Η Σκοτσέζα πρωθυπουργός επιμένει σε δημοψήφισμα για αποχώρηση της χώρας

«Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία θα γίνει» δήλωσε κατηγορηματικά η Σκοτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον (φωτό) κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας, που διεξήχθη στο Αμπερντίν το Σαββατοκύριακο.
«Επαφίεται στη Σκοτία να επιλέξει το μέλλον της, ώστε να μη συρθεί εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης από μια συντηρητική κυβέρνηση που ακολουθεί την οδό ενός σκληρού, καταστροφικού Brexit» δήλωσε η Στέρτζον.

Την περασμένη εβδομάδα, η επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας είχε προκαλέσει την οργή του Λονδίνου με την ανακοίνωσή της ότι σκοπεύει να προκηρύξει δημοψήφισμα στα τέλη του 2018 ή στις αρχές του 2019.

Η Τερέζα Μέι έσπευσε να δηλώσει ότι η στιγμή δεν είναι κατάλληλη για κάτι τέτοιο, καθώς η χώρα θα πρέπει να επικεντρωθεί στις διαπραγματεύσεις για το Brexit που προμηνύονται δύσκολες. «Θα ήταν πλήγμα για τη δημοκρατία» να μπλοκαριστεί το δημοψήφισμα από το Λονδίνο, είπε η Στέρτζον, καταγγέλλοντας την αδιαλλαξία της Μέι. Ωστόσο, η Στέρτζον δήλωσε πρόθυμη να συζητήσει το χρονοδιάγραμμα του δημοψηφίσματος, αλλά τόνισε ότι αυτό δεν θα εξαρτηθεί από το τι είναι βολικό για την Ντάουνινγκ Στριτ.
Στο μεταξύ, μιλώντας σε εκπομπή του Sky News, η Στέρτζον δήλωσε ότι αμέσως μετά το Brexit η Σκοτία θα καταθέσει αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.