Οι μαφίες του ασύλου

Μία από τις φράσεις που θεωρούνται δίκαιες και ακριβείς, αλλά λειτουργούν αρνητικά επειδή εξοικειώνουν τους πολίτες με την προεξόφληση ενός αρνητικού ενδεχομένου, είναι το περιβόητο «μόνο στην Ελλάδα». Αυτό το κλισέ εκστομίζεται κάθε φορά που επισημαίνεται μια παθογένεια στον δημόσιο βίο. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα των ανωτέρω είναι: «Μόνο στην Ελλάδα υπάρχει τέτοια διαφθορά», «μόνο εδώ το Δημόσιο λειτουργεί τόσο προβληματικά».

Κι όμως, οι στατιστικές το «μόνο στην Ελλάδα» συνήθως το διαψεύδουν. Υπάρχουν χώρες (στην Ευρώπη) που ζουν από το ξέπλυμα χρήματος και υφίστανται και περιπτώσεις δυτικών κρατών, όπου -σε συγκεκριμένες περιπτώσεις- κυριαρχεί η γραφειοκρατική πρακτική.

Το «μόνο στην Ελλάδα» μπορεί να ειπωθεί άνετα και να μη δύναται να αμφισβητηθεί μόνο για την κατάντια των χώρων που ανήκουν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα. Το τόσο διαφημισμένο και τόσο αχρείαστο «άσυλο» έχει καταστήσει τους ναούς της γνώσης κρησφύγετα λαθρεμπόρων, εμπόρων ναρκωτικών, τρομοκρατών και μικρών ή μεγάλων μαφιόζων που πουλάνε ιδεολογικό νταηλίκι και στέλνουν στο νοσοκομείο οποιονδήποτε δεν ασπάζεται παρανοϊκά και ανθελληνικά ιδεολογήματα.

Ενα από τα αναρίθμητα περιστατικά βίας στον χώρο όπου το «πανεπιστημιακό άσυλο» υποτίθεται ότι εξασφαλίζει την ελευθερία γνώμης έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Η «δημοκρατία» σε άρθρο της έγραψε σχετικά: «Ανανδρη επίθεση από κουκουλοφόρους δέχθηκαν χθες το πρωί μέλη της παράταξης ΔΑΠ ΝΔΦΚ στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός φοιτητή, που μεταφέρθηκε με διάσειση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Συγκεκριμένα, περισσότερα από 20 άτομα, έχοντας καλύψει τα χαρακτηριστικά τους, έκαναν επίθεση στα τραπεζάκια της ΔΑΠ, προκαλώντας υλικές ζημιές αλλά και χτυπώντας τον άτυχο φοιτητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών με σιδερολοστό στο κεφάλι».

Επιπλέον, οι συμμορίες των τραμπούκων «κατόρθωσαν» πρόσφατα να στείλουν στο νοσοκομείο και τον κ. Αγγελο Συρίγο, καθηγητή του Πάντειου Πανεπιστημίου. Το «έγκλημά» του ήταν ότι έκανε παρατήρηση σε κάποιον που λέρωνε με σπρέι τοίχο του πανεπιστημίου.

Οι μαφίες του ασύλου δεν πρόκειται να ξεριζωθούν δίχως να υπάρξει δυναμική, ομόθυμη και διαπαραταξιακή πολιτική πρωτοβουλία. Ο καιρός είναι ώριμος για κάτι τέτοιο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα