Τους παίρνουν τον μισό μισθό στέλνοντας στα ΑΤΜ μπράβους

Καταγγελίες ότι υπάλληλοι υπογράφουν πως αμείβονται με 586 € και δίνουν τη διαφορά σε «φουσκωτούς» έπειτα από την ανάληψη

Εντείνονται τα φαινόμενα των συμφωνιών «κάτω από τα τραπέζι», όπου εργαζόμενοι αμείβονται με μισθούς πείνας των 100 και των 200 ευρώ, αλλά στα χαρτιά η επιχείρηση εμφανίζεται να τους πληρώνει με τον νόμιμο κατώτατο μισθό που προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (δηλαδή τα 586,08 ευρώ).

Η εργασιακή ασυδοσία φτάνει στο σημείο να ελέγχεται και το ύψος της ανάληψης που κάνει ο εργαζόμενος (!) από άτομο «εμπιστοσύνης» του εργοδότη, που συνήθως έχει βεβαρημένο ποινικό μητρώο και τις περισσότερες φορές δεν το συνδέει κάποιου είδους εργασιακή σχέση με την επιχείρηση, ώστε να μη συνδεθεί άμεσα με αυτή σε περίπτωση που υπάρξει καταγγελία ή ακόμη και σύλληψη επ’ αυτοφώρω.

Αναγκάζεται, λοιπόν, ο εργαζόμενος να σηκώσει το σύνολο του ποσού που συμφώνησε με το αφεντικό του (δηλαδή τα 586,08 ευρώ που μπήκαν στον λογαριασμό του) και να παραδώσει στον «μπράβο» που τον συνοδεύει το ποσό πάνω από τα 200 ευρώ που έχει συμφωνήσει.
Ετσι η επιχείρηση είναι καθ’ όλα τυπική στα μάτια του νόμου και ο εργαζόμενος συμφωνεί στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων του προκειμένου να μη χάσει τη δουλειά του.

Το φαινόμενο αποκάλυψαν εργαζόμενοι σε εταιρία στην Πάτρα και γρήγορα οι καταγγελίες άρχισαν να πέφτουν «βροχή», αναγκάζοντας το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας να παρέμβει και να διερευνήσει την έκταση του φαινομένου. Η διερεύνηση όλων των καταγγελιών, με συντονισμό των ελεγκτικών και των αστυνομικών Αρχών, για να αντιμετωπιστούν οι παραβατικές συμπεριφορές εργοδοτών, αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στην Πάτρα.

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός του μηνιαίου μισθού, οι εργοδότες υπεξαιρούν, μέσω των μπράβων τους, και πάσης φύσεως δώρα και επιδόματα που δικαιούνται οι εργαζόμενοί τους βάσει του νόμου, αλλά τελικά δεν λαμβάνουν.
Παρόμοιες «πρακτικές» εφαρμόζονταν και παλαιότερα, αλλά χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων προσώπων, αφού η υπογραφή σε μεγαλύτερου ποσού εξοφλητική απόδειξη αρκούσε για να ικανοποιηθεί η απαίτηση του εργοδότη για μισθό κάτω της σύμβασης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα