Νάρκη ενός δισ. από συντάξεις που εκκρεμούν

Περισσότερες από 100.000 κύριες και 50.000 επικουρικές δεν έχουν αποδοθεί, απειλώντας τα ήδη υπερχρεωμένα Ταμεία ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΠ

Ρεπορτάζ
Αγγελική Μαρίνου

Νάρκη» 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στα θεμέλια των ήδη ελλειμματικών ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ συνιστούν οι εκκρεμείς συντάξεις που πρέπει να απονείμουν μέχρι το τέλος του έτους, μαζί με τα αναδρομικά τους.

Περισσότερες από 100.000 κύριες συντάξεις και 50.000 επικουρικές βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και 1-2 χρόνια, οδηγώντας στα όρια της εξαθλίωσης τους δικαιούχους τους, που αναγκάζονται να ζουν με την προσωρινή σύνταξη καθ’ όλη την περίοδο που μεσολαβεί μέχρι την απονομή της κύριας.

Το υπουργείο Εργασίας, με τη δικαιολογία της αδυναμίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) να καθορίσει τον μαθηματικό τύπο βάσει του οποίου θα υπολογίζονται στο εξής οι νέες συντάξεις, συσσώρευσε στα συρτάρια του πάνω από 100.000 αιτήματα συνταξιοδότησης, ήδη από το 2015. Οι συντάξεις αυτές με τα αναδρομικά τους υπολογίζεται πως υπερβαίνουν τα 700.000.000 ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις του προεδρείου των εργαζομένων στα πρώην ασφαλιστικά ταμεία.

Επιβάρυνση

Αν, θεωρητικά, οι κύριες συντάξεις που εκκρεμούν δοθούν έως τον Οκτώβριο (όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση), θα επιβαρύνουν το κονδύλι του νέου Υπερταμείου, που πασχίζει να βρει έσοδα από τις νέες ασφαλιστικές εισφορές.

Αντίστοιχα, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), που έχει μετονομαστεί σε Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), έχει «κρυφό» έλλειμμα που υπερβαίνει τα 300.000.0000 ευρώ από τα αναδρομικά που οφείλει σε περίπου 50.000 δικαιούχους επικουρικής σύνταξης.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο πρώην υπουργός Εργασίας και τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης, το ΕΤΕΑΠ εκδίδει συνταξιοδοτικές αποφάσεις από τον Μάιο του 2016 ή ακόμη και το 2015, χωρίς να καταβάλλει τα αναδρομικά ποσά που αυτοί δικαιούνται από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησής τους. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις το χρονικό διάστημα φθάνει ακόμη και τα τέσσερα έτη. Υπενθυμίζεται πως ο ΕΦΚΑ άρχισε να λειτουργεί την 1η Ιανουαρίου 2017 με έλλειμμα που ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ (όπως προκύπτει από τον Προϋπολογισμό του 2017), παρά τις ενέσεις ρευστότητας από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) και τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Αντίστοιχα, το ΕΤΕΑΕΠ θα έχει έλλειμμα που αγγίζει τα 166.598.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα