Ενα άλυτο μυστήριο 34 ετών

Παραμένει ανεξιχνίαστη η άνανδρη δολοφονία του εκδότη της «Βραδυνής» Τζ. Αθανασιάδη τον Μάρτιο του 1983

Αλυτο μυστήριο παραμένουν έως σήμερα, 34 χρόνια μετά την άνανδρη δολοφονία του εκδότη της εφημερίδας «Η Βραδυνή» Τζώρτζη Αθανασιάδη, τα κίνητρα που όπλισαν τα χέρια των δολοφόνων. Σαν χθες, στις 19 Μαρτίου του 1983, ο Τζώρτζης Αθανασιάδης δολοφονήθηκε μέσα στο γραφείο του στην εφημερίδα «Η Βραδυνή», στην οδό Πειραιώς, στην Ομόνοια.

Ο εκτελεστής μπήκε στο κτίριο σαν κύριος, έφτασε στο γραφείο του εκδότη και τον πυροβόλησε τρεις φορές. Μετά τη δολοφονία, κι ενώ οι υποψίες των περισσοτέρων στρέφονταν προς τη 17 Νοέμβρη, μια γυναίκα τηλεφώνησε στην εφημερίδα και είπε ότι την ευθύνη για τη δολοφονία του Αθανασιάδη αναλαμβάνει η οργάνωση Αντιστρατιωτική Πάλη. Είπε ακόμα ότι στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Αιόλου είχε αφεθεί προκήρυξη της οργάνωσης, η οποία πράγματι βρέθηκε στο σημείο όπου υπέδειξε η άγνωστη.

Ομως η «αναγγελία» της άγνωστης ήταν ψευδής, καθώς η οργάνωση με τίτλο Αντιστρατιωτική Πάλη υπήρχε, αλλά δραστηριοποιούνταν απολύτως ειρηνικά στο κίνημα που γνώριζε τότε άνθηση, εναντίον της υποχρεωτικής στράτευσης, εκδίδοντας μάλιστα και σχετική εφημερίδα. Μετά το γεγονός η «πραγματική» Αντιστρατιωτική Πάλη διέψευσε οργισμένα την ανάμειξή της στην υπόθεση και έκτοτε ουδέποτε προέκυψαν στοιχεία εις βάρος των μελών της.

Δυόμισι χρόνια μετά τη δολοφονία του, τον Σεπτέμβριο του 1985, η Ασφάλεια Αττικής της ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε τον πράκτορα της (τότε) ΚΥΠ Ντάνο Κρυστάλλη, ο οποίος διοικητικά ανήκε απευθείας στον τότε διευθυντή Ασφαλείας της ΚΥΠ, συνταγματάρχη Ι. Αλεξάκη, καθώς στο σπίτι του είχαν βρεθεί αδημοσίευτες προκηρύξεις της Αντιστρατιωτικής Πάλης που δήθεν είχε αναλάβει την ευθύνη της δολοφονίας του Τζ. Αθανασιάδη.

Ο Ντάνος Κρυστάλλης δήλωσε ότι με εντολή της ΚΥΠ είχε διεισδύσει στην οργάνωση και έτσι βρέθηκαν στα χέρια του οι αδημοσίευτες προκηρύξεις. Ωστόσο δεν αποδείχθηκε ποτέ η αλήθεια και το δικαστήριο κατέληξε στο ότι ο Ντ. Κρυστάλλης δεν είχε «συμπράξει» στη δολοφονία του Αθανασιάδη, χωρίς ποτέ να βρεθούν οι υπαίτιοι…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα