Στην ΕΛ.ΑΣ. ο έλεγχος μετρό - ΗΣΑΠ

Ο Χρήστος Σπίρτζης προανήγγειλε την υπογραφή σύμβασης με την Αστυνομία για φύλαξη σταθμών και εγκαταστάσεων

Την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Ελληνική Αστυνομία για τη φύλαξη των σταθμών και του δικτύου του μετρό και του ΗΣΑΠ προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος άφησε αιχμές εναντίον ιδιωτικών εταιριών για τις καταστροφές ακυρωτικών μηχανημάτων.

Διαπιστώνοντας ότι η... επιστράτευση «κρυφών» αστυνομικών για την αποτροπή των βανδαλισμών και τον εντοπισμό των δραστών δεν έλυσε το πρόβλημα, το υπουργείο Υποδομών αποφάσισε να αναθέσει επισήμως στην Αστυνομία τον πλήρη έλεγχο των εγκαταστάσεων του μετρό και του ΗΣΑΠ, δείχνοντας (επί της ουσίας) την έξοδο στις εταιρίες που έχουν σήμερα την ευθύνη της φύλαξης.

«Εκκρεμεί να γίνει μια σύμβαση της Αστυνομίας με τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών, και για τους σταθμούς του μετρό και για άλλες εγκαταστάσεις. Το πολιτικό σύστημα της χώρας, μέχρι που βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, ανέχθηκε πολλά πράγματα στις αστικές συγκοινωνίες. Ανέχτηκε να υπάρχουν πλαστά εισιτήρια, να υπάρχουν εργολάβοι για τη φύλαξη, εργολάβοι για την καθαριότητα, πρόχειροι διαγωνισμοί για τα ανταλλακτικά.

Οταν αυτή η κυβέρνηση άρχισε να μην ανέχεται πράγματα και να πηγαίνει σε μια άλλη λογική, ξαφνικά άρχισαν οι καταστροφές στους σταθμούς του μετρό.

Εκτός από τους χούλιγκαν και τις ομάδες που για ιδεολογικούς λόγους έχουν μια τέτοια δραστηριότητα, υπάρχουν κάποιοι που καρπώνονται από το να μην μπει το ηλεκτρονικό εισιτήριο» ανέφερε ο κ. Σπίρτζης.

Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Υποδομών, ο «λογαριασμός» των βανδαλισμών σε λεωφορεία και σταθμούς του μετρό και του ΗΣΑΠ δεν είναι τόσο βαρύς όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί: «Δεν είναι δυσβάστακτο το κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο. Οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός είναι, στην πλειοψηφία τους, ασφαλισμένα».