Σοκ για τον Φρανσουά Φιγιόν

Δίωξη για κατάχρηση δημοσίων πόρων ασκήθηκε σήμερα στον Φρανσουά Φιγιόν, τον υποψήφιο της γαλλικής δεξιάς στις προεδρικές εκλογές, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για την υπόθεση της αργομισθίας της συζύγου του και των παιδιών του, ανακοίνωσαν οι εισαγγελικές αρχές.

Σε βάρος του 63χρονου πολιτικού απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατάχρηση δημόσιων κονδυλίων, για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και συνέργεια σε υπεξαίρεση και παράλειψη της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης στην Ανώτατη Αρχή για τη Διαφάνεια στη Δημόσια Ζωή, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια δικαστική πηγή.

Ο πρώην πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι θα συνεχίσει “μέχρι τέλους” την προεκλογική εκστρατεία του. Είναι ο πρώτος υποψήφιος μεγάλου κόμματος για την προεδρία της Γαλλίας που διεξάγει προεκλογική εκστρατεία φέροντας το βάρος μιας δικαστικής δίωξης.
Με βάση τη γαλλική νομοθεσία, η απαγγελία κατηγοριών σημαίνει ότι υπάρχουν “σοβαρές ενδείξεις” για την πιθανή ανάμιξη ενός υπόπτου σε μια εγκληματική ενέργεια. Είναι ένα πρώτο βήμα προς τη διεξαγωγή δίκης, όμως αρκετές τέτοιες υποθέσεις τελικά μπήκαν στο αρχείο, χωρίς να δοθεί συνέχεια.

Ο δικηγόρος του Φιγιόν, ο Αντονέν Λεβί, είπε ότι η απαγγελία κατηγοριών έγινε το πρωί. Νωρίς το απόγευμα, σε μια συνάντηση που είχε με κυνηγούς, ο υποψήφιος της δεξιάς δεν έκανε καμία δήλωση για το θέμα και περιορίστηκε να αναφερθεί ειρωνικά σε μια προεκλογική εκστρατεία στην οποία “τα βόλια πετούν χαμηλά”.

Η υπόθεση αφορά τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που έλαβαν η σύζυγος και τα δύο παιδιά του Φιγιόν ως κοινοβουλευτικοί βοηθοί του ίδιου και ενός άλλου βουλευτή, χωρίς όμως να εργάζονται. Η Πενελόπ Φιγιόν έχει κληθεί να παρουσιαστεί στους ανακριτές που ερευνούν τις καταγγελίες στις 28 Μαρτίου.

Στο τελευταίο επεισόδιο του “σίριαλ” που έχει διχάσει τη γαλλική κοινή γνώμη, η εφημερίδα Journal du Dimanche αποκάλυψε πρόσφατα ότι ο λογαριασμός, ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ, που έκανε η Πενελόπ Φιγιόν σε έναν πολυτελή οίκο μόδας στο Παρίσι πληρώθηκε από έναν επιχειρηματία, η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε.

Κλείνει η ψαλίδα μεταξύ του Φιγιόν και του Μακρόν

Οι άκρως δυσάρεστες εξελίξεις για τον υποψήφιο της γαλλικής δεξιάς έρχονται την ώρα που φαίνεται να κλείνει η ψαλίδα μεταξύ του Φρανσουά Φιγιόν και του Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δείχνει ότι ο ανεξάρτητος υποψήφιος έχει αποδυναμωθεί ενώ ο ηγέτης της Κεντροδεξιάς που τελικά παρέμεινε στην κούρσα διεκδίκησης του προεδρικού χρίσματος διατηρεί τις δυνάμεις του.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της “OpionionWay”, η σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν παραμένει πρώτη στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 27%, ο Εμανουέλ Μακρόν διατηρεί τη δεύτερη θέση με 24% ενώ ο Φρανσουά Φιγιόν καταλαμβάνει την τρίτη θέση (20%). Με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το ποσοστό του Φιγιόν παραμένει σταθερό την τελευταία εβδομάδα, ο Μακρόν όμως χάνει μία μονάδα ενώ η Λεπέν κερδίζει μία μονάδα.

Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Μπενουά Αμόν με ποσοστό 14% ενώ το ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν βρίσκεται στην πέμπτη θέση με ποσοστό 11%. Για τον δεύτερο γύρο, σε περίπτωση που η Λεπέν διασταυρώσει τα ξίφη της με τον Μακρόν θα ηττηθεί από τον ανεξάρτητο υποψήφιο. Εάν αντιμετωπίσει τον Φιγιόν και πάλι θα χάσει .

Νέες αποκαλύψεις: Τα παιδιά του Φιγιόν επέστρεψαν μέρος τον μισθών που έλαβαν ως κοινοβουλευτικοί βοηθοί

Τα δύο παιδιά του υποψηφίου της δεξιάς στις προεδρικές εκλογές Φρανσουά Φιγιόν, τα οποία ο πατέρας τους είχε απασχολήσει ως κοινοβουλευτικούς βοηθούς του από το 2005 έως το 2007, είχαν επιστρέψει ένα μέρος των μισθών τους στους γονείς τους, αποκάλυψε σήμερα η εφημερίδα Le Parisien.

Έτσι, από τα 46.000 ευρώ καθαρά που είχε πάρει η κόρη του, η Μαρί, από τον Οκτώβριο του 2005 έως τον Δεκέμβριο του 2006, περίπου 33.000 ευρώ κατατέθηκαν στον κοινό λογαριασμό των γονέων, σύμφωνα με την εφημερίδα. Ο Σαρλ Φιγιόν, ο οποίος τη διαδέχθηκε από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2007 ως βοηθός του πατέρα του στη Γερουσία, επέστρεψε στους γονείς του περίπου το 30% των μισθών του, δήλωσαν συγκλίνουσες πηγές.

Απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ο δικηγόρος της Μαρί Φιγιόν, ο Κιρίλ Μπουγκαρτσέφ, επιβεβαίωσε τους αριθμούς αυτούς, λέγοντας πως η πελάτισσά του θέλησε να “πληρώσει για τον γάμο της, στα μέσα του 2006”, και πως γι΄αυτό “εξόφλησε τους γονείς της” οι οποίοι της είχαν δώσει αυτά τα χρήματα.

“Κάνει ό,τι θέλει με τα χρήματα που κερδίζει! Αν θέλει να εξοφλήσει τους γονείς της, είναι επιλογή της. Το είπε αυθόρμητα στους ανακριτές” που την άκουσαν στις 9 Φεβρουαρίου, είπε. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, το ζεύγος Φιγιόν κατάφερε να ξαναβρεί, “δέκα χρόνια μετά”, 14 τιμολόγια αυτού του γάμου για ένα ποσό 44.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, οι μισθοί που έλαβε η Μαρί Φιγιόν, η οποία ήταν τότε ασκούμενη δικηγόρος, ήταν δικαιολογημένοι.

protothema.gr

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα