Λαϊκοί πρωθυπουργοί και γυάλινος κόσμος

«Ποια γκάλοπ και δημοσκοπήσεις; Στη λαϊκή φαίνονται οι τάσεις της κοινής γνώμης. Πρωθυπουργό βγάζει η λαϊκή».

Αυτό είπε ο κ. Σωτήρης στη «δημοκρατία» αναφορικά με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης και την πραγματική πηγή δύναμης κάθε πολιτικού που ήταν, είναι και παραμένει ο λαός.

Ρεπόρτερ της εφημερίδας μας συνάντησε αυτόν τον άνθρωπο και πολλούς άλλους σε λαϊκή αγορά της Αθήνας και ζήτησε την άποψή τους για την ολοένα και δυσκολότερη καθημερινή πάλη τους με το τέρας της ανάγκης.

Και οι πελάτες των λαϊκών αγορών και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτές δείχνουν να έχουν πιο άμεση, ξεκάθαρη και σφαιρική άποψη για την πολιτική κατάσταση της χώρας από τους «τεχνοκράτες» που υπολογίζουν αριθμούς και τους «μαγειρεύουν» κατά τα συμφέροντα των εντολέων τους, αλλά και τους δημοσκόπους, που δεν έχουν πάψει να διαψεύδονται στις… προβλέψεις τους για την έκβαση των εκλογικών αναμετρήσεων.

Ενα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η άρχουσα τάξη της πατρίδας μας αλλά και του συνόλου των χωρών της Δύσης είναι η απόσταση που έχουν αφήσει να δημιουργηθεί μεταξύ εκείνων και του εκλογικού σώματος.

Οι πολίτες και οι διάφορες ελίτ (πολιτική, πνευματική, οικονομική) ζουν βίους παράλληλους. Οι δρόμοι τους τέμνονται μόνο όποτε επανασχεδιάζεται ο χάρτης των συμφερόντων των προνομιούχων. Τότε ζητείται η «βοήθεια του κοινού». Οι πολίτες, η μόνη γεννήτρια και πάροχος δυνάμεως σε αυτούς που αποκαλούνται ισχυροί, παρέχουν την ψήφο τους, τα χρήματά τους και την προτίμησή τους σε όσους αυτολανσάρονται ως οι ιδανικότεροι εκπρόσωποί τους και διεκδικούν τη διαχείριση των πόρων του κράτους και του λαού.

Και έπειτα από τη διαδικασία του «ξαναμοιράσματος» της τράπουλας οι ισχυροί εξαφανίζονται. Η επικοινωνία μαζί τους είναι αδύνατη. Είναι απασχολημένοι. Ακούν με προσοχή τους «ειδικούς» που ερμηνεύουν τις απόψεις των πολλών. Ζουν σ’ έναν κόσμο γυάλινο, κατασκευασμένο. Και στις λαϊκές αγορές γίνονται οι ζυμώσεις για τον επόμενο πρωθυπουργό. Που θα έχει μάθει να ακούει τον λαό – ή, τουλάχιστον, έτσι θα φαίνεται…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα