«Ποια γκάλοπ; Η λαϊκή βγάζει πρωθυπουργό»

Κραυγή απόγνωσης από τους καταναλωτές, που δυσκολεύονται ακόμη και για τα απαραίτητα. Σε δεινή θέση και οι παραγωγοί

Ρεπορτάζ
Στ. Βασιλόπουλος
Φωτό: Χρήστος Ζήνας

Εγκλωβισμένα στη «μέγγενη» των μνημονιακών μέτρων βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά, που προσπαθούν να «αποκρούσουν» τη φορολαίλαπα και να επιβιώσουν σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής ασφυξίας. Με αμοιβές «ρεγάλο» και συντάξεις κουτσουρεμένες, οι καταναλωτές μετρούν πλέον και το τελευταίο ευρώ τους και γεμίζουν το καρότσι της λαϊκής με τα απολύτως απαραίτητα. «Εχουμε περιορίσει τις αγορές μας στη λαϊκή αγορά, διότι πρέπει να στηρίξουμε και τα παιδιά μας. Αλλά και πάλι θέλουμε περίπου 40-50 ευρώ την εβδομάδα για φρούτα και λαχανικά, που είναι πολλά, αν προστεθούν στα υπόλοιπα έξοδα που έχουμε μέσα στον μήνα» λέει στη «δημοκρατία» η κυρία Ελένη, που φοβάται ότι, μετά τη συμφωνία με τους δανειστές, η σύνταξή της θα οδηγηθεί -και πάλι- στην «κλίνη του Προκρούστη».

«Περικοπές έχουμε κάνει όλοι. Εγώ αγοράζω αυτά που χρειάζομαι περισσότερο και επιλέγω με βάση την τιμή, αλλά και την ποιότητα» δηλώνει η κυρία Πηνελόπη, μητέρα τριών παιδιών, η οποία αποφεύγει -όπως η συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών- τα (πανάκριβα) εκτός εποχής φρούτα και λαχανικά.
Συγκρατημένη στις αγορές της είναι και η κυρία Δομνήκη Νάστου, η οποία, αν και θεωρεί τις τιμές φυσιολογικές, δεν έχει τη δυνατότητα για… πολυτέλειες. «Ποια γκάλοπ και δημοσκοπήσεις; Στη λαϊκή φαίνονται οι τάσεις της κοινής γνώμης. Πρωθυπουργό βγάζει η λαϊκή» σχολιάζει ο κ. Σωτήρης, άνεργος τα τελευταία τρία χρόνια.

Σε δεινή κατάσταση έχουν περιέλθει, όπως λένε, και οι παραγωγοί που βλέπουν τους καταναλωτές να σκύβουν πάνω από τους πάγκους και να ψωνίζουν… με τα μάτια. «Οι πελάτες μας είναι κυρίως άνεργοι, χαμηλόμισθοι και συνταξιούχοι, και δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τα λεφτά που παίρνουν. Εγώ φτάνω να δίνω 40 λεπτά το κουνουπίδι, αλλά και πάλι δεν το αγοράζουν.

Στους πάγκους το μεσημέρι

Ο κόσμος πλέον δεν μπορεί να πάρει ούτε τα φτηνά» σημειώνει ο παραγωγός Παναγιώτης Μουστάκης, που πουλάει κάθε Πέμπτη τα προϊόντα του στη λαϊκή αγορά του Ζωγράφου. «Πολλοί καταναλωτές επισκέπτονται τους πάγκους το μεσημέρι, όταν τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πιο φτηνά ή δίνονται ακόμα και δωρεάν. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι ο κόσμος γνωρίζει ότι η ποιότητα των προϊόντων δεν είναι η ίδια με το πρωί» τονίζει από την πλευρά του ο 18χρονος Ξενοφώντας, επαγγελματίας πωλητής.

Τιμές δύο ταχυτήτων βρίσκουν οι νοικοκυρές στις λαϊκές αγορές, καθώς ντομάτες, μαρούλια, κουνουπίδια, μήλα, πορτοκάλια, πατάτες, χόρτα και μυρωδικά (μαϊντανός, άνηθος κ.ά.) κινούνται στα συνηθισμένα επίπεδα, ενώ τα εκτός εποχής είναι απλησίαστα. Ενδεικτικά, έξι αγκινάρες πωλούνται 5 ευρώ, οι πιπεριές από 2,5 έως 3,5 ευρώ το κιλό, οι μελιτζάνες από 2 ευρώ το κιλό και τα φασολάκια (μπαρμπούνια και τσαουλιά) 6 ευρώ το κιλό.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα