Το μεγάλο πλιάτσικo της Novartis

Τα έγγραφα-ντοκουμέντα που έχει στα χέρια του ο Αλ. Τσίπρας εν όψει Εξεταστικής
Πώς τα ασφαλιστικά ταμεία εν μέσω Μνημονίων χρεώνονται επιπλέον έως και 1 δισ. ετησίως από μόνο ένα σκεύασμα Γιατί (;) κώφευσαν ο Σαμαράς, οι υπ. Υγείας και οι πρόεδροι του ΕΟΦ στις καταγγελίες

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο

Η Θέση μας: Κατασκευασμένη πραγματικότητα

Διαβάστε online την «κυριακάτικη δημοκρατία» ,εδώ

Διαβάστε επίσης: 

►Δημ. Παπαγγελόπουλος: Δεν υπάρχει παραγραφή για δωροδοκία υπουργών

►Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για τα εργασιακά και την Υγεία

►Η σφαγή στον Μελιγαλά (το 1944) και η παραποίηση της Ιστορίας

►Αναβιώνει το ενιαίοαμυντικό δόγμα Ελλάδας - Κύπρου!

►Γλυκιά ζωή στην Παγκόσμια Τράπεζα παρέα με την κόρη του

►Ενα ΠΕΔΥ (μόλις) τριών ετών διασωληνωμένο!

►Παρελθόν η εγγυημένη (και πολυδιαφημισμένη) εθνική σύνταξη των 345 ευρώ

►Ελευθέριος Σκιαδάς: Η θεμελίωση της Τριανδρίας με ένα χρυσό σφυρί

►Ο πιο μεγάλος συλλέκτης έργων τέχνης είναι η Βουλή

►Σάββας Καλεντερίδης: Ας ξυπνήσουμε πριν να είναι πάρα πολύ αργά

►Γιώργος Χαρβαλιάς:Το bullying κατά των δραχμιστών

Φάρμακο που κοστίζει 20 ευρώ έφτασε να πωλείται 1.900 € (!!!), επιβαρύνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία με ένα δισ. € ετησίως

Από τον
Ανδρέα Καψαμπέλη

Τον φάκελο Novartis ανοίγει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία», αποκαλύπτοντας συγκεκριμένα ντοκουμέντα που ήδη βρίσκονται υπό διερεύνηση για το πάρτι δισεκατομμυρίων με τα φάρμακα στη χώρα μας.
Για πρώτη φορά έρχονται στο φως έγγραφα με καταγγελίες που παρέμεναν θαμμένες για τις μεθοδεύσεις με τις οποίες σκευάσματα κυκλοφορούσαν επί χρόνια στην ελληνική αγορά -και συνεχίζουν να κυκλοφορούν- έως και 60 φορές πάνω από την πραγματική τιμή τους. Πρόκειται για έγγραφα και υπομνήματα που έχουν παραδοθεί σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες αδράνησαν, αλλά και στη σημερινή, η οποία προς το παρόν εξαγγέλλει ελέγχους σε βάθος, ενώ προχθές στη Βουλή ο κ. Τσίπρας, ο οποίος είναι ενήμερος για όλα αυτά, ανακοίνωσε τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής.

Για ένα και μόνο φάρμακο, από τα πιο γνωστά, η ετήσια επιβάρυνση για το Ελληνικό Δημόσιο ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από την αλληλογραφία επιστημόνων με την Πολιτεία, η οποία μάλιστα διεξαγόταν πολύ πριν ξεσπάσει δημοσίως το σκάνδαλο και απλώς «ψιθυριζόταν» στους διαδρόμους. Εν έτει 2013 ακόμη, καταγγελλόταν ότι, αν και το πραγματικό κόστος του δεν ξεπερνούσε τα 10-20 ευρώ, το φάρμακο αυτό είχε φτάσει να τιμολογείται σε μια «παραλλαγή» του με 1.900 ευρώ ανά δόση!

Αντιπαραθέσεις

Την περίοδο εκείνη, όπως και παλαιότερα, είχαν εκδηλωθεί εντός της ιατρικής κοινότητας έντονες αντιπαραθέσεις επιστημονικού περιεχομένου για τη χρήση, στη μία ή στην άλλη μορφή, του φαρμάκου αυτού. Υστερα από τις αποκαλύψεις των τελευταίων μηνών για αθέμιτες πρακτικές της Novartis, το θέμα έχει αποκτήσει άλλες διαστάσεις, υπό το πρίσμα των οποίων γίνεται και η έρευνα. Μάλιστα, η περίπτωση αυτή είναι μία από τις πρώτες που έδωσαν το έναυσμα στις ΗΠΑ για να αρχίσουν οι έλεγχοι στην πολυεθνική φαρμακευτική.

Η υπόθεση έχει ξεκινήσει από το 2005, όταν διαπιστώθηκε ότι το γνωστό φάρμακο Avastin, το οποίο χρησιμοποιείται ενδοφλεβίως για τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου, θεραπεύει και τους ασθενείς με βλάβες της ωχράς κηλίδος, οι οποίοι παλαιότερα έχαναν την όρασή τους.
Οσον αφορά τι επακολούθησε, αναλυτικό υπόμνημα παρέδωσε το 2013 ο καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Λαδάς στον τότε πρόεδρο του ΚΕΣΥ (και πρώην υφυπουργό της Ν.Δ.) Παναγιώτη Σκανδαλάκη, κοινοποιώντας το στον τότε πρόεδρο του ΕΟΦ Ιωάννη Τούντα και στον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Τον κ. Τούντα -ηγετικό στέλεχος σήμερα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης- είχε διαδεχτεί στην προεδρία του ΕΟΦ ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Λυντζέρης, στο γραφείο του οποίου έγινε πρόσφατα έφοδος από τις Αρχές, στο πλαίσιο των ερευνών για το σκάνδαλο της Novartis. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάλογη έρευνα έγινε και στον κ. Τούντα.

Κατά την περιγραφή Λαδά, μόλις η ανακάλυψη αυτή έγινε αντιληπτή, μέσα σε χρόνο ρεκόρ για τα ιατρικά χρονικά, η ίδια εταιρία, η Genetech, παρασκεύασε (το 2006) παραλλαγή του φαρμάκου, το Lucentis, το οποίο κυκλοφορεί από τη Novartis. «Από κάθε φιαλίδιο του Anastin μπορούν να εξαχθούν 40-50 δόσεις για κάθε ενδοφλέβια έγχυση, με αποτέλεσμα το κόστος ανά θεραπεία να είναι περίπου μόλις 10-20 ευρώ. Το Lucentis κυκλοφορεί σε συσκευασία μίας δόσης για ενδοφλέβια έγχυση και τιμολογήθηκε αρχικά 1.900 ευρώ ανά δόση, ενώ σήμερα τιμολογείται στην Ευρώπη περίπου 1.000 ευρώ ανά δόση. Το ελληνικό Δημόσιο προχώρησε σε μείωση του ποσού που πληρώνει ανά δόση σε περίπου 700 ευρώ» αναφέρει το υπόμνημα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο αριθμός των θεραπευομένων στον ελληνικό πληθυσμό με συναφείς παθήσεις ανέρχεται σε 150-200.000 άτομα. Δεδομένου ότι καθένας θα χρειαστεί 6-12 ενέσεις ετησίως, το κόστος πλησιάζει το εκπληκτικό ποσό του 1.000.000.000 ετησίως. Το αντίστοιχο κόστος του Anastin θα ήταν 5 ή το πολύ 7.000.000 ευρώ». Κάνοντας λόγο για κολοσσιαίο σκάνδαλο εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων, επικαλείται και τον κορυφαίο καθηγητή Οφθαλμολογίας στο Μαϊάμι των ΗΠΑ Rosenfeld, ο οποίος έχει μιλήσει για απάτη που διενεργείται από τις φαρμακευτικές εταιρίες με τη συνέργεια διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών. Ο Rosenfeld έχει δηλώσει επίσης ότι σε όποια χώρα δεν χορηγείται το φθηνό φάρμακο, όπως και το ακριβό, οι αρμόδιοι υπουργοί πρέπει να ελεγχθούν!

Η εταιρία υπέβαλε για έγκριση μόνο το ακριβό σκεύασμα «κρύβοντας» το φθηνό

Ο αντίλογος που εύλογα προκύπτει από τη σχετική αλληλογραφία αφορά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των σκευασμάτων. Ως προς αυτό, τον Φεβρουάριο του 2012, το Δ.Σ. της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρίας αποφαινόταν ομόφωνα ότι τα αποτελέσματα από τη χρήση του φθηνού φαρμάκου, όπως γίνεται σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, θα ήταν αναμφιβόλως θεαματικά στον περιορισμό της οικονομικής δαπάνης. Αλλωστε, πολλαπλές μελέτες σε Βρετανία, Γαλλία και Αυστρία αναφέρουν, παρά τις επιφυλάξεις της Novartis, αντίστοιχη της Αμερικής (CATT) καθώς και άλλων 4.000 μελετών ότι τα δύο φάρμακα είναι ισοδύναμα σε αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Ωστόσο, η χρήση του στον δημόσιο περισσότερο και λιγότερο στον ιδιωτικό τομέα Υγείας αναστέλλεται σοβαρά από το γεγονός ότι το φθηνό δεν είναι προς το παρόν εγκεκριμένο διεθνώς καθώς και στη χώρα μας».

Η εξήγηση που δίνει στο υπόμνημά του ο κ. Λαδάς είναι ότι, ενώ η ίδια εταιρία παράγει και τα δύο φάρμακα, υποβάλλει για έγκριση μόνο το ακριβότερο, ισχυριζόμενη ότι το φθηνό δεν έχει εγκριθεί, άρα είναι off-label, ενώ εσκεμμένα ποτέ δεν έχει υποβάλει φάκελο προς έγκριση του φθηνού φαρμάκου!
Εχει προηγηθεί από το 2009 επιστολή προς την Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία και του χειρουργού Θ. Μούτου, ο οποίος επισήμαινε την προσπάθεια της Novartis να προωθήσει με μεθόδους στα όρια του θεμιτού το ακριβό φάρμακο, το οποίο χορηγείται από την Πολιτεία δωρεάν χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου, σε αντίθεση με το φθηνό για το οποίο οι ασθενείς επιβαρύνονται τη συμμετοχή. Οπως ανέφερε, «εάν η εταιρία επιδίωκε την αδειοδότηση του φθηνού φαρμάκου, το εμπορικό κέρδος της θα ήταν 20-30 ευρώ ανά χρήση, δηλαδή “ψίχουλα”».

Στρεφόμενος προς την Οφθαλμολογική Εταιρεία, σημείωνε επίσης με νόημα: «Εάν οι χορηγίες και η βοήθεια προς το επιστημονικό μας όργανο από τη Novartis είναι συναρτημένη με την παθητική ή την ενεργητική μας βοήθεια, ενάντια στην καλύτερη δυνατή κλινική και κοινωνική μας κρίση, προκειμένου να προσποριστεί κολοσσιαία ποσά από τα Ταμεία Υγείας για άκρως αμφιλεγόμενη βελτίωση στη θεραπεία πάθησης που ήδη θεραπεύεται ικανοποιητικά από το ήδη υφιστάμενο φάρμακο, τότε φυσικά πρέπει να αρνηθούμε γιατί, αντί μεριδίου, γινόμαστε συνένοχοι σε άδικη -αν όχι στα όρια της παρανομίας- και βλαπτική για το δημόσιο συμφέρον πράξη». Στο ίδιο μήκος κύματος. ο κ. Λαδάς συμπληρώνει ότι «με μια σειρά έωλων επιχειρημάτων και πολλών ανταλλαγμάτων η εταιρία Novartis προσπαθεί έκτοτε να πείσει τους οφθαλμιάτρους να χρησιμοποιούν το κατά 60 φορές ακριβότερο φάρμακό της...»