Τι θα συμβεί στη Ν. Υόρκη αν πέσουν δύο ατομικές βόμβες

Προσομοίωση πυρηνικής καταστροφής για να ερευνηθεί πώς θα αντιδράσουν κάτοικοι, Αρχές

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Τι θα συνέβαινε, άραγε, αν έπεφτε μια ατομική βόμβα στο Μανχάταν; Πώς θα αντιδρούσαν οι Νεοϋορκέζοι και τι θα έκαναν οι Αρχές;

Την απάντηση επιχειρούν να δώσουν Αμερικανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Μέισον της Βιρτζίνια, οι οποίοι φιλοδοξούν να προσομοιάσουν σε ένα εξαιρετικά σύνθετο προσωποποιημένο υπολογιστικό μοντέλο πώς θα αντιδράσουν 20.000.000 κάτοικοι της αμερικανικής μητρόπολης σε περίπτωση ρίψης στο έδαφός της δύο ατομικών βομβών 10 χιλιοτόνων, περίπου της μισής ισχύος δηλαδή από εκείνες που έπεσαν και ισοπέδωσαν τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι!

Οι ιθύνοντες του προγράμματος, ο καθηγητής Γουίλιαμ Κένεντι και ο ερευνητής Αντριου Κρουκς, εκτιμούν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι επιζώντες δεν θα έτρεχαν πανικόβλητοι στριγκλίζοντας στους δρόμους, όπως ίσως θα αρεσκόταν να απεικονίσει τις στιγμές μετά τον βομβαρδισμό ένας σκηνοθέτης του Χόλιγουντ, αλλά, αντίθετα, θα ακολουθούσαν σε μεγάλο βαθμό τις εντολές που θα τους είχαν δώσει οι τοπικές Αρχές.

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό αναλύοντας δεδομένα για το πώς αντιδρούν οι άνθρωποι στις καταστροφές από σχετικές αναφορές των αμερικανικών Αρχών αλλά και από μαρτυρίες επιζησάντων.

«Αναφορές από την 11η Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη έδειξαν ότι όταν ζητήθηκε από τους πολίτες να εκκενώσουν τα κτίρια, κατέβαιναν ήσυχα δεκάδες σκαλιά, βοηθώντας ο ένας τον άλλον. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις στις οποίες τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά, όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση του τυφώνα “Κατρίνα” στη Νέα Ορλεάνη, όπου οι πληγέντες έφτασαν στο σημείο να πυροβολούν ανθρώπους που προσπαθούσαν να τους βοηθήσουν» σημειώνει ο καθηγητής Κένεντι σε συνέντευξή του στο περιοδικό «The Atlantic». Κάποιοι θα βοηθούσαν τραυματισμένους ανθρώπους στους δρόμους, ενώ άλλοι θα έσπευδαν να συναντήσουν τους δικούς τους, αναφέρει.

Για την ανάπτυξη του υπολογιστικού μοντέλου οι ερευνητές έλαβαν επιχορήγηση ύψους 483.164 ευρώ από την Υπηρεσία Μείωσης Απειλής των ΗΠΑ (DTRA). Η συνέντευξη του καθηγητή Κένεντι δημοσιεύτηκε μερικές ημέρες πριν από την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι διεξήγαγε επιτυχώς δοκιμές ενός νέου κινητήρα πυραύλων υψηλής απόδοσης, με τον Κιμ Γιονγκ Ουν να κάνει λόγο για την «αναγέννηση» της πυραυλικής βιομηχανίας της χώρας του.