Υπόκλιση του ΝΑΤΟ στον «σουλτάνο»

Οι «σύμμαχοι» εξαίρεσαν τη Λήμνο από στρατιωτική άσκηση έπειτα από απαίτηση του Ερντογάν! Αποσύρθηκε η Ελλάδα

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Tην ώρα που ο Ερντογάν προκαλεί με τη στάση του ολόκληρη την Ευρώπη, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υποκλίνεται στον «σουλτάνο» και υιοθετεί πλήρως την αξίωση της Τουρκίας περί «αποστρατιωτικοποιημένων» νησιών στο Αιγαίο! Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να εξαιρέσει τη Λήμνο από προγραμματισμένη άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου επ’ ωφελεία της Ελλάδας, έπειτα από απαίτηση της Τουρκίας.

Η πρόκληση από πλευράς της Συμμαχίας έρχεται τη στιγμή που το ΝΑΤΟ περιπολεί στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και διαπιστώνει ιδίοις όμμασι τις προκλήσεις της Αγκυρας, όπως και την πολεμική ρητορική του καθεστώτος Ερντογάν με αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των 18 ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Το υπουργείο Εξωτερικών έστειλε διάβημα διαμαρτυρίας στο ΝΑΤΟ, που αργοπορημένα ενημέρωσε την Ελλάδα για την αποδοχή των τουρκικών απαιτήσεων.
Παρά τις αντιδράσεις σε διπλωματικό και σε στρατιωτικό επίπεδο, η Συμμαχία δεν άλλαξε τον σχεδιασμό της και ανάγκασε τη χώρα μας να αποσυρθεί από την άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου που διεξάγεται από 20 έως 22 Μαρτίου.

Πρόκειται για μία άσκηση επ’ ωφελεία των Ενόπλων Δυνάμεων και αυτό γιατί, σύμφωνα με το σενάριο, ελληνικό αεροσκάφος πετάει στο Αιγαίο και γίνεται σε βάρος του «ηλεκτρονικός πόλεμος», ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζονται αντίμετρα.

Πέρυσι, η συγκεκριμένη άσκηση είχε πραγματοποιηθεί χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα. Τότε η Συμμαχία είχε απορρίψει τις απαιτήσεις της Τουρκίας που παγίως θέτει για την εξαίρεση της Λήμνου και συμπεριέλαβε κανονικά το νησί στην άσκηση.
Φέτος τι άλλαξε και το στρατηγείο του ΝΑΤΟ, στο Ραμστάιν της Γερμανίας, έκανε δεκτό το αίτημα του Τούρκου επιτελάρχη για μη συμμετοχή της Λήμνου στην άσκηση;

Πιθανές αιτίες

Στρατιωτικές πηγές δεν απέκλεισαν η εξέλιξη αυτή να συνδέεται με την κόντρα Γερμανίας – Τουρκίας ή με την ένταση που υπάρχει μεταξύ ΝΑΤΟ – Τουρκίας. Οπως και να έχει, πάντως, πρόκειται για δυσμενή εξέλιξη για την Ελλάδα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο.
Χθες, πάντως, και μετά την απόσυρση της Ελλάδας από τη νατοϊκή άσκηση, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου πέταξε με μαχητικό αεροσκάφος F-16 στο Αιγαίο και προσγειώθηκε στη Λήμνο, στέλνοντας με τη σειρά του μήνυμα στην Τουρκία.
Ο κ. Χριστοδούλου συνομίλησε με το ιπτάμενο και το τεχνικό προσωπικό της 130 Σμηναρχίας Μάχης, του κλιμακίου των αεροσκαφών και του ελικοπτέρου ετοιμότητας, αντάλλαξε απόψεις και έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες σε μία περίοδο όπου οι Τούρκοι κλιμακώνουν τις προκλήσεις τους.


{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα