«Ψηφίστε τα πρώτα μέτρα και ύστερα βλέπουμε» λένε (τώρα) οι δανειστές!

Μόνο σε μια καλή δήλωση ελπίζει η κυβέρνηση στο σημερινό Eurogroup. Ρυθμοί χελώνας στην αξιολόγηση. Η ασυλία των τραπεζικών στελεχών, μεγάλο «αγκάθι». 

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Σε ένα ανακοινωθέν που θα αναγνωρίζει ότι έχει συντελεστεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου και σε μια συμφωνία για την ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των πιστωτών στην Αθήνα προσβλέπει πια μόνο η κυβέρνηση στο σημερινό Eurogroup. Ωστόσο, ακόμη και αυτές οι προσδοκίες δεν είναι εύκολο να ευοδωθούν.

Το πρώτο βήμα για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – πιστωτών είναι η επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα. Για να γίνει όμως πράξη, οι δανειστές ζητούν σαφείς δεσμεύσεις και εκ των προτέρων νομοθέτηση κάποιων μέτρων που έχουν συμφωνηθεί (π.χ. εξωδικαστικός συμβιβασμός, ασυλία τραπεζικών στελεχών).
Πιο σκληρή στάση κρατάει η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία θεωρεί ότι όσα άκουσε από τον κ. Τσακαλώτο και τους συναρμόδιους υπουργούς κατά τον τελευταίο γύρο συνομιλιών στο «Χίλτον» σε αρκετές περιπτώσεις απείχαν πολύ απ’ όσα είχαν συμφωνηθεί στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Συνεπώς, για να βγάλει η κυρία Βελκουλέσκου εισιτήριο επιστροφής στην Αθήνα, χρειάζονται απτά δείγματα συμμόρφωσης στις επιταγές των δανειστών.

Τα μεγάλα μέτωπα των αλλαγών στα εργασιακά, της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, του πακέτου πρόσθετων μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ και των αντιμέτρων για την περίοδο μετά το 2018 παραμένουν ορθάνοιχτα. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν κατάφερε να μειώσει ούτε κατ’ ελάχιστον την απόσταση που το χωρίζει από τους δανειστές στα παραπάνω ακανθώδη ζητήματα κατά την τηλεδιάσκεψη της περασμένης Παρασκευής.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναχώρησε από χθες για τις Βρυξέλλες και θα επιχειρήσει να έχει σήμερα προπαρασκευαστικές επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup. Ωστόσο, ακόμη κι έτσι θεωρείται απίθανο να βελτιωθεί το κλίμα για τη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλούν ανοιχτά την τελευταία εβδομάδα για αδυναμία επίτευξης συνολικής συμφωνίας πριν από το Eurogroup της 22ας Μαΐου, προσπερνώντας και το άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε χθες στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» ότι «η τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup της Μάλτας», αλλά ακόμη και αυτή η εκτίμηση θεωρείται αισιόδοξη. Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε ότι οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά τάχθηκε υπέρ της μετεξέλιξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε «ευρωπαϊκό ΔΝΤ».

Χαμηλά ο πήχης στις Βρυξέλλες από τρία κυβερνητικά στελέχη 

Τις χαμηλές προσδοκίες να βγει «λευκός καπνός» στο σημερινό Eurogroup επιβεβαίωσαν με συνεντεύξεις τους τρεις κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, μεταφέροντας χρονικά την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς για τον Απρίλιο.

«Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η συνολική συμφωνία να επιτευχθεί εντός Απριλίου, ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες και με έμμεσο τρόπο, επιβεβαίωσε την απόσταση που χωρίζει σε κάποια ζητήματα την Αθήνα από το κουαρτέτο των θεσμών, λέγοντας ότι πρέπει «να γεφυρωθούν όσες διαφορές απομένουν στα ζητήματα της τεχνικής συμφωνίας και του δημοσιονομικού για το 2019, ώστε στο Eurogroup να αναγνωριστεί η πρόοδος που έχει συντελεστεί». Ωστόσο, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή μια κακή συμφωνία, πολλώ δε μάλλον μια συμφωνία η οποία θα υπερβαίνει τις αρχές της κυβερνητικής πλειοψηφίας», και «έκαψε» τα σενάρια για ψήφιση της συμφωνίας με τα επώδυνα μέτρα της β’ αξιολόγησης με αυξημένη πλειοψηφία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη, η οποία, αν και μίλησε για επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις, κράτησε… μικρό καλάθι. «Η κύρια απόκλιση εντοπίζεται σε ζητήματα που αφορούν τις εμμονές του ΔΝΤ και, κυρίως, τα ζητήματα σχετικά με τη διατήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου» είπε χαρακτηριστικά η Ολγα Γεροβασίλη, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι «στο Eurogroup θα δοθεί θετικό σήμα, ώστε με τις απαραίτητες συγκλίσεις για χρέος και πλεονάσματα να καταλήξουμε σε μια συνολική συμφωνία».

Την ευθύνη για τα απανωτά «ναυάγια» στις διαπραγματεύσεις Αθήνας – δανειστών επέρριψε εκ νέου στο ΔΝΤ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, υποστηρίζοντας ότι «όλη η περιπέτεια της β’ αξιολόγησης οφείλεται στην αμφιθυμία του ΔΝΤ αν θα μείνει ή όχι στο πρόγραμμα, αλλά και στην εμμονή του σε θέσεις που είναι ακραία νεοφιλελεύθερες και αντιευρωπαϊκές». Εμφανίστηκε κι αυτός κατηγορηματικά αντίθετος στην ψήφιση των μέτρων με αυξημένη πλειοψηφία (180 ψήφοι).

Στο τραπέζι η «εξίσωση» του ΦΠΑ για τις εκδόσεις

Την πρόταση τροποποίησης της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον ΦΠΑ, ώστε οι ηλεκτρονικές εκδόσεις, όπως τα ηλεκτρονικά βιβλία, οι ηλεκτρονικές εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά περιοδικά να μπορούν να επωφελούνται από μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, όπως και οι έντυπες εκδόσεις, θα εξετάσει αύριο το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin).
Η τροποποίηση αυτή επιδιώκεται παρά την ύπαρξη απόφασης που εξέδωσε στις 7 Μαρτίου το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την οποία έκρινε ότι η εξαίρεση από τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ των ηλεκτρονικώς παραδιδόμενων ψηφιακών βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών είναι συμβατή με την αρχή της ίσης μεταχείρισης.

Η οδηγία

Το δικαστήριο διαπίστωσε καταρχάς ότι, καθόσον η οδηγία περί ΦΠΑ αποκλείει την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην ηλεκτρονική παράδοση ψηφιακών βιβλίων, ενώ ταυτοχρόνως επιτρέπει την εφαρμογή τέτοιου μειωμένου συντελεστή στις παραδόσεις ψηφιακών βιβλίων επί κάθε υλικού υποθέματος, πρέπει να γίνει δεκτό ότι οι διατάξεις της εισάγουν διαφορετική μεταχείριση μεταξύ καταστάσεων οι οποίες είναι παρόμοιες υπό το πρίσμα του σκοπού προώθησης της ανάγνωσης, τον οποίο επεδίωκε ο νομοθέτης της Ενωσης, επιτρέποντας την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε ορισμένα είδη βιβλίων.
Το δικαστήριο έκρινε ότι το μέτρο αυτό είναι κατάλληλο για την επίτευξη του σκοπού που επιδιώκει το ιδιαίτερο καθεστώς ΦΠΑ του ηλεκτρονικού εμπορίου.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα