«Μην πυροβολείτε τους δικαστές»

Οι λειτουργοί της Θέμιδος ζητούν να σταματήσουν «οι επιθέσεις από επιχειρηματικά συμφέροντα»

Σε τρίτη προειδοποίηση προέβη η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), που ζητά σε όλους τους τόνους να σταματήσουν οι σε βάρος της επιθέσεις, τις οποίες αποδίδει σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Η σκληρή ανακοίνωση, μετά τις νέες καταγγελίες για παραδικαστικές μεθόδους στην εκδίκαση των υποθέσεων της Μαρινόπουλος Α.Ε., κάνει λόγο για «συνειδητή και σκόπιμη διαπόμπευση δικαστικών λειτουργών, που αποβαίνει σε βάρος της ουσιαστικής απονομής του δικαίου και άρα του ίδιου του κοινωνικού συμφέροντος».

Μάλιστα, οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης κάνουν λόγο για επιθέσεις που έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας και καλούν το υπουργείο Δικαιοσύνης να «λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της». Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «παρατηρείται μια τάση ονομαστικής στοχοποίησης δικαστών», ενώ υπογραμμίζει ότι «τα επιχειρηματικά συμφέροντα, στον αγώνα επικράτησης που δίνουν μέσα σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης, θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτόν ασκούν πιέσεις σε δικαστές και εισαγγελείς ώστε να κρίνουν ευνοϊκά γι’ αυτά».

Πριν από λίγες ημέρες, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων είχε εκδώσει ανακοίνωση-απάντηση και στη σκληρή κριτική που άσκησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην απόφαση του Ειρηνοδικείου της Αθήνας να απορριφθεί το αίτημα για σύσταση του Σωματείου «Δικαιοσύνη για όλους». Η ένωση επισημαίνει ότι το «δικαίωμα στην άσκηση της κριτικής είναι αυτονόητο, αλλά οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί και οι προσωπικές επιθέσεις, ιδίως από πολιτικά πρόσωπα, οξύνουν αδικαιολόγητα μια ήδη τεταμένη κατάσταση και δίνουν αφορμές για ευθεία αμφισβήτηση και απονομιμοποίηση των συνταγματικών θεσμών».

Αντίστοιχα, στις αρχές του μήνα, σε άλλη ανακοίνωσή της, η ΕΔΕ είχε αναφερθεί σε επιθέσεις με αυξανόμενη ένταση, μέσω δημοσιευμάτων ή ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, κατά δικαστικών λειτουργών επιφορτισμένων με την εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν το ποδόσφαιρο. Και σε αυτή την ανακοίνωση γινόταν λόγος για επιχειρηματικά συμφέροντα που υποκινούν τις εν λόγω επιθέσεις, οι οποίες στόχο έχουν να ασκήσουν προς όφελός τους πίεση στους δικαστές και τους εισαγγελείς. Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων σημείωσε ότι «γνωρίζει πολύ καλά τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται και τους σκοπούς που επιδιώκονται από κάθε πλευρά, και για τον λόγο αυτόν μένει μακριά από τον “επιχειρηματικό πόλεμο”».

Ανοιξε ο δρόμος για τα αναδρομικά

Χιλιάδες ευρώ αναδρομικά, που κατέβαλαν στο Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, θα διεκδικήσουν οι δικαστικοί υπάλληλοι, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η υποχρεωτική ασφάλισή τους σε αυτό. Η ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου με την υπ’ αριθμόν 710/2017 απόφασή της έκανε δεκτή την αίτηση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) και ακύρωσε ως παράνομη την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), με την οποία υποχρεωτικά ασφαλίστηκαν σε αυτό οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι για κάθε μήνα ασφάλισης στο Ταμείο οι δικαστικοί υπάλληλοι θα πρέπει να αποζημιωθούν (εφόσον προσφύγουν στα δικαστήρια διεκδικώντας αποζημίωση) με 62 ευρώ που τους παρακρατούνταν από τον μισθό τους. Το δικαστήριο έκρινε εν ολίγοις ότι η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΜΤΠΥ, με την οποία -χωρίς νομοθετικό έρεισμα- επιχειρήθηκε η διεύρυνση του κύκλου των προσώπων που υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του εν λόγω Ταμείου, είναι μη νόμιμη και ακυρωτέα, και ακύρωσε την από 29/06/15 απόφασή του.

Συγκεκριμένα, η ΟΔΥΕ είχε προσφύγει στο ΣτΕ και ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του επίμαχου Ταμείου, με την οποία αποφασίστηκε η εγγραφή στο ΜΠΤΥ: 1) των υπαλλήλων του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίοι είχαν ζητήσει τη διαγραφή τους από το τέως Ταμείο Νομικών (ως δεύτερη ασφάλιση), και 2) των υπαλλήλων που διορίστηκαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης από 1ης Ιανουαρίου 2011 και μετά, οι οποίοι υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από την ημέρα διορισμού τους.

Π. Στάθης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα