Τράπεζες: Στο προσκήνιο πάλι οι συγχωνεύσεις!

Εκπορεύονται από Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη λόγω της αρνητικής εικόνας των πιστωτικών ιδρυμάτων

Από τον
Στ. Κ. Χαρίτο

Επανέρχονται τα σενάρια συγχωνεύσεων των τραπεζών, υποκινούμενα από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, εξαιτίας των ανησυχητικών στοιχείων που πρόκειται να δουν τις επόμενες ημέρες το φως της δημοσιότητας. Ο συνδυασμός που δημιουργείται από την εκροή καταθέσεων, η οποία έως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου -σύμφωνα με πληροφορίες- είχε ξεπεράσει τα 3,1 δισ. ευρώ, και τα «κόκκινα» δάνεια, άνω των 110 δισ. ευρώ, προμηνύουν εξελίξεις.

Ο πονοκέφαλος που αντιμετωπίζουν την περίοδο αυτή οι τραπεζίτες έχει να κάνει με δύο νούμερα: 118 δισ. ευρώ καταθέσεις στις τράπεζες και 110 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια, για 55 δισ. ευρώ των οποίων -μόνο- έχουν σχηματιστεί προβλέψεις. Κορυφαία τραπεζική πηγή σε συστημική τράπεζα αναφέρει, μιλώντας στη «δημοκρατία»: «Για το 2017 τα business plans που είχαν εκπονηθεί βασίζονταν στο σενάριο ότι η αξιολόγηση θα έχει κλείσει και ότι η χώρα θα περνούσε σε ρυθμούς ανάπτυξης. Τίποτε από τα δύο δεν έχει συμβεί».

Στο πλαίσιο αυτό, το Σαββατοκύριακο είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες περί νέων συγχωνεύσεων μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Πληροφορίες, οι οποίες προφανώς διακινούνται από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, αφού οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν τίποτε το σχετικό, καθώς στην ουσία δεν κινούν οι ίδιες τα νήματα.

Σ' αυτή τη φάση, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές στη «δημοκρατία», εκτός από τα «κόκκινα» δάνεια και το πρόβλημα της εκροής των καταθέσεων, υπάρχει και ο εγκλωβισμός των μετόχων, όπως ο Πρεμ Γουάτσα της Fairfax στη Eurobank, όπου σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς χάνει περισσότερα από 70.000.000 ευρώ, ενώ χρήματα χάνει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που ελέγχει άνω του 40% στην Εθνική και άνω του 26% στην Πειραιώς. Μάλιστα, έλεγαν χαρακτηριστικά στη «δημοκρατία»: «Τι είδους συγχωνεύσεις θα είναι αυτές, όταν το Δημόσιο και οι βασικοί μέτοχοι δεν συμφωνούν καν για τις αλλαγές στις διοικήσεις;»