ΤΑ ΟΠΛΑ «ΞΕΤΥΛΙΓΟΥΝ» ΤΟΝ ΜΙΤΟ ΤΗΣ ΑΡΙΑΔΝΗΣ

Εχω εκφράσει προσφάτως τη ριζική διαφωνία μου για τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να μετατρέψουν τη χώρα σε έναν απέραντο λασπότοπο μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σχεδιασμοί για αντιπαραθέσεις με προσωπικά χαρακτηριστικά, είτε αφορούν τον πρωθυπουργό και τη δράση των οικείων του κατά την επαγγελματική δραστηριότητά τους είτε αφορούν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τη σύζυγό του κατά την περίοδο της διάστασής τους, δεν οδηγούν πουθενά αλλού εκτός από την άνοδο των άκρων. Επιμένω στη διαφωνία μου.

Ωστόσο, είμαι υποχρεωμένος να κάνω μία εξαίρεση. Θεωρώ χρήσιμη την πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ, την οποία άριστα υποστηρίζει και η Ν.Δ., για τη συγκρότηση ειδικής προκαταρκτικής επιτροπής με αντικείμενο διερεύνησης πιθανά αδικήματα του πρώην υπουργού Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου. Τη θεωρώ χρήσιμη όσο και την εξεταστική για τα δάνεια κομμάτων ΜΜΕ, τη συγκρότηση της οποίας επίσης στήριξε η Ν.Δ. Οι λόγοι είναι δύο:
Ο πρώτος είναι ότι θα περάσει μπροστά μας στο μέτρο του δυνατού -γνωρίζω τις δυσκολίες- η νεότερη ιστορία του τόπου. Ο Γιάννος, που βρίσκεται σήμερα μεταξύ Γενεύης και Αθηνών, δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Βρισκόταν πολύ κοντά στον Κώστα Σημίτη, όπως και οι Θόδωρος Τσουκάτος, Τάσος Μαντέλης, οι οποίοι έχουν επίσης σήμερα ανοιχτούς λογαριασμούς με τη Δικαιοσύνη. Ηταν ο υπουργός που «ιδεολογικοποίησε» τις αγορές όπλων με το σύνθημα «βούτυρο ή κανόνια» και ενδεχομένως παρέσυρε ένα ολόκληρα σύστημα μέσων ενημέρωσης στην άκριτη (μην πω ύποπτη) υποστήριξή του.

Ο δεύτερος λόγος είναι ακόμη πιο σημαντικός: Η υπόθεση των όπλων συνδέεται ευθέως με σειρά εκκρεμών νομικών υποθέσεων ενώπιον της Δικαιοσύνης. Συνδέεται με τις διώξεις για παράνομα «πόθεν έσχες» εκδοτών, οι οποίοι δεν δύνανται να δικαιολογήσουν μεγάλα ποσά από τις καταθέσεις τους. Εσείς πώς φαντάζεστε ότι αβγάτισαν οι καταθέσεις; Διά μαγικού τρόπου; Τα υμνητικά πρωτοσέλιδα για τα βούτυρα και τα κανόνια τα θυμάστε; Συνδέεται με ποινικές διώξεις που έχουν ήδη ασκηθεί κατά μη πολιτικών προσώπων, συνεργατών του Γιάννου Παπαντωνίου στη Γενική Γραμματεία Εξοπλισμών. Συνδέεται με τις λίστες «Λαγκάρντ», «Μπόργιανς», «Παναμά» κ.λπ. Εσείς πώς λέτε ότι μπόρεσαν κάποιοι να αυξήσουν την περιουσία τους υπέρμετρα και γιατί, λέτε, θέλησαν να την κρύψουν;

Μήπως γιατί μοσχοπούλησαν τη στήριξή τους ή κάποιες φορές και τη σιωπή τους; Συνδέεται με την παράνομη χρηματοδότηση των κομμάτων. Ηδη η Δικαιοσύνη ανασύρει από το αρχείο το πόρισμα Καλούδη. Συνδέεται με τη διόγκωση του δημόσιου χρέους και την αλλοίωση του ελλείμματος του 2009, η οποία ήδη διερευνάται από τη Δικαιοσύνη (τα Λέοπαρντ παρελήφθησαν και εγγράφηκαν στο έλλειμμα του 2009, ενώ αγοράστηκαν το 2003). Συνδέεται με γνωστούς εμπόρους όπλων, οι οποίοι ζουν σήμερα σε κατ’ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι. Συνδέεται, τέλος, με μια οδυνηρή αποκάλυψη: Ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας με την εξώθηση της κυβέρνησης Σημίτη σε αγορά εξοπλισμών «μαμούθ» ως ακριβού διοδίου ένταξης στην ΟΝΕ έχει και η ίδια η Γερμανία.

Αν διαβάσετε την πρόταση της πλειοψηφίας θα καταλάβετε γιατί. Αφορά τις αγορές γερμανικών αρμάτων και άλλων όπλων. Οταν αυτά συνέβαιναν και η Ν.Δ. ως αξιωματική αντιπολίτευση τα αναδείκνυε, το σύστημα ΠΑΣΟΚ (όπως προσφυώς είχε ονομάσει το «καθεστώς» της περιόδου εκείνης ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος) καθιστούσε γραφικό όποιον διανοούνταν να σηκώσει κεφάλι και να απειλήσει τις «χρυσές» δουλειές. Ο μόνος που αντέδρασε τότε και παραιτήθηκε από κορυφαία θέση που κατείχε στο υπουργείο Αμυνας ήταν ο συνταγματολόγος καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών Γιώργος Σωτηρέλης.
Του τη χρωστώ αυτή την αναγνώριση, το κείμενο της επιστολής παραίτησής του το είχα «ανεμίσει» στον ίδιο τον Παπαντωνίου σε μια επεισοδιακή «Ανατροπή» με τον Γιάννη Πρετεντέρη το 2003. Εχει, λοιπόν, νόημα η σύσταση της προανακριτικής. Αρκεί η συγκρότησή της να έχει αληθινό στόχο την αλήθεια και να μην εξυπηρετεί περιστασιακές πολιτικές σκοπιμότητες του κυρίου Τσίπρα.

Mανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα