Φουλ για εργαζομένους των 100 ευρώ

Πώς η ενίσχυση του ΟΑΕΔ γίνεται δώρο στις επιχειρήσεις για να πληρώνουν χαμηλότερους μισθούς

Τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε δώρο για τον εργοδότη που θα προσλάβει άνεργο του ΟΑΕΔ σχεδιάζει η κυβέρνηση. Το σχετικό πρόγραμμα «κατάργησης» του επιδόματος και μετατροπής του σε επιδότηση προς τον επιχειρηματία θα ανακοινωθεί σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα από το υπουργείο Εργασίας και θα αφορά 10.000 ανέργους.

Οι εμπνευστές του υποστηρίζουν ότι για το χρονικό διάστημα που ο άνεργος θα δικαιούται επίδομα ανεργίας θα λαμβάνει το σύνολο του ποσού (360 ευρώ) και το επιπλέον ποσό, που θα αποτελεί τον μηνιαίο μισθό του, θα το καταβάλλει η επιχείρηση.

Αμέσως μετά τη λήξη του χρονικού διαστήματος επιδότησης της ανεργίας (έως 12 μήνες), η επιχείρηση θα δεσμεύεται να κρατήσει τον εργαζόμενο στις τάξεις της για τουλάχιστον ένα τρίμηνο επιπλέον, καταβάλλοντας το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών που θα έχουν συμφωνηθεί. Ουσιαστικά, δηλαδή, η επιχείρηση για έναν χρόνο θα πληρώνει μόλις 220 ευρώ τον μήνα για να απασχολεί έναν υπάλληλο πλήρους ωραρίου, αφού το πιθανότερο είναι ο εργαζόμενος να προσληφθεί με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ.

Μετά το πέρας του έτους ο εργαζόμενος θα απασχολείται για ένα τρίμηνο ακόμη στην επιχείρηση, ενώ στην περίπτωση απόλυσής του θα λαμβάνει την ελάχιστη αποζημίωση και καθόλου επίδομα ανεργίας. Μεγάλοι ευνοημένοι θα είναι ο εργοδότης, που θα έχει στη διάθεσή του σχεδόν δωρεάν έναν εργαζόμενο, αλλά και η κυβέρνηση, που θα εμφανίσει μείωση του αριθμού των ανέργων, αναλαμβάνοντας σε μεγάλο βαθμό το κόστος απορρόφησής τους στον ιδιωτικό τομέα.

Το πρόγραμμα

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα απευθύνεται μόνο σε επιχειρήσεις που απασχολούν από έναν έως 10 εργαζομένους, όπως επίσης και σε αυτοαπασχολουμένους.
Τις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας να μετατρέψει το επίδομα ανεργίας σε επίδομα… απασχόλησης σε επιχειρήσεις που δεν θα κάνουν ομαδικές απολύσεις είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία» στο φύλλο της 26ης Οκτωβρίου 2016. Το επιχείρημα ότι για να ενταχθεί στο πρόγραμμα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ανέργου δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση την ουσία, ότι, αντί για τον άνεργο, επιδοτείται η επιχείρηση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα