Ημέρες λατρευτικής μουσικής

Πλήθος εκδηλώσεων για τα Θεία Πάθη θα γίνουν από τις 23 Μαρτίου στις νέες εγκαταστάσεις της Λυρικής

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Ποδαρικό με… λατρευτική μουσική για την Εθνική Λυρική Σκηνή. Ο πολιτιστικός οργανισμός αρχίζει τη δοκιμαστική λειτουργία του στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του στο Φαληρικό Δέλτα με μια θεματική ενότητα (Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής) πλήρως εναρμονισμένη με το κλίμα των ημερών.
Από τις 23 Μαρτίου έως τις 9 Απριλίου η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ θα φιλοξενήσει συναυλίες, παραστάσεις μουσικού θεάτρου αλλά και δράσεις, όλες γύρω από το θέμα της λατρείας. Το ενδιαφέρον είναι δε πως το εν λόγω πρόγραμμα (σε επιμέλεια του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργου Κουμεντάκη και του συνθέτη Μάρκελλου Χρυσικόπουλου) θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, ενώ φέτος είναι αφιερωμένο στα «Ανθρώπινα και Θεία Πάθη».

Η πρεμιέρα των «Ημερών Λατρευτικής Μουσικής» θα γίνει την Πέμπτη με την παρουσίαση του μουσικού έργου «Communio», σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου και μουσική διεύθυνση Μάρκελλου Χρυσικόπουλου. Οι δύο δημιουργοί μαζί με το μπαρόκ σύνολο Latinitas Nostra προτείνουν μια νέα ανάγνωση του «Ασματος Ασμάτων», εν είδει μουσικοθεατρικού δρώμενου. Συμμετέχουν οι Μαρία Παλάσκα, Γεώργιος Σταύρου, Μαριάννα Πολυχρονίδη και Νικόλας Παπαγιάννης.

Στις 29 και 30 Μαρτίου η ομάδα Teatri 35 θα παρουσιάσει το εικαστικό δρώμενο «Caravaggio: Ζώσες εικόνες», στο οποίο γνωστοί πίνακες του «καταραμένου» ζωγράφου ζωντανεύουν επί σκηνής. Στη δράση μετά… μουσικής μετέχουν οι Δ. Καρακαντάς, Θεόδωρος Κίτσος και Δήμος Γκουνταρούλης. Στις 31/3 και 1/4 ο κωμικός Δ. Δημόπουλος συμπράττει με το σύνολο ExSilentio σε μια παραγωγή στην οποία σημαντικές θεολογικές έννοιες προσεγγίζονται με εντελώς απροσδόκητα εργαλεία, ενώ στις 2 Απριλίου η Μαρία Φαραντούρη μαζί με την υψίφωνο Βασιλική Καραγιάννη και τον βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο θα μας παρουσιάσει κύκλους τραγουδιών των Μίκη Θεοδωράκη και Γιώργου-Εμμανουήλ Λαζαρίδη.

Στις 4 και 5 Απριλίου τέσσερις γνωστοί συγγραφείς αντιτάσσουν τη δημιουργική ματιά τους πάνω στα βασικά κείμενα της χριστιανοσύνης δημιουργώντας νέα γραπτά κείμενα. Τα έργα θα αποδώσει η ηθοποιός Ράνια Οικονομίδου.

Τη σχέση της όπερας του Μπέλα Μπάρτοκ «Ο πύργος του Κυανοπώγωνα» με την πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά διερευνά η παράσταση της 6ης Απριλίου «Ο Κυανοπώγωνας στη Via Crucis» και σε αυτήν συνδυάζονται τρία… μουσικά όργανα: το πιάνο, το πριόνι και το σφυρί.
Η «Μικρή επίσημη λειτουργία» του Ροσίνι θα παρουσιαστεί στις 7 και 9 Απριλίου. Ακόμη, στις 8 Απριλίου, στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, θα πραγματοποιηθεί μια συναυλία της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας, με θρησκευτικούς ύμνους.


{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα