Παπαγγελόπουλος: Σε κοινή γραμμή με Παυλόπουλο για την ευθύνη υπουργών

Το σαφέστατο μήνυμα ότι δεν υπάρχει παραγραφή για δωροδοκία υπουργών έστειλε, μέσω της «κυριακάτικης δημοκρατίας», ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σε όσους επιχειρούν να «πατήσουν» στο άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών για να πετύχουν την αθώωσή τους.
Με τη συνέντευξή του απάντησε, μεταξύ άλλων, σε όσους -όπως είπε- «κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με περιπτώσεις όπως, π.χ., αυτή του Γιάννου Παπαντωνίου αλλά και με άλλες υποθέσεις, που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν υπουργούς της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, θα επιχειρήσει επικοινωνιακή καταιγίδα άνευ ουσίας, γιατί οι υποθέσεις έχουν παραγραφεί».

Ο νόμος

Για το ζήτημα, λοιπόν, της παραγραφής, υπογράμμισε ότι «πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών αφορά πράξεις πολιτικών προσώπων που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, και όχι οποιαδήποτε άλλη πράξη» και πρόσθεσε: «Δεν μου περνά από το μυαλό ότι ο νομοθέτης θεωρεί ότι ανάγεται στα καθήκοντα του υπουργού η δωροδοκία ή οποιαδήποτε άλλη αξιόποινη πράξη».

Η άποψη αυτή συνάδει με παρόμοιες απόψεις που έχουν εκφράσει επιφανείς νομικοί και συνταγματολόγοι, με κορυφαίο τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001, ο κ. Παυλόπουλος τόσο ως βουλευτής όσο και ως υπουργός υποστήριζε σταθερά, σε όλες τις σχετικές συζητήσεις στη Βουλή, ότι το ειδικό προστατευτικό καθεστώς για τους υπουργούς ισχύει μόνο για ποινικά αδικήματα που τελέσθηκαν «κατά την άσκηση των καθηκόντων τους». Οταν δηλαδή η αρμοδιότητα χρησιμοποιήθηκε από τους υπουργούς προσχηματικά για να διευκολύνει την τέλεση του ποινικού αδικήματος.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το προστατευτικό καθεστώς του άρθρου 86 του Συντάγματος, όπως έχει επισημάνει ο κ. Παυλόπουλος, καλύπτει μόνο ποινικά αδικήματα, όπως η παράβαση καθήκοντος και η απιστία περί την υπηρεσία, που συνδέονται άμεσα με την άσκηση καθηκόντων εκ μέρους των υπουργών και σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη δωροδοκία, ενεργητική και παθητική, πολύ περισσότερο δε το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Με την άποψη αυτή του κ. Παυλόπουλου είχε συνταχθεί στη Βουλή και ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, κατά τη συζήτηση των τροποποιήσεων του νόμου περί ευθύνης υπουργών και του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο Siemens, το 2011.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα