Ενα ΠΕΔΥ (μόλις) τριών ετών διασωληνωμένο στην Εντατική

Γιατροί εν ανεπαρκεία, κτίρια-φαντάσματα και παροπλισμένα εργαστήρια συμπληρώνουν το παζλ της μεταρρύθμισης που θα ήταν… τομή!

Από τη
Ρίτα Μελά
Φωτό: Δημ. Γκολφομήτσος

Διασωληνωμένο στην Εντατική» γιορτάζει τα γενέθλιά του το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, το πολύπαθο ΠΕΔΥ, που σήμερα συμπληρώνει το τρίτο έτος… υπολειτουργίας του. Οι οικονομικές συνέπειες της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης του ΠΕΔΥ είναι δραματικές για εκατομμύρια ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι εξακολουθούν να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα, πληρώνοντας από την τσέπη τους γιατρούς και διαγνωστικές εξετάσεις, προκειμένου να βρουν την υγειά τους.

Τον περασμένο Νοέμβριο έκλεισαν τρία χρόνια από το ξαφνικό λουκέτο που μπήκε το 2013 στα ιατρεία του πρώην ΙΚΑ, επί υπουργίας Αδωνη Γεωργιάδη, προκειμένου να «γεννηθεί» το ΠΕΔΥ, μια μεταρρύθμιση-τομή στην Υγεία, όπως υποστήριζε τότε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Στις 19 Μαρτίου 2014 τα ιατρεία του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) άρχισαν σταδιακά να ανοίγουν τις πύλες τους με σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς και εργαστήρια. Σήμερα, τρία χρόνια μετά, η εικόνα της εγκατάλειψης στις υγειονομικές δομές του ΠΕΔΥ παραμένει ίδια, καθώς δεν υπάρχουν βασικές ειδικότητες, όπως παιδίατροι, καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, χειρουργοί, παθολόγοι, οφθαλμίατροι κ.ά.

Εκτός λειτουργίας
Η μεταρρύθμιση-τομή δεν έχει φέρει ακόμα τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, καθώς τέσσερις στις 10 δομές του ΠΕΔΥ είναι εκτός λειτουργίας, ενώ χωρίς παιδίατρο βρίσκονται οι μονάδες σε Ξάνθη, Κεφαλλονιά, Λασίθι, Εδεσσα, Περιστέρι, Καλλιθέα.
Επίσης κτίριο-φάντασμα είναι το ΠΕΔΥ στο Αιγάλεω (πρώην ΙΚΑ). Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται, καθώς δεν υπάρχουν γιατροί, παρά μόνο κλειδωμένες πόρτες, όπως στο Παιδιατρικό Τμήμα, ενώ ανύπαρκτα είναι η γραμματεία και το τηλεφωνικό κέντρο. Η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζουν τα γραφεία αποτυπώνεται στις φωτογραφίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας» που επισκέφθηκε το έρημο κτίριο την Πέμπτη 9 Μαρτίου.

Την ίδια ώρα, παροπλισμένα είναι και τα εργαστήρια των ΠΕΔΥ της χώρας, με το 95% των παραπεμπτικών για εξετάσεις να εκτελούνται σε ιδιωτικά κέντρα.
Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ), δηλαδή οι πρώην γιατροί ΙΚΑ και νυν ΠΕΔΥ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΣΕΥΠ Παναγιώτη Ψυχάρη, τα πρώην Πολυϊατρεία του ΙΚΑ και όλες οι δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αδυνατούν να ανταποκριθούν στον ουσιαστικό ρόλο τους διότι δεν διαθέτουν προσωπικό ή εξοπλισμό.

Παροπλισμένα είναι και τα εργαστήρια του ΠΕΔΥ. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο το 5% (!) των παραπεμπτικών για εξετάσεις που εκδίδονται από τους γιατρούς για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ εκτελείται στις δημόσιες δομές του ΠΕΔΥ.
Σε πολλές περιοχές της χώρας καταγράφεται υγειονομική εγκατάλειψη, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αδιαφορεί για τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν τόσο οι πολίτες που δεν βρίσκουν γιατρό όσο και οι λίγοι επαγγελματίες Υγείας, οι οποίοι καλούνται να παρέχουν υπηρεσίες σε πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών. Σύμφωνα με την ΠΟΣΕΥΠ, δεκάδες περιοχές δεν έχουν γιατρούς ούτε στο ΠΕΔΥ ούτε συμβεβλημένους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Ξάνθη υπάρχουν μόλις δύο γιατροί, ένας ακτινολόγος και ένας οδοντίατρος. Από τους 45 γιατρούς που απασχολούνταν στις δομές του ΠΕΔΥ Ξάνθης έχουν μείνει οκτώ. Ο νομός δεν έχει παιδίατρο, πνευμονολόγο, νευρολόγο, ψυχίατρο.
Στην Κεφαλλονιά και στο Λασίθι το δημόσιο σύστημα υγείας δεν διαθέτει νευρολόγο και παιδίατρο. Στην Εδεσσα δεν υπάρχουν παιδίατρος και παθολόγος. Στον Εβρο δεν υπάρχουν παθολόγος, παιδίατρος, οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ορθοπεδικός, ενώ στο Κιλκίς οι ασθενείς αναζητούν αποκλειστικά ιδιώτες καρδιολόγους, παιδιάτρους και οφθαλμιάτρους.

Στην Αττική περιοχές όπως η Δραπετσώνα, το Περιστέρι και η Καλλιθέα έχουν μείνει χωρίς μονάδες του ΠΕΔΥ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση των δημόσιων νοσοκομείων και την ταλαιπωρία των πολιτών που χρειάζονται πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 5.000 γιατρούς που απασχολούνταν στο ΠΕΔΥ το 2014 σήμερα απασχολούνται λιγότεροι από τους μισούς, περίπου 2.300 γιατροί. Οι άλλοι αποχώρησαν επί υπουργίας Γεωργιάδη, όταν κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και ιδιωτικού ιατρείου.

Επιπλέον, από τους 2.300 γιατρούς του ΠΕΔΥ οι μισοί απασχολούνται έχοντας κερδίσει δικαστικά μέτρα. Ωστόσο εργάζονται απλήρωτοι επί μήνες, καθώς, όπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποί τους, το υπουργείο Υγείας δεν έχει μεριμνήσει για την εξεύρεση κονδυλίων για την πληρωμή τους.

Η προθεσμία και οι αντιδράσεις!

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Υγείας, στο οποίο περιλαμβάνονται θέματα ιατρικών συλλόγων και ψυχικής υγείας, οι γιατροί του ΠΕΔΥ που εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις έχουν προθεσμία έως τις 31 Μαρτίου 2018 να επιλέξουν είτε την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο ΠΕΔΥ είτε τα ιδιωτικά ιατρεία.

Οι γιατροί αντιδρούν ιδιαίτερα και στη διάταξη του προς ψήφιση νομοσχεδίου που τους υποχρεώνει να υπογράψουν παραίτηση από κάθε δικαστική διεκδίκηση και αξίωση σε ό,τι αφορά το εργασιακό καθεστώς τους, τη στιγμή που τα δικαστήρια, σε μεγάλο ποσοστό, έχουν δικαιώσει πολλούς συναδέλφους τους.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα