη διαδοχή, ωστόσο έκριναν ότι η συγκυρία δεν ήταν κατάλληλη. Ο Ν. Δένδιας, ο οποίος από την ομάδα των «πέντε» -μαζί με Μ. Βαρβιτσιώτη, Κ. Μητσοτάκη, Κ. Χατζηδάκη και Αρη Σπηλιωτόπουλο- δεν δέχτηκε θέση στην τελευταία περίοδο Σαμαρά, προσδοκούσε το χρίσμα των καραμανλικών, αλλά δεν το πήρε. Εκτοτε έχουν διακριτή στάση ως τομεάρχες, ενώ οι σχέσεις τους με τον Κ. Μητσοτάκη είναι από ουδέτερες έως ψυχρές.

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα